Çocuklarda artan teknoloji bağımlılığı ve hareketsiz yaşamla birlikte kas gelişimlerinin de olumsuz etkilendiğini söyleyen Uzman Dr. Ruhan Özer, "Karın ve sırt kaslarında zayıflık olan çocuklarda postür bozukluğu daha sık görülüyor" ifadelerini kullandı.

Günümüzde artan teknoloji bağımlılığıyla birlikte çocuklarda postür bozukluğunun ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çeken Uzman Dr. Ruhan Özer, kritik uyarılarda bulundu.

"Çocukların egzersizler yapmasını sağlayın"

Ebeveynlere tavsiyelerde bulunan Özer, "Yoğun bilgisayar kullanan çocuklarda artmış kamburluk ve başın öne doğru uzadığı istenmeyen bir pozisyon gelişmekte. Böyle bir durum karşısında masa, sandalye ve bilgisayarın uygun ergonomik koşullara göre düzenlendiğinden emin olunmalı. Bilgisayar monitörü göz hizasında olmalı, dik durmasını sağlayan yaş ve gelişimine uygun bir çalışma masası, sırt desteği olan sandalye seçilmeli. Sandalyede otururken ayaklar yere basmalı, dizlerin seviyesi kalça seviyesinden biraz daha yüksekte olmalı ve omuzlar rahat pozisyonlanmalı. Bu sebeple çocuklarınızın masa başında çalıştığı sürede doğru pozisyonda oturduğundan emin olun. Ders çalıştığı süre boyunca 30-45 dakikada bir mola vererek esneme, gerinme gibi egzersizler yapmasını sağlayın" diye konuştu.

"Kasların gelişimini olumsuz yönde etkiliyor"

"Hareketsiz yaşam şekli duruş bozukluğuna neden olabilen temel alışkanlık" diyen Özer, "Günümüzde teknolojik gelişmelere paralel olarak fiziksel aktivite düzeylerinin düştüğü, çocukların daha az hareket ettiği biliniyor. Sokakta oynayan çocuk sayısının azalması, yeşil alanlarda, site bahçelerinde kısıtlı zaman aralıklarında yetersiz vakit geçirilmesi, oyunu bilgisayarların, tabletlerin ve cep telefonlarının tuşlarına basarak oynayan bir nesil gelişmesi çocukların kaslarının da gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. Karın ve sırt kaslarında zayıflık olan çocuklarda postür bozukluğu daha sık görülüyor. Çocuklar yüzme, dans, paten, koşu, basketbol gibi sportif aktivitelere yönlendirilmelidir. Spor çocuğun hem kaslarını güçlendirecek hem de öz güvenini arttıracaktır" ifadelerini kullandı.

SARIYER POSTA GAZETESİ