Sarıyer Spor Kulüpler Birliği Başkanı Cemal Kabil, Sarıyer Posta Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu’na ilçe faaliyet gösteren spor kulüplerinin sorunlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye genelinde olduğu gibi Sarıyer’deki amatör spor kulüplerinin sorunları aldı başını gidiyor. Ekonomik zorluklar başta üzere birçok sorunla boğuşan kulüpler, Sarıyer Spor Kulüpler Birliği ile tek çatı altında birleşti. Stat sayısının azlığından tesisleşmenin yetersizliğine, yapılan çalışmalardan maddi zorluklara kadar birçok konuya açıklık getiren Cemal Kabil, gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu’na konuştu. Kabil, “Birlikteliği pekiştirmek adına Sarıyer Spor Kulüpler Birliği’ni kurduk” dedi.

“SARIYER’DE GÖNÜLDEN BİRLİK VARDI”

Kulüpleri Birliği’nin kurulma aşaması ile ilgili bilgiler veren Cemal Kabil, “Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu Başkanımız Ali Düşmez yaklaşık 15 yıl önce spor kulüplerini tek çatı altında birleştirmek için bu işe başlamıştı. O dönemde her ilçede kulüpler birliği bulunmuyordu. Sarıyer özelinde baktığımızda spor kulüplerin birlik içerisinde olması çok önemli. Sarıyer Spor Kulüpler Birliği’ni kurmadan önce de ilçede faaliyet gösteren kulüp yöneticileri arkadaşımız, dostumuzdu. Fakat kulüpleri tel çatı altında toplayan bir sitem yoktu. Ali Düşmez o dönemde Yeniköy Spor Kulübü Başkanıydı. Tüm kulüp başkanlarını bir araya getirip sorunları konuşurdu. Birçok ilçede kulüpler birliği yokken Sarıyer’de resmi olmasa da gönülden birlik vardı. Diğer ilçelerde kulüpler birliğinin kurulmasının ardından biz var olan bu birlikteliği pekiştirmek adına birliğimizi kurduk. Sayın Ali Düşmez’den sonra Rumelikavağı Başkanı Varol Bey ve son olarak ben bu görevi yürütüyorum. Kulüpler bazında maddi koşullar başta olmak üzere bazı sıkıntılarımız olsa da bu zorlukları nasıl aşabileceğimize ilişkin çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu.

“YETERİ KADAR TESİSE SAHİP DEĞİLİZ”

Sarıyer’deki tesisleşme ile ilgili konuşan Kabil, “İlçemizde 29 amatör, 1 profesyonel olmak üzere toplam 30 tane spor kulübü var. Bunlar arasında profesyonel olarak Sarıyer Spor Kulübü mücadele ediyor. Fakat buna rağmen özellikle Boğaziçi öngörünümde bulunduğumuz için yeteri kadar tesise sahip değiliz. İstanbul’un en değerli bölgelerinden biri olmasına rağmen bu konuda yetersiziz. Diğer ilçelere baktığımızda bu konuda oldukça ilerideler. Saha ve tesis ile ilgili bilgi vermek gerekirse resmi maçların oynanabileceği 4 tane sahamız bulunuyor. Bunlar; Çayırbaşı, Bahçeköy, Kilyos ve Ayazağa sahaları. Bunlar arasında yoğun olarak Çayırbaşı ve Ayazağa kullanılıyor. Kilyos’taki saha yeteri büyüklüğe sahip olmadığı için alt yaş kategori takımları oynuyor. Bahçeköy’de ise altyapı takımları oynuyor. Bunlar yeterli mi? Tabi ki hayır. Fakat ilçede saha yapımı için alan ve yasal olanakların da sınırlı olduğunu kabul etmek lazım. Tarabya’daki saha alan olarak duruyor fakat işlevini yitirdi. Çünkü yarısında kulübe ait halı saha yapılırken, diğer yarısı da belirli günlerde pazar yeri olarak kullanılıyor. Ayrıca Yeniköy’de Kasapçayırı üstü dediğimiz sahada villalar yapıldı” ifadelerini kullandı.

KABİL’DEN BAŞKAN GENÇ’E TEŞEKKÜR

“Sarıyer Spor Kulüpler Birliği olarak zorluklar yaşayan kulüplerimizi yardımcı oluyoruz” diyen Kabil, “Elimizden geldiğince destek veriyoruz. Burada en çok takımın maça gitmesi için gereken araç sorunu ile karşılaşıyoruz. Yeniköy, Çayırbaşı ve Rumelikavağı’nın kendi araçları var. Araca ihtiyacı olan kulüplere o otobüslerin tahsis edilmesini sağlıyoruz veya Sarıyer Belediye Başkanımız Şükrü Genç’ten destek istiyoruz. Sağ olsun o da yardımcı oluyor. Sarıyer Belediyesi ile koordineli bir çalışmamız doğrudan olmasa da dolaylı olarak var. Belediyenin yaz spor okulları sona erdikten sonra orada eğitim alan çocukları amatör spor kulüplerin altyapılarına gönderiyoruz. Bu sayede spor eğitimleri devam etmiş oluyor. Ayrıca ilçemizde yapılması düşünülen birkaç tane saha düşüncesi var. Umuyorum ki ilerleyen dönemlerde bunlar hayata geçer” şeklinde konuştu.

“AMATÖR LİGDEN FUTBOLCU ALIP OYNATTIM”

Kabil, “Amatör futbolun içine de para mevzusu girince amatör ruh ortadan kalktı. Bakıyorsunuz 40, 70, 125 bin TL peşin isteyenler oluyor. O parayı alan adam futbolcu olmaya niyeti yok. Sadece paranın peşinde. Fakat unutulan bir şey var. Parayı amatörde değil, profesyonel liglerde kazanacaksın. Ben ikinci amatör ligden futbolcu alıp oynattım. Kimse o ikinci amatöre dönüp bakmaz. Takımı başarıya aç, başarılı olmak isteyen ve kendine hedef koyan futbolculardan oluşturmak gerekiyor. 20-30 tane oyuncu gruba var. 5’er 5’er gruplar halinde tüm takımlarda dönüşümlü oynuyorlar. Tabi burada yöneticilerin de suçu var. İstenilen paraları verirsen iş çığırından çıkar” dedi.

“ALTYAPIMIZA ÇOK ÖNEM VERİYORUZ”

“Yeniköy Spor Kulübü olarak ince eleyip sık dokuyoruz” diyen Kabil, sözlerini şöyle sürdürdü: “Verdiğimiz tüm sözlerinde arkasındayız. Bazıları gibi peşinatı verip diğer paraları kenarda tutmayız. Kimsenin hakkını yemeyiz. Söz verip de oyuncuyu mağdur edeceksen ne o futbolcuyu transfer et ne de yöneticilik yap. Biz sezon başında tüm bu kriterleri göz önünde bulunduruyoruz. Öncelikle oyuncunun karakterine, yaşına ve futbolculuğuna bakarız. Bunların yanı sıra takıma uyum sağlayabilir mi sağlayamaz mı ona dikkat ederiz. Çünkü bizim takımda kolej havası vardır. Yıllardır yöneticilik yapıyorum Yeniköy Spor Kulübü’nde bir kavganın olduğunu görmedim. Ayrıca altyapımıza da çok önem veriyoruz. Tabi dışarıdan da genç ve potansiyeli olan yetenekleri de takip ediyoruz. İki kere finalde kaybederek Bölgesel Amatör Lige çıkamadık. Ama oraya kadar da bu genç çocuklarla gittik. Birinde 1-0, diğerinde 3-1 öndeydik. Tabi biraz tecrübeleri olsaydı böyle olmayabilirdi. Biz üst lige çıksaydık da bu sistemimizden taviz vermezdik. Yine genç ve yetenekli futbolcuları kadromuza katardık.”

KABİL’DEN O İDDİALARA CEVAP

Kendisinin İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Federasyon Yönetim Kurulu Üyesi olmasından ve TFF İcra Kurulu Üyesi ve Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu Başkanı Ali Düşmez’den dolayı Sarıyer kulüplerinin kayrıldığı iddiasına cevap veren Kabil, “Bu tarz spekülasyonların olduğu doğrudur. Fakat bu duruma benzer birçok örnek var. Sayın Ali Düşmez, Yeniköy Spor Kulübü Başkanlığının ardından TFF’de görev aldı. Peki Yeniköy Spor Kulübü’nün aradan geçen yıllarda ne yaptığına bakın. 3. Lig’den 1. Amatör Ligi’ne kadar düştü. Eğer iddia edildiği gibi kayırma olsa kulüp bu durumlara düşer miydi? Bu sadece bir örnek. Sarıyer’deki diğer kulüplerin durumlarına bakalım. Çayırbaşı, Kilyos takımları düşmedi mi? Birçok kulüp maddi zorluklar yaşamıyor mu? Şimdi soruyorum. Bu nasıl kulüp kayırmadır? Zaten söylendiği gibi Sarıyer’deki kulüplere ayrıcalık tanınması öncelikle vicdana sığmaz. Diğer kulüplerin hakkına neden girelim? Ayrıca Ali Düşmez’de bu tarz konulara girecek bir kişi değil” ifadelerini kullandı.

SARIYER POSTA