Mobil uygulama mağazalarında ilgi gören ücretsiz uygulamalardan bazıları, kötü niyetli kişiler tarafından geliştiricisinden satın alınıp kullanıcıların kişisel verilerini ele geçirme amacıyla kullanılıyor.

Kişisel verilerin korunmasına ilişkin düzenlemeleri içeren 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, 7 Nisan 2016'da yürürlüğe girdi. Düzenlemenin ardından alınan kararla her yıl 7 Nisan, "Kişisel Verileri Koruma Günü" olarak kutlanıyor. Secure Computing Kurucusu Baran Erdoğan, Kişisel Verileri Koruma Günü gibi özel günlerin, kullanıcıların kişisel veriler konusunda bilinçlenmesine olumlu katkı sağladığını söyledi.

"İzin isteyen uygulamalara dikkat edilmeli"

Kullanıcıların uygulama indirirken kurulum aşamasında istenilen izinlere dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, "Bir rehber düzenleme uygulaması, fotoğraf ve videolara erişim istiyorsa ve sizin yapacaklarınız sadece rehberle ilgiliyse bu özel izinlere şüpheyle yaklaşılmalı. Geliştiricilerin çoğu bu tarz özel izinler istediklerinde hangi veriyi nasıl kullanacağına dair açıklamaya yer veriyor. Ayrıca, akıllı telefonlar, uygulama izinlerinin sonradan kapatılmasına da kısmen izin veriyor. Eğer uygulama çok şüpheli bulunuyorsa kullanıcıların uygulamayı telefonlarına kurmamaları gerekiyor. Bir uygulama, sadece tasarlandığı amaca yönelik izinleri istemeli. Amacı dışında fazla izin istiyorsa farklı amaçlar için tasarlanmış olabilir. Davranışsal profilleme yapmak, ziyaret edilen siteleri öğrenmek gibi birçok veriye ulaşmaya çalışabilir. Sosyal medya uygulamalarından bazıları bu şekilde hareket ediyor. Bazı uygulamalar siz çalışmıyor zannetseniz bile arka planda veri toplayabiliyor. Bu noktada kullanıcının yapması gereken, kurulan uygulamanın istediği izinlerin amacına uygun olup olmadığını sorgulamak" dedi.

SARIYER POSTA GAZETESİ