Dünyada tüm zamanların en çok satan oyunu olarak bilinen Minecraft, dünyanın dört bir yanındaki hevesli oyuncuların yanı sıra dolandırıcıların da ilgisini çekiyor. Araştırmacılar daha önce Minecraft’a ek özellikler sunma vaadiyle uygulama mağazalarında boy gösteren 20'den fazla uygulama keşfetmişti.

Bu kötü amaçlı uygulamalar resmi mağazalardan silinmiş olsa da uzmanlar, dolandırıcıların amaçlarına ulaştırmak için kullandığı benzer temaya sahip yeni uygulamalar buldu.

Çeşitli uygulamaları analiz etti

Kaspersky araştırmacıları, Google Play Store üzerinde bulunabilen ve oyun için mod paketleri (ek oyun öğelerine sahip olmak için kullanıcılar tarafından oluşturulan paketler) olduğu iddia edilenler de dahil olmak üzere çeşitli uygulamaları analiz etti. Sonuçta reklam yazılımları yayan veya sosyal medya bilgilerini çalan çeşitli kötü amaçlı uygulamalarla karşılaştı.

Telefonun normal kullanımını engelliyor

Araştırmacılar, öncelikle kullanıcıları istenmeyen reklamlara boğan ve cihazlarının normal kullanımına engel olan birkaç uygulama keşfetti. Üstelik reklamların gösterilmesi için cihazda söz konusu uygulamaların açık olması bile gerekmiyor. Ayrıca uygulamalar simgelerinin gizlenmesine izin veren ek modüller yükleyebiliyor, aniden bir tarayıcı sekmesi açabiliyor, Google Play uygulama sayfalarını açabiliyor ve istem dışı YouTube videoları göstererek telefonun normal kullanımını engelliyor.

SARIYER POSTA GAZETESİ