c24 Ocak 1993'te evinin önünde uğradığı bombalı suikast sonucu hayatını kaybeden Uğur Mumcu, ölümünün 21. yıldönümünde Sarıyer’de anıldı.

Türkiye'deki araştırmacı gazeteciliğin öncülerinden olan Uğur Mumcu'yu anmak için PTT Evleri Mahallesi’ndeki Uğur Mumcu Parkı’nda bir tören düzenlendi. ADD, ÇYDD ve sarıyer Belediyesi tarafından düzenlenen törene CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Şükrü Metin, CHP Güngören İlçe Başkanı Hüseyin Konuk, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Belediye Başkan Yardımcıları Mustafa Tok, Adnan Ayber, Mehmet Metilli, CHP İlçe Teşkilatı, muhtarlar, meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile meclis üyesi aday adaylarının yanı sıra çok sayıda Sarıyerli katıldı.

SERDAROĞLU “ONURUMUZU ASLA TESLİM ETMEYECEĞİZ”

a

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programın açılış konuşması yapan Atatürkçü Düşünce Derneği Sarıyer Şube Başkanı Fahrettin Serdaroğlu 21 yıldan beri bu etkinlikleri düzenlediklerini belirtti. Serdaroğlu, “Biz 21 yıldan bu yana bu haftayı adalet ve demokrasi haftası olarak değerlendiriyoruz ve etkinlikler düzenliyoruz. Uğur Mumcu, sağlığında şeytan üçgeninden bahsetmişti. Bu şeytan üçgeni siyaset, ticaret ve tarikattır. İşte bugün Uğur Mumcu’nun ne kadar ileri görüşlü olduğu bir kez daha anladık. Bugün Türkiye’de adalet can çekişiyor, demokrasi ise yerlerde sürünüyor ama biz onurumuzu asla teslim etmeyeceğiz” dedi.

Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Sarıyer Belediyesi tarafından gerçekleştirilen etkinlikte Fahrettin Serdaroğlu’nun ardından konuşma yapan CHP İl Başkan Yardımcısı Şükrü Metin, Uğur Mumcu’nun ölüm haberini aldığı günü dün gibi hatırladığını söyledi. Metin konuşmasını şöyle sürdürdü;

hMETİN “BİZ BU KARA PAZARLARI ÇOK GÖRDÜK”

“Bundan 21 yıl önce askerdeydim, bir sabah kalktım. Böyle bir haber gördüm. Bu kara pazarları biz çok gördük. Bizim görevimiz onların boşu boşuna ölmediğini göstermektir. Bu ışığın hiç sönmemesi gerek. Bizim görevimiz ağabeylerimizin boşu boşuna ölmediğini göstermektir. Bu yolsuzluklara ‘dur’ demek için onları ışık olarak ortaya koymak zorundayız”

ATAKLI “ÖZGÜRLÜKTEN BAHSEDEMEYİZ ÇÜNKÜ ÖZGÜR DEĞİLİZ”o

Uğur Mumcu’yu anma etkinliğine konuşmacı olarak katılan gazeteci yazar Can Ataklı gündemdeki olayları vurgulayarak kimsenin umutsuzluğa kapılmamasını istedi. Gazetecilerin büyük baskı altında olduklarına değinen Ataklı “Özgürlükten bahsedemeyiz çünkü özgür değiliz. Üzerimizde oldukça büyük baskılar var. Bu baskılar hayatımızın tüm alanlarına girmiş durumda. Basının özgür olmadığı toplumlarda sonuç olarak doğruların peşinde koşan gazetecilerimiz öldürülüyor. Uğur Mumcu bu yolda öldürülmüştür. Burada genç gazeteci arkadaşlarımız var, bugün basına uygulanan baskıya tanık oluyorlar. 30 yıl önce sıkıyönetim döneminde yaşananlardan hiçbir fark yok.  Uğur Mumcu, soran, sorgulayan, eleştiren, karşı çıkan ve hatta isyan eden bir gazeteciydi. Günümüzde ülkeyi yönetenler medyayı baskı altına alarak sorma, sorgulama ve karşı çıkma gibi kavramları tamamen ortadan kaldırdılar. Artık bakanlara ya da başbakana ‘nasılsınız’ demek bile büyük cesaret ister hale geldi.

kSon beş yılda 500’e yakın gazeteci çeşitli nedenler bahane edilerek işlerinden oldular. Bir asır önce halkın canıyla, dişiyle kazandığı demokrasiydi, özgürlüklerdi, insan haklarıydı. İktidarda olan zihniyet, Türkiye’yi 1920’lerdeki gibi uçurumun kenarına getirmiş durumda. Kimse kaygıya, endişe kapılmasın. Eğer bütün söylemlere rağmen davamıza inanırsak, gücümüzü ortaya koyarsak Türkiye’ye hiçbir şey yapamazlar. Demokrasiyle, insan haklarıyla hukuka bağlı kalarak bizler bu savaşı kazanacağız. Onun dışındaki yollara bizim ahlakımız da aklımız da ermez. Önümüzdeki seçimlerde halkımız iradesini ortaya koyacaktır. Atatürk’ün ilke ve devrimlerine sahip çıkarak inançla ve kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. Gelecek inananlarındır. Gelecek çağdaş insanlarındır. ‘Yeni Türkiye’ safsatalarına karnımız tok ve bunları elimizin tersiyle itecek güce sahibiz”

GENÇ “ UĞUR MUMCU KİMSESİZLERİN KALEMİDİR”ı

Öğretmen Emine Genç’in okuduğu ‘Vurulduk ey halkım’ şiirinin ardından kürsüye gelen Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, hainlerin sadece Uğur Mumcu’nun aracına değil, bu ülkenin demokrasisine, özgürlüğüne ve çağdaş değerlerine de bomba koyulduğunu belirtti. Genç, “Uğur Mumcu halktır, sessiz çoğunluktur. Uğur Mumcu, afet riskli alan ilan edilen bölgelerdeki gecekonduludur. Kentsel dönüşüm adı altında kandırılmaya çalışılan ve yerlerinden sürülen sessiz çoğunluktur. Uğur Mumcu Türkiye’de kimsesizlerin kimsesidir. Kimsesizlerin kalemidir. Kimsesizler hep çok susturuldukları ve kalemleri kırıldığı için Uğur Mumcu da susturulmaya çalışıldı. Ama sizler Uğur Mumcu’nun unutulmadığını borcumuz olan alanlarda göstereceksiniz” söyleriyle konuşmasını tamamladı.

Türk Halk Müziği sanatçısı Fethi Çaçan’ın türküleriyle devam eden anma programı, Sarıyerliler tarafından Uğur Mumcu’nun fotoğrafının önüne karanfil bırakılmasıyla son buldu. (HİLAL DİNÇER)