2016 - 2017 sezonu öncesi Sarıyer Spor Kulübü’nün yeni Teknik Direktör’ü Taner Taşkın, Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu’na özel açıklamalarda bulundu.

Sarıyer’de adaptasyon süreci yaşadığını, kendilerini kabul ettirmenin kolay olmadığını belirten Taşkın, “Göreve başladığımızdan bu yana ilk defa siz geldiniz. Mesela benim önceki çalıştığım yerlerde her antrenmana farklı bir basın kuruluşu gelirdi, Sarıyer Posta Gazetesi’nin bizi ziyaret edip diyalog kurmasından çok memnun olduk. Ben, şampiyonluğa giden yolun nasıl geçtiğini iyi biliyorum. Sarıyer’de şampiyonluk olursa hepsinden farklı olacağına inanıyorum. Ekibimizle beraber boğazı yakmaya geldik” diye konuştu.

IMG_5414“Sarıyer Spor Kulübü cazip geldi”

Manisaspor’da şampiyonluk yaşadıktan sonra, bazı takımlardan teklif alıp görüştüğünü belirten Taşkın, “Görüştüğüm takımlarla bir şekilde olmadı, maalesef siyaset bu işin içinde fazlasıyla var. Başarılı olan teknik direktörlere ve oyunculara çok fazla yer verilmiyor, maalesef siyasi yönü ağır basanlar ön planda tutuluyor. Sonrasında kendi istediğim kulüpler olmadı, B liginde hedefe giden takımları da ben bir kenara bıraktım. Sarıyer ile bir görüşmemiz oldu, düşündüm. Baktım ki uzun vadede başarılı olunmamış ve bir hareketlilik yok. Bu yüzden burası cazip geldi ve bir hareketlendirme getirebilir miyiz diye düşündüm” dedi.

“Canımızla, kanımızla buradayız”

Ardından PRO Lisansa giderken Sarıyer Spor Kulübü Başkanı Saffet Akkoyun’un kendisini aradığını ve ‘hocam bir görüşme daha yapalım mı?’ diye sorduğunu söyleyen Taşkın şöyle devam etti: “Yeniden geldim, o zaman buradaki konuşmalar bana çok samimi geldi. Bana olan inançlarını dile getirdiler. Ben buraya gelirken kimseye bir şampiyonluk sözü vermedim, ama şampiyonluk için de canımızla kanımızla burada olduğumuzu da kendilerine belirttim. Çoğu hocalar bir yerlere giderken vaatler verir, benim verdiğim vaat şampiyonluk değildi. Sadece şampiyonluk yolunda yapılması gereken ne varsa yerine getireceğimi belirttim.”

“Başarı kısa vadede gelmez”

Taşkın, “Ben daha çok genç oyuncularla yola çıkıyorum ve bunlarla da muvaffak oluyorum. Başarının kısa vadede gelmeyeceğini yönetime ilettim. Onlarda bana, uzun yıllardan beri tecrübeli oyuncularla ilerlediklerini, ancak koşan, basan ve başarılı ilerleyen bir takımları olmadıklarını söyledi. Menemen Belediyespor’da da, Manisaspor’da da şampiyonluklar yaşadım.  Ve bu şampiyonluk yaşanan takımlarda ismi bilinmeyen, duyulmayan genç oyuncularla yola çıkmıştım” diyerek bu sistemi de burada oturtmak istediğini belirtti.

IMG_5424“Hayalci değil, gerçekçi projeler…”

Birçok hocanın takım ve kulüplere girmek için vaat verme yanlışında bulunduğunun altını çizen Taşkın, “Ben şampiyonluk sözü vermedim derken topu taca atmak istemiyorum. Hayalci değil gerçekçi olacağız. İnandığım, bildiğim genç oyuncularla birlikte ilerleyip, boş vaatler değil, uzun solukta başarıyı yakalayacağımızın sözünü verdim. Hazırlık maçları deneme-yanılma maçlarıdır. Hazırlık maçları genelde gerçeği yansıtmaz, fakat gelecekle ilgili de bir aynadır. Biz hazırlık maçlarında çok ağır çalışarak maçlara çıktık ve hep değişken on birlerle oynadık. Spor kulübümüz geç açıldığı için çalışmalara diğer takımlardan 15 gün geç başladık. Geçen seneki takımdan da oynar pozisyonda 2 tane oyuncu var. Oynar durumda olmayan ve takıma giremeyecek oyunculardan biri de Sabutay. Sakatlığının geçmesi için daha 1 buçuk ayı var, henüz geçmiş durumda değil. Şu an adaptasyon devresi yaşıyor. Sakatlığından dolayı Ergun Çakır, kampı antrenmansız geçirdi, daha yeni yeni takımda yer almaya başladı. Cihan Yeşilırmak keza aynı şekilde, bunlar iyi oyuncular” dedi.

“Çağdaş futbolun gerektirdiği her şeyi yapıyorum”

Şu an ki oyuncu kadrosundan da bahseden Taşkın, “Oyuncuların kendi içinde tanışma ve adaptasyon süresi var, hazırlık döneminde bundan dolayı başarılı olunamadı. Biz şu anda takım olmaya çalışıyoruz, oyuncuların takım olmaya giderken ki sürecinde de puan haneme puan yazdırmak istiyorum. Lig uzun bir maraton ve bu çocuklar uzun vadede çok iyi işler yapacaklar. Kendimden de ekibimden de son derece eminim, ilerleyen süreçte Lig’de ses getirecek bir Sarıyerspor Kulübü’nü herkes izleyecek, hiç kimse merak etmesin. Çağdaş futbolun gerektirdiği her şeyi yapıyorum. Şu an Süper Lig’de ne çalışıyorlarsa oyuncularımız da onları çalışıyor. İşimizi ciddiye alırız, oyuncuya çok fazla özgüven veririz. Atak oynamamız gereken yerde atak oynatırız, bekleme oynamamız gereken yerde bekleme oynatırız” dedi.

“Hedefleri olan bir ekibiz”

Disiplinli bir ekip oluşturmaya çalıştığını vurgulayan Taşkın şöyle devam etti: “Sabah 9 da ekibimle birlikte kulüpte olurum. Akşam geç saatlere kadar da buradayız. Günün 10 saati tesislerde olurum. Oyuncu grubumla kahvaltı yaparım, akşam yemek yerim. Hoca olarak demokrat bir hoca olduğuma inanırım. Herkese adaletli bir şekilde forma dağıtırım. Oyuncuya neden oynamadığını açıklarım, oynamayan oyuncuyu da sıcak tutmaya çalışırım. Hedefleri olan bir ekibiz, bu işin en üst noktası neresi ise oraya kadar çıkıp çalışmak istiyoruz.”

“Eleştirenler bilgi eksikliği yaşıyor”

Sarıyer taraftarının ‘defans oyuncusu kalmadı’ eleştirilerini de değerlendiren Taşkın, “6 tane Stoper’den bir tanesi Sabutay ve ne vereceğini, nereye kadar geleceğini bilemem. Şu an kapalı kutu gibi görünüyor. Bir diğeri de genç Mürsel. Diğerleri de Fethi ve Fahri. Göztepe’den Fethi'yi aldık, genç bir oyuncu. Bir diğer Stoper oyuncu ise Fahri’dir. Onun hem sağ bek hem de stoper oynama özelliği olduğu için Fahri’yi transfer ettik. Yani Fahri sadece stoper olarak değil, hem ön libero oynar hem sağ bek oynar. Eleştiri yapanlar bilgi eksikliği de yaşıyor. Sonra Yakup Demir’i aldım, şu an takımda hali hazırda 4 tane stoper var. Forvet konusunda da takımda Emrah Uzun var, santrafor oynayan. Yaser Yıldız ve Ergun Çakır’ı da sayarsak 3 tane santrafor oynayan var. Ayrıca Bertuğ diye bir oyuncu aldık, kısadır ama çabuktur. Santrafor oynama özelliği de var” ifadelerine yer verdi.

“Sarıyer’in marka değeri yüksek”

Sıfırdan takım kurmanın kolay olmadığını belirten Taşkın, şöyle devam etti: “Şampiyonluk kazandırdığım Manisaspor’da birçok oyuncuyu transfer ettiğimizde kimse tanımazdı, şampiyon olduktan sonra transfer edilmeye başladılar. Formaya aç, başarıya aç oyuncularla çalışıyorum. Sarıyer’i tercih etme sebeplerimden bir tanesi de; marka değeri yüksek olduğu için, piyasanın tamamen içinde olabilmem için. Sarıyer’in de Sarıyerli sporcunun da şunu çok iyi anlaması lazım; şu an da Sarıyerspor ikinci lig B grubunda, buranın şartlarına uygun oyuncularla oynamak durumundayız. 90 dakika boyunca sahada kazanma adına her şey yapan Sarıyer takımı olacak, bunun sözünü veriyorum. Adaptasyon süreci yaşıyoruz, yeni bir yer, yeni oyuncular… Kendimizi kabul ettirmek kolay değil, ama çalışıyoruz. Bu saydıklarımın hepsi de diyalogla olacak şeyler. İlk defa siz geldiniz. Mesela benim önceki çalıştığım yerlerde her antrenmana bir basın kuruluşu gelirdi. Sarıyer Posta’nın bizi ziyaret edip diyalog kurmasından çok memnun oldum.”

“Başarı ve başarısızlıkta herkes ortak olacaktır”

Sarıyer kulübünün hazırlık maçlarını iyi geçirmemesinden dolayı ‘sürekli böyle devam edecek’ anlamı çıkarılmaması gerektiğini söyleyen Taşkın, “Hazırlık dönemlerini çok iyi geçirip Lig’de hüsrana uğrayan birçok takım var. Bizler hazırlık maçlarına bir antrenman gözü ile baktık. Ama skorlara bakanlar olumsuz yorum yaptılar. Herkes de hazırlık maçlarını antrenman olarak değerlendirip, lige baksın. Lig’de puan mücadelesi bambaşkadır, herkes zamanla görecek. Genç ve tecrübesiz oyuncular da var, bunların olgunlaşması gerekecek. Ama sonucunda iyi işler yapacağız. Başarı ve başarısızlıkta herkes ortak olacaktır. İki şampiyonluk yaşadım, oyuncuyken de şampiyonluğa alışıktım. Şampiyonluğa giden yolun nasıl geçtiğini iyi biliyorum. Sarıyer’de şampiyonluk olursa hepsinden farklı olacağına inanıyorum. Ekibimizle beraber boğazı yakmaya geldik. Şampiyonluk kelimesi tehlikeli ve sihirli kelimedir. Avantajları da var, dezavantajları da var. Avantajı insanları beklentiye, oyuncuları da baskıya sokar” diye kaydetti.

“Yetenekli değil, takım ruhuna uyan oyuncu”

Bir diğer eleştiri konusu olan Cem Atmaca’yı neden istemediniz sorusunu da cevaplayan Taşkın şunları söyledi: “İlk geldiğim zaman, yönetim kuruluna disiplinsiz bir oyuncunuz varsa bana sunmayın dedim. Oyuncularla ortak hareket edip, onlara aidiyet duygusunu hissettiririm. Bekar oyuncular ev tutamaz, tesislerde kalmalı. Disiplin içinde çalışan bir ekibiz. Bildiğim kadarıyla bu arkadaşımız takım ruhuna uymayan bir oyuncuydu. Gelen referanslar bu yöndeydi, ben daha onunla sohbet etmeden yönetim bana uymayacağına inandı demek. Aidiyet duygusu bozulabilir diye bana sunmadılar bile. Yetenekli olması benim için çok önemli değil, asıl olan takım ruhuna uymasıdır. Diğer türlü ortaya lezzetli bir melodi çıkmaz. Gelen referanslarla birlikte bu oyuncumuzla ilgili böyle olumsuz bir düşüncemiz oldu.”

“Sarıyer uzun solukta mutlu sona ulaşacak”

Sarıyer taraftarlarına da mesaj veren Taşkın, Sarıyer’i uzun solukta mutlu sona ulaştıracaklarının vurgusunu yaparak, “Taraftar, ligin uzun soluklu olduğunu unutmasın, sahada oyuncu grubu kaybetse bile alkışlayabiliyorsa biz doğru yoldayız demek ki. Sonuna kadar desteklesinler, çünkü etkilenebilecek çok genç oyuncular var” dedi.