WhatsApp gibi uygulamaların hem kişilerin hem de kurumların verilerini depolama ve bunları kullanma girişimleri Türkiye'ye kritik bir hamle alanı açtı. Bu kapsamda verilerin Türkiye'de kalması için önemli bir adım atılacak.

Bir süredir fizibilite çalışmaları devam eden Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi inşaatına resmen başlanıyor. Ankara'da dev bir veri merkezi kuruluyor. Böylece, verilerin saklanması, işletilmesi ve tek bir noktadan sunulması sağlanacak.

Veriler türkiye'de kalacak

Edinilen bilgilere göre, bir süredir fizibilite çalışmaları devam eden Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi'nin inşaatının bu yıl başlaması için çalışmalara başlanıldı. Bu merkezle, Türkiye'nin verisinin ülkemizde kalması sağlanacak. Daha önce fizibilite ihalesi gerçekleştirilerek çalışmalarına başlanılan veri merkezi ile kamuya ait bilgi işleme kaynaklarının kontrol altında tutularak bir ortamda yönetilmesi, verilerin saklanması, işletilmesi ve tek bir noktadan sunulması için oluşturulan gelişmiş teknik altyapı ile donatılan yüksek düzeyli güvenliğin sağlandığı, 7/24 hizmetin sunulacağı, yönetilebilir bir ekosistem tasarlandı. Merkez ile her biri kendi veri merkezini kurmuş veya kuracak olan kurumların ayrı ayrı harcama yapmasının önüne geçilecek. Tek noktadan yönetimin sağlanması ile siber güvenlik tehditleri önlenebilecek ve bilgi güvenliği bakımından güçlü bir altyapı oluşturulacak. Ulusal güvenlik nedeniyle tesisin yerinin gizli tutulması planlanırken, projenin gerçekleştirileceği yer ve çevresi, "güvenli alan" ilan edilecek, bölgede konut ve yerleşim alanlarının inşasına izin verilmeyecek.

SARIYER POSTA GAZETESİ