Şirketler bir yandan sürekli değişen ofis ve ofis dışı çalışanlar karmaşasını idare ederken, diğer yandan siber saldırı riskini nasıl en aza indirebileceğini planlamaya çalışıyor. ESET, hibrit çalışma modelini irdeleyerek dikkat edilmesi gereken güvenlik stratejilerini inceledi.

En çok ilgi çeken model, çoğu çalışanın evden çalışarak zaman geçirmesine izin verilen ama haftanın en azından bir bölümünde ofise gelmelerini de gerektiren hibrit model. Bu çalışanlar ve işverenler için “olası en iyi” çözüm olarak düşünülüyor. Akıllardaki soru işareti ise, geçtiğimiz son 12 ayda toplu uzaktan çalışmanın, tehdit aktörlerinin başarılı olmalarına yönelik mükemmel koşulları da oluşturması. BT güvenlik ekiplerinin, 2020 yılının başlarına kıyasla daha hazırlıklı olacakları umulabilir ama birçok iş lideri hibrit çalışma detayları ile ilgili hala kararsız. 

Hibrit çalışma modeli kalıcı olacak

Hibrit çalışmaya geçiş kaçınılmaz görünüyor. Dünya 2020 yılında evde kaldığında, çalışanlar yeni iş-hayat dengesini oldukça sevdiklerini fark ettiler. Yöneticiler, üretkenliğin bir anda azalmadığını öğrenince şaşırdılar. Çevrimiçi işbirliği, şirket tarafından verilen dizüstü bilgisayarlar ve yeni çalışma şeklini güçlendiren ve destekleyen bulut altyapısı sayesinde, teknoloji boşluğu doldurmak üzere devreye girdi. Artık uzun COVID biçimli tünelin  sonunda ışık görünse de, Microsoft’a göre, şirket liderlerinin üçte ikisi  ofis alanını yeniden tasarlamayı düşünürken, çalışanların yüzde 73’ü çalışma seçenekleri konusunda esnek kalmak, yüzde 67’si ise daha fazla yüz yüze işbirliği istiyor. Yeni hibrit model personelin refahının, elde tutma ve istihdam etme süreçlerinin iyileştirilmesi, üretkenliğin artırılması ve iş gücünün yeniden canlandırılmasının önemli bir yolu olacak. Yine de detaylar konusunda hala kafa karışıklıkları söz konusu. McKinsey’e göre, küresel organizasyonların yüzde 90’ı, pandemi sonrasında uzaktan ve şirket içi çalışmayı kalıcı olarak birlikte kullanacak ama yüzde 68’inin henüz dile getirilen ya da uygulamaya konulan detaylı bir planı bulunmuyor.

Hibrit iş yerinde güvenlik zorlukları

ESET Araştırma Birimi  bu yılın başlarında, küresel şirketlerin yüzde 80’inin evden çalışan personellerinin siber tehditleri ele almak için gerekli bilgi birikimine ve teknolojiye sahip olduklarından emin olduklarını saptadı. Aynı çalışmada, katılımcıların dörtte üçü  bir siber güvenlik olayından etkilenmelerinin olası olduğunu itiraf etti ve yarısı geçmişte bir ihlal olayı yaşadıklarını söyledi. İşletmelerin birçoğunun 2020 boyunca ve 2021’nin ilk bölümünde birinci elde şahit oldukları birden fazla zorluk var.

SARIYER POSTA GAZETESİ