Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Müdürü Prof. Dr. Levent Eraslan, dijital savaş oyunları oynayan çocuklar ile ilgili kritik uyarılarda bulundu.

Çağımızın en büyük problemlerinden biri çocukların teknoloji ile çok uzun zaman geçirmesi. Özellikle dijital savaş oyunları oynayan gençleri duyarsızlaştırarak oyunculara şiddeti öğrettiği belirtiliyor.

"Cinsiyet ayrımcılığını derinleşiyor"

Eraslan, şunları söyledi: "Çocuklar gerçek hayatta karşı karşıya kaldıkları şiddet durumlarında tepki vermemekte, bunu normal kabul etmekte ve kendisi de şiddet uygulamaya meyilli olmaktadır. Çocuklarda düşmanca duygularda artış gözlemlenmektedir. Dijital savaş oyunları oynayan çocuklar sürekli olumsuz duygular deneyimleyerek olumlu duygulardan uzaklaşmakta ve gerçek hayata da bu duyguları aktarmaktadır. Çocuklarda yalnızlık, depresyon ve anksiyete gibi durumlar gözlenmektedir.

Sosyal ortamlardan uzaklaşan çocuklar yalnızlık yaşarlar, oyunda karşı karşıya kaldıkları zorluklar nedeniyle depresyona girerler, oyunda yaşadıkları olumsuz duygular ve diğer oyuncuların baskıları nedeniyle yoğun kaygı hissederler. Oyunlar, çocuklardaki cinsiyet ayrımcılığını derinleştirmektedir. Yaptığı davranışların sonuçlarını muhakeme etmekte yeterli olmayan çocuklar akranlarına bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde sosyal medya saldırganlığı göstermektedir. Bu duruma maruz kalan çocuklar ciddi korku ve endişe duyguları yaşamakta ve ne yapacağını bilememektedir. Çocukların yaygın olarak maruz kaldıkları saldırganlıklar sosyal medya üzerinden hakarete uğrama, nefret söylemi, hesaplarının hacklenmesi ve isimlerine açılan fake hesaplar olmaktadır."

SARIYER POSTA GAZETESİ