big_N9H2G2H3J5E7H3W3G8S2U2G3I0U7H9U8C4T7W7L3Spor Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı ve bağımsız federasyonlar ile TFF’den lisanslı olup herhangi bir sosyal güvenlik yardımından yararlanamayan sporcuların sigortalanması kapsamında hazırlanan protokolün yürürlüğe girmesi ilk meyvelerini vermeye başladı. Fatih Vatanspor Bayan Futbol Takımı oyuncusu Büşra Karakuş’un tedavisi de bu kapsamda gerçekleştirildi.

Amatör sporcuların sosyal güvenlikleri olmadığı için ameliyatlar yüksek bir meblağ tutuyordu. Spor Bakanı Suat Kılıç, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan ve İASKF Genel Başkanı Ali Düşmez’in uzun uğraşları sonucu 2013 Nisan ayında Sağlık Bakanlığı ile Spor ve Gençlik Bakanlığı arasında yapılan protokol Büşra’nın imdadına yetişti.

ADMEZ_~1Lig maçında sakatlanan Büşra Karakuş’un çarpraz yan bağları yırtılınca menisküs teşhisi konuldu. Fatih Vatanspor Yönetim Kurulu tedavinin nasıl yapılacağı konusundaki imkanları araştırırken, yüksek maliyetli ameliyat gereksinimi nedeni ile farklı bir çözüm üretti. Sağlık Bakanlığı’nın Gençlik ve Spor Bakanlığı ile imzaladığı, 10 Nisan tarihli protokol ile lisanslı olarak spor yapan ve bir sağlık kurumundan güvencesi olmayan sporculara sağlık hizmetlerinin belli koşullarda sağlandığını saptayan Fatih Vatanspor Yönetimi, Büşra’nın bu olanaktan faydalanabilmesi için gerekli evrakları tamamladı. Onay süreci sonrasında Büşra, herhangi bir sağlık şemsiyesi altında olmamasına karşı, ilgili protokole dayanarak 6 Ağustos tarihinde SSK Samatya Hastanesi’nde ameliyat edildi.

Doç. Dr. Tolga Tüzüner’in gerçekleştirdiği başarılı bir ameliyat ile sağlığına kavuşan Büşra Karakuş takım arkadaşları, yöneticileri, İl Gençlik Spor Müdürlüğü, Fatih İlçe Gençlik Spor müdürlüğü, İASKF Yöneticileri, Spor Bakanlık Temsilcileri ve hocaları tarafından ziyaret edilerek geçmiş olsun temennisinde bulunuldu.

Büşra Karakuş’un ziyaretinde bir konuşma yapan Basın Sorumlusu Necdet Bakır şunları söyledi:

Daha önce sosyal güvencesi olmayan sporcularımız bir takım sakatlıklarından dolayı tedavilerini yaptıramamış ve maalesef spor hayatına genç yaşta son vermek zorunda kalmışlardır. Sporcularımız için böylesine önemli bir sorunun bilincinde olan spor Genel Müdürümüz Mehmet Baykan ve Genel Başkanımız Ali Düşmez konuyu her iki Bakanlığımıza taşıyarak bu hizmetin gerçekleşmesini sağlamışlardır. Bu nedenle Bakanlarımıza, Genel Müdürüme ve Genel Başkanıma teşekkür ederken Vatan Spor Camiasına ve sporcumuza geçmiş olsun dileklerimde bulunuyorum.

Büşra Karakuş’un ziyaretinde bir konuşma yapan M. Suat Özcan ise yaptığı açıklamada, "Sporcumuzun ameliyatı konusunda uzun bir yol kat ettik. Ve sonunda mutlu sona ulaştık” dedi. Özcan, “Amatör spor kulüpleri sıkıntılarını bir nebze olsun ortadan kaldırmak için yapılan bu protokol için, sağlık Bakanlığımıza ve Spor ve Gençlik Bakanlığımıza ayrıca İASKF Başkanı Ali Düşmez’e teşekkür ediyorum” dedi.

BU HİZMETTEN YARARLANMAK İSTEYEN KULÜPLERİN DİKKATİNE 

Amatör sporcuların sağlık sorunlarının çözümü açısından, 39746592-030.03- 4918  sayılı protokol büyük önem taşıyor. Buna göre, hasta sporcunun “muayene istek formu”nun Gençlik Spor ilçe müdürlüklerince doldurulması, mühürlenen formun bir üst yazı ile aile hekimlerine götürülmesi gerekiyor. Aile hekimi ise onayladığında gerekli gördüğü hastaneye sevki tamamlanabiliyor. Hastane müracaatı sırasında sporcunun sigortalı olmadığına dair evrakın da başvuruya eklenmesi ve taahhütname imzalanması gerekiyor. Gerekli formların tamamı federasyonumuzda mevcut bulunmaktadır. Ayrıca federasyonun www.iaskf.com web sitesinden konu ile ilgili belgeler temin edilebiliyor.