Sarıyer Belediye Meclisi AK Parti Üyesi Altay Unan ile ilçede faaliyet gösteren amatör spor kulüplerinin sorunlarını konuştuk. Muhabirimiz Yavuz Topal’a özel açıklamalarda bulunan Unan, sporun önemine değinerek, “Sarıyer’de spora yatırım yapılmalı” ifadelerini kullandı.

ÖZEL HABER

Sarıyer’de ilçe yöneticileri ve spor otoriteleri nüfusu 400 bine yaklaşan Sarıyer’de yaşayan vatandaşların futbolun yanı sıra, salon sporlarını izleme ve uygulama konusunda çok daha güzel ve çağdaş tesislere layık olduğunu belirtmesine karşın, bu konuda hazırlanan projelerin hayata geçirilmemesi üzüntüyle karşılanıyor.

SARIYER İKİNCİ SIRADA

“İstanbul’da Fatih’ten sonra en fazla spor kulübü olan ilçe Sarıyer” bilgisini veren Altay Unan, “Fatih’te 48, ilçemizde ise 35 tane spor kulübü var. Bu sayının fazla olması güzel bir olay olduğu kadar aynı zamanda da sorumlulukları ve sorunları da arttırıyor. Burada belediyeye, kurum ve kuruluşlar ile siyasetçilere büyük işler düşüyor. İlçemizde spor kulüpleri ne kadar çoğalırsa gençlerimizi zararlı alışkanlıklardan uzak tutup sağlıklı ve bilinçli bir nesil yetiştirebiliriz” dedi.

“SAHALARDA AYDINLATMA YETERSİZ”

Tesisleşmenin önemine değinen Unan, Sarıyer’in bu konuda yetersiz olduğuna dikkat çekti. Unan, “Maddi konuların yanı sıra tesis yetersizliği de en büyük sorunlardan biridir. El birliğiyle bu problemin üstesinden gelmeliyiz. Sarıyer’de sporcuların daha sağlıklı ve elverişli ortamlarda antrenman, maç yapabileceği bir tesis daha kazandırılması gerekiyor. Belediyenin Reşitpaşa ve Baltalimanı’ndaki arazilerle ilgili bir çalımla yapılabilir. Sarıyer Belediyesi İBB ile ortak çalışma sonucu bir tesisin kazandırılmasını sağlayabilir. Aynı zamanda bunu da kulüplere gelir getirecek şekilde dizayn edebilir. Kısacası Sarıyer’de spora yatırım yapılmalı. Sarıyer’de antrenman yükünü çeken Bahçeköy ve Çayırbaşı statları var. Fakat oralarda da özellikle akşam saatlerinde elverişli ortamlarda antrenman yapılamıyor. Çünkü ışıklandırma yetersiz. Belediye meclis toplantısında ifade ettim. Belediyenin bazı çalışmaları var ve bunun için de teşekkür ettim. Ancak bu çalışmalar yetersiz ve sporcular yeteri kadar elverişli ortamlarda spor yapamıyor. Yetkililere eksikleri söyledim ve özellikle ışıklandırmanın yetersiz olduğunu belirttim. Bana yılbaşından sonra alım olacağı söylendi. Çayırbaşı Stadı’ndaki ısıtma sistemleri, soyunma odasının yenilenme, Bahçeköy’deki stadın yedek kulübelerinin ve soyunma odalarının yenilenmesi, kulüplerin ulaşımlarının sağlanması gibi çalışmalardan dolayı belediyeye teşekkür ediyorum. Fakat ışıklandırma için yılbaşı geçti. Mart ayı yaklaşıyor. Sezon bitecek. Çocuklar akşam 17.00’dan sonra hava karardığı ve ışıklandırmanın da yeterli olmamasından dolayı topu göremiyorlar. Bu tarz yatırımları yapmak ne kadar maliyetli olabilir? Belediyenin giderleri olabilir ancak spora yatırım yapmak lazım. Ben de bir spor adamı olarak kulüplerin sesi olmak zorundayım. Onarım, tamirat, boya, badana gibi geçici çözümler yerine kalıcı projeler üretilmeli” şeklinde konuştu.

“KULÜPLERE DAHA FAZLA DESTEK VERİLMELİ”

Sarıyer’deki spor kulüplerinin en büyük sorunlarından birinin maddi konular olduğunu söyleyen Unan, “Sarıyer’deki spor kulüplerinin en büyük sorunu tesis yetersizliği ve maddi konulardaki zorluklar. Sarıyer Belediyesi her sene liglere katılım bedeli olarak kulüplere 5 bin TL veriyor. Fakat bu miktar ile kulüpler sorunlarını çözemiyor. İlçedeki kulüplerden birkaç tanesinin geliri var. Yeniköy, Reşitpaşa, İstinye... Bu kulüplerimize birkaç tane daha ekleme yapabiliriz. Geriye kalan takımlarımızın ciddi anlamda maddi sıkıntıları var. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’nda (İASKF) bir toplantıya katılmıştım. Orada ki bir müdüre Sarıyer’de son 5 yılda altyapı kategorilerinde en başarılı kulüpleri sorduğumda Yeniköy, Ayazağa ve Yıldız Kanaryalar olduğunu öğrendim. Ayrıca şampiyon olup Süper Amatör Lig’e çıkan Kilyos’u, Ayazağa’yı, Süper Amatör Lig’de şampiyon olup BAL’da play - off oynayacak Yeniköy Spor Kulübü’nü, alt yaş kategorilerinde U12 Yeniköy, U16 Kilyos ile Yeniköy takımlarımızı ve 1. Lige çıkmak için play - off oynayacak Yeniköy Erkek Voleybol Takımını tebrik ediyorum.  Böyle başarılı kulüplere daha fazla destek verilmesi gerekiyor. Çünkü hem kulüplerin sorunlarını çözmüş hem de sporcu ve takımları teşvik etmiş olursunuz. Keşke tüm takımlarımızın geliri olsa. Bu sayede belediyeye de maddi anlamda yük olunmaz. Spordan sorumlu Belediye Başkan Yardımcımız Nadir Günday ve Spor Müdürümüz Sibel Akı Helvacıoğlu ile görüştüm. Belirlenen bir bölgede spor tesisinin kafeterya gelirini İASKF ile koordineli bir şekilde geliri olmayan kulüplerimize destek amacıyla verilebilir. Bu sayede belediyemiz de spor kulüplerine verdiği katılım ücreti desteğini vermeyecek. Bu da yaklaşık 200 TL’lik bir tasarrufun yapılmasını sağlayacak” ifadelerini kullandı.

“SARIYER SPOR VE SPORCU SEMTİ”

Unan sözlerini şöyle sürdürdü: “Sarıyer spor ve sporcu semti. Bizim futbol oynadığımız dönemlerden itibaren ilçemizde farklı branşlarda çok başarılı sporcular yetişti. Gerek üst liglerde gerekse milli takımlarda oynadılar. Spor ile iç içe ve potansiyeli çok yüksek olan bir ilçeyi daha üst seviyelere taşımak gerekiyor. Tabi bu da tesisleşme ve maddi destekten geçiyor. Spor bir milletin can damarıdır. Bu kapsamda belediye de bütçesine göre maddi anlamda daha fazla aktarım sağlamalı. Sarıyer Spor Kulübü Ekrem Al geldikten sonra başarılı sonuçlar alıyor. Bir Sarıyerli olarak bu durum beni çok mutlu ediyor. Fakat daha fazla altyapıya önem verilmesi gerekiyor. Şuan mevcut kadroda altyapıdan sadece Doğukan Emeksiz zaman zaman süre alıyor. Sarıyer’in U17 takımı Türkiye şampiyonu olurken, U19 takımı da ikinci oldu. O takımlardan 1 tane mi oyuncu çıkıyor? Sarıyerliler maça gidince kendi evladını görmek ister. O heyecanı ve arma için mücadele eden futbolcuyu izlemeyi arzular.”

“ÇALIŞMALARIMIZ SARIYER GENÇLİĞİ İÇİN”

“AK Parti Sarıyer İlçe Teşkilatı olarak oy almak için iş yapmıyoruz” diyen Unan sözlerini şöyle tamamladı: “Biz Sarıyer için çalışıyoruz. Spor alanında ki çalışmalarımız ve gayretimiz de Sarıyer gençliği içindir. Konuyla ilgili olarak İlçe Başkanımız Hüseyin Cevahiroğlu, meclis üyelerimiz ve bana yardımcı olan arkadaşlarımla Zekeriyaköy’deki Orhan Keçeli tesisi konusunda bir çalışmamızı sürdürüyoruz. Bununla ilgili Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bir proje sunacağız. Mimar arkadaşlara gerekli çizimleri ve İstanbul Üniversitesi’nden de bize destek olan uzmanlara da ölçümler ile çekimleri yaptırdık. İçerisinde sadece futbol değil, basketbol, voleybol, futsal, yüzme havuzu, badminton, idari ofis, revir, toplantı salonları ve yatakhanenin olduğu bir spor kompleksi olacak. Takımların devre arası ve sezon başı hazırlık kampı için tercih edebilecekleri bir yer haline getirmek istiyoruz. Bu sayede hem çevre esnafı da maddi kazanç sağlayacak. Bunun yanı sıra daha önce maça gitmeyen çocukları statlara götürmek istiyoruz. Engelli ve down sendromlu, otizmli yavrularımızı İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü işbirliğiyle spor yaptırmak istiyoruz. Bu sayede onları hem sporla tanıştıracağız hem de sosyalleşmelerini sağlayacağız.”

SARIYER POSTA