IMG_1923İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne bağlı İstinye Tenis Kortları, Sarıyer’de yaşayan sporseverler için birçok faaliyet alanını içinde barındırıyor.

Uzun zamandır kendisinden pek de haberdar olmadığımız tesis 13 Ocak 2010 itibariyle Sarıyer Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Namık Şişman'ın uyguladığı bakanlık politikası çerçevesinde kendisinden bahsettiriyor. Namık Şişman, Sarıyer Posta Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu'nun sorularını cevaplayarak, tenis kortlarındaki faaliyetleri anlattı.

-İstanbul İstinye Tenis Kortları’nı kısaca tanıtabilir misiniz?

6- tane büyük kort, 1 küçük kort, 1 tane açık yüzme havuzu, 1 restaurant ve 1 de çocuk bahçesine sahip.IMG_1945

2012 yılından itibaren elimize geçen İstinye Tenis Kortları’nda tamamen kendi işletme kurallarımız geçerli olmaya başladı. Daha önceki üyeler Beşiktaşlı’ydılar ve buraya uyum sağlayamadılar. Bu nedenle tesisin yeterince tanıtımı yapılamadı.

-Tesisten yararlanmak isteyenler ne yapmalı?

-Gerekli rezervasyonu bir gün önceden ayarlayan herkes yararlanabiliyor. İdeal ücretler uygulanıyor. Elektrik kullanımına göre ücretlerde değişim oluyor. Saat başı normal fiyat 10 TL, elektrik kullanımına göre fiyat 15 TL'ye çıkabiliyor. Kışın ise kapalı kortların fiyatı 25 TL olarak ücretlendiriliyor. Devletin amacı bu tesisten para kazanmak değil, vatandaşları spora teşvik etmektir. Bu sebepten dolayı fiyatlar gayet uygun ve teşvik edicidir. Herkese eşit mesafede adaletli davranıyoruz. Bizim için burada vatandaşın spor yapması çok önemli. Özellikle gençlerin spor yapması bizim amaçlarımız içindedir. Şu an İlçe Spor Müdürlüğü’ne bağlı Çayırbaşı, Yusuf Ziya Öniş Stadı, İstinye Tenis Kortları ve Kilyos Stadı mevcut 4 tane aktif merkezimiz var.IMG_1915

- Tesise gelenlere hangi branşlarda eğitim olanakları sunuluyor?

-Tesis misafirlerine 4 branşta olanak sağlıyor. Tenis devamlı olmak üzere yüzme,voleybol, basketbol, yaz aylarında gençlere açılabiliyor. Tesisimiz 06-16 yaş gruplarındaki öğrencileri kabul ediyor. Tenis kortlarında 6 antrenör var. Antrenörler tarafından halk  spora teşvik ediliyor ve yönlendiriliyor. Fitness, restaurant, tenis kortları, havuz, basketbol ve voleybol olmak üzere geniş bir kullanım alanına sahip. 06-16 yaş grubunda tesise açık iki spor okulumuz mevcut. Üç fahri antrenör ile beraber yetişmiş öğrenciler arasında müsabaka yapılıyor. Bunun yanında 26 Haziran'da kurumumuzun yıl dönümü için her sene spor okulları açıyoruz. Ve artık yüzme havuzumuz olduğundan tenisin yanında yüzme faaliyeti de mevcut. Saat 08.00-13.00 arası spor okulu öğrencilerine ait. Haftada 3 gün içinde yaklaşık 250 öğrenciye olanak sağlıyor.

Tesisin düğün, nişan gibi tüm özel günlerde de faaliyetleri mevcut. Bu tür özel günlerin faaliyetlerini barındıran İstinye Tenis Kortu herkes için uygun bir mekan.

-Sarıyer'de bu şekilde faaliyet gören kaç tenis kortu mevcut ve durumları nedir?

- Elimizde bulunan tüm spor merkezleri üç ilçeye hitap ediyor. (Beşiktaş, Beyoğlu,Sarıyer) Henüz teslim almadığımız Kilyos Stadı ile beraber 4 tane ilçe müdürlüğüne bağlı spor tesisimiz mevcut. Alanımız geniş ama Sarıyer bölgesi için yeterli değil. 26 dönümlük arazinin sadece 11 dönümü kullanılabilir durumda. Bunların yanında Sarıyer'de federe olmuş kulüpler var. Bunlar TED, ENKA, Darüşşafaka,Galatasaray Spor Kulubü gibi gençlere hizmet eden kuruluşlar. Bunlar devletin dışında yardım almadan federe olmuş kuruluşlardır. Fakat devlet tarafından düzenli olarak denetlenirler. Tüm bu duruma bakarak Sarıyerlilerin diğer ilçelere nazaran daha şanslı durumda olduğunu söyleyebilirim.IMG_1938

-Sarıyer'e bunun gibi konularda yardım eden kişiler kimlerdir?

- Sarıyer'de Tamer Taşpınar İl Müdürlüğünden sonra Halter Federasyonu Başkanı oldu. Sarıyer'e Ali Düşmez’le (İ.A.S.K.F Başkanı ) beraber birçok tesis kazandırdı. Bunun yanında Amatör Spor Kulüpleri Fonfederasyonu Başkanı sayın Arıkan, ilçedeki diğer yöneticiler de bu anlamda Sarıyer'e çok emek verdiler. Müdürlüğümüz adına emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.

-Tesisin tarihçesi hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

-İstanbul İstinye Tenis Kortları'nın mahkemelik bir durumu vardı. Ancak 8 yıl sonra buranın işletmesi İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne verildi. Biz bu tesisi devraldıktan sonra ilk iş olarak Bakanlığımızın kurallarına göre işletmeye başladık. Bunun dışında tahminen 19- 20 yıllık faaliyeti mevcut.

-Tesisin bu zamana kadar yeterince tanıtılmamış olmasını neye bağlıyorsunuz?

-Burası bizim değilken kulübün üyeleri Beşiktaş'tan geliyordu. Yani Beşiktaş camiasının insanlarıydı ve buraya fazla alışamamışlardı. Sebeplerden biri budur. Diğeri kulubü yöneten arkadaşlar Sarıyerli olmadıklarından burası saklı bir kent gibi kalmıştır. Bize geçtikten sonra Bakanlık politikası içinde çalışmalar yapılmaya başlandı.

-Sarıyer'i spor alanında nasıl bir yere koyuyorsunuz, diğer ilçelere bakarak?IMG_1911

-Sarıyer aslında spor manasında çok şanslı bir ilçedir. Yani tabiatın verdikleri ve insanların sportif yapısıyla göze çarpan bir ilçe. Bizim bünyemiz üzerinde kurulan federe kulüpler ile protokolümüz var. Buralarda halka açık tutulması gereken birimler var. Vatandaşlarımız ENKA Spor Kompleksi’nin içinde bulunan atletizm sahasından her zaman faydalanabilir. Bunun dışında çok az bir ücretle avcılık ve atıcılıktan da faydalanabilirler.

- Peki bunlar Sarıyer için yeterli mi?

-Genç nüfusumuz fazla ve biz elimizden geldiğince ilgi alanlarıa göre branşlandırıyoruz. Gençler daha çok futbola ilgi gösteriyor. Onun için futbol sahası için tesisimiz müsait. Bunun yanında Baltalimanı'nda yeni bir futbol sahası çalışması var. Bu tesislere ilave etmiş olcağız. Sarıyer gençliği için bana göre iyi bir çalışma olacak.

-Şu anda spor müdürlüğünün verdiği hizmetler bakım ve ihtiyaç anlamında destek alabiliyor mu?

-Bizim tesislerimizin tüm ihtiyaçlarını il müdürlüğünü gönderiyor.Bu konuda bir sorunumuz yok

-Resmi müsabakalar nerede yapılıyor?IMG_1887

- İlçe içindeki tüm spor faaliyeleri Sarıyer Spor Salonu’nda ve Bahçeköy’deki Orman Fakültesi Spor Salonu’nda yapılıyor.

 -Vatandaş tesisleri kiralayabilir mi?

-Profesyonel takımların bizim elimizdeki tesisleri kullanma yöntemi; ya sezonluk kiralıyorlar, ya her maç için ayrı kiralama yapılıyor ya da protokol ile anlaşarak bir yıl kullanım hakkını alabiliyorlar.

-Son olarak tesisinizin şu anki amacı nedir?

-Tesisimizin amacı kapasiteyi daha da arttırmak ve vatandaşları spora teşvik etmektir.