Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Adalet Yürüyüşünün 21. gününü Belediyesi Meclis üyeleri ve vatandaşların katılımıyla tamamladı. Başkan Şükrü Genç, “Ülkem ve ilçem için ben de yürüyorum”

 ADALET YÜRÜYÜŞÜNE GÜNLERDİR EŞLİK EDİYORSUNUZ NEDEN BURADASINIZ?

Çünkü adalete hepimizin ihtiyacı var. Yürüyüşe katılıyoruz ama Sarıyer’deki işlerimizi asla aksatmıyoruz. Adaletsizliği yaşamada en fazla hisseden insanların belediye başkanları olduğunu düşünüyorum. Hele bir de muhalefetteyseniz işiniz çok daha zor. Adaletsizliği iliklerinize kadar hissedersiniz. Çünkü sistem durmuş durumda. Bakın Sarıyer dünyanın en güzel yeri. Sarıyer’i Büyükşehir ve merkezi yönetimle belli bir koordinasyon içinde yönetsek inanılmaz bir ilçeye dönüşür. Ama destek alamıyoruz. Bölge zaten rant bölgesi. Biz her şeye toplumsal bakıyoruz. Bu yüzden öncelikle bir toplumsal adalet çizgisini yakalamamız lazım. Bunu yapıyoruz. İşte bu yüzden buradayım. Eşit, adil, çifte standardın olmadığı bir ülke ve ilçem için. 

BU YÜRÜYÜŞÜN BİR ŞEYLERİ DEĞİŞTİRECEĞİNE İNANIYOR MUSUNUZ?

Elbette. Her şey inanmakla başlıyor. Bu yürüyüş tüm çevreden inanılmaz beğeni alıyor. Çünkü çok barışçıl bir ortamda yapılıyor. Kimseye en ufak bir zararı yok. Sayın Genel Başkan büyük bir performansla, insanlara rencide edici, karşı tavır alıcı tutumlardan uzak, çok naif bit yürüyüş yapıyor. İnançla ve barışla yürüyor. Teröre karşı da yürüyoruz. Adalet sistemini yeterince oturtmuş olsaydık mecliste terör eylemlerinin araştırılması yönündeki kararlar adil bir şekilde çıkardı.

EN BÜYÜK ADALETSİZLİKLERİN BELEDİYE BAŞKANLARINA YAPILDIĞINI SÖYLEDİNİZ. AK PARTİ’Lİ BELEDİYELER BU KONUDA RAHAT MI SİZCE?

Kesinlikle rahat değiller. Konuşamıyorlar. Aynı sorunları yaşadığımızı söylüyorlar ama kendi binasını kendi yapmış bir tane belediye binası gösteremezler. Onlara destek yağıyor ama bize yok. Biz kendi binamızı kendimiz yaptık. Bu adalet mi? Adaletsizlikten en büyük sıkıntıyı vatandaşlar çekiyor. Dolayısıyla yapılan bu yürüyüş son derece doğru. Amacına mutlaka ulaşacaktır.

GÜNDE KAÇ KM YÜRÜYORSUNUZ?

Ortalama 20 km yürüyorum. Bir insan günde 20 km yürüyebilir mi sporcular bile günde 15 km yürüdüklerini söylüyorlar. Özellikle Genel Başkanın temposu çok iyi. Hayranlıkla izliyor ve izinden gidiyoruz. Harika performansı var. Bunu nasıl başardığını sordum.’İnanarak’ dedi. Bu işin herkes tarafından anlaşılması gerekir. Herkesi sağduyulu olmaya çağırıyorum. İster AK Parti’li olsun ister diğer partilerden bu yürüyüşün sonuçları herkes için olumlu olacak. Türkiye demokrasi sınavı veriyor ve bu çıkacak olumlu sonuçlar Türkiye’nin itibarını yükseltecek.
 ‘HERKES İÇİN SADECE ADALET İSTİYORUZ’

 CHP’Lİ BELEDİYE BAŞKANI OLMANIN DEZAVANTAJLARI NELER?

Örneğin Gümüşdere planlarım 7 yıldır bakanlıkta bekliyor. Bahçeköy planları da öyle. Büyükşehir Belediyesi’ne gittiğimizde kesinlikle yerine getirilmiyor. Alanda yapılan çalışmaları da engellemeye çalışıyorlar. Bu adaletsizlik. Buna rağmen herkese adil davranıyoruz. Hiç kimseyi ayırmıyoruz. Herkes bizim canımız. Herkese eşit hizmet götürüyoruz. Yaşam gittikçe kilitlenmeye başladı. Bugün yürüyüşte bireysel tepkilerle karşılaşıyoruz. Bu tepkiyi gösteren biriyle konuştum. Kendisi Rabia işareti yaparak bize tepki gösterdi. Herkes özgürce istediği işareti yapabilir. Yeter ki insanlara zarar vermesin. Dedim ki,” Neden karşısın? Adil olmak sana da lazım.” O da, “Teröre hizmet eder.” dedi.  Adaletin olması teröre nasıl bir katkı sağlar?
 ‘YAŞAMIN HER ALANINDAN HUKUKSUZLUK HÂKİM’

 Ana muhalefetin görevini etkili yapmadığı için ülkenin bu durumda olduğunu söyleyenler de var. Bu yürüyüş partiye heyecan katıp bir şeyleri değiştirdi mi?

Muhalefet partisi görevini yapmıyor derken ne yapacak? Sürekli sokaklara mı dökülmesi gerekiyordu? Bu işe başlarken Genel Başkan, bıçak kemiğe dayandı. Bizler belediyedeki adaletsizlikten, hukuktan söz ederek insanları sokağa dökemeyiz. Ama herhangi bir eylem kıvılcım olacaktır. Dünyanın her yerinde bu böyledir. Meclis çalışmaz duruma geldi. Mecliste çoğunluk sahibi olanların her türlü yasayı geçirme hakları var mı? Dünyayı bu anlayışla nasıl yönetirsiniz? Biz kendi meclisimizde bile her şeyi oy birliğiyle çıkarmaya çalışıyoruz. Şunu çok net biliyorum, eğer Sarıyer belediyesi meclisinde AK Partili arkadaşların çekincesi olmasa bütün kararlar oy birliğiyle çıkacak. Karar veremiyorlar. Çünkü baskı görüyorlar. Yaşamın her alanında adaletsizliğin olduğu artık çok açık.

YÜRÜYÜŞÜN GENEL ATMOSFERİNİ NASIL BULUYORSUNUZ?

İnanılmaz güzel buluyorum. Şahane bir manzara var. Özellikle kadınlar. Zaten kadınlar benim idolüm onların yapamayacağı bir şey yok. Buraya kocasını sürükleyen kadınlar görüyorum. Engellisinden, yaşlısına kadar herkes bu yürüyüşte. Her şeyden önce inanç var. Katılım da giderek artıyor. İnsanlar patlasa da yürüyor. Çünkü herkes adalet istiyor.
‘GERÇEK BİR DEMOKRASİ MÜCADELESİ VERİYORUZ’

 Yürüyüşün en önemli noktası da bitiş noktası olan Maltepe. Sizce nasıl geçer?

Maltepe’de bir miting yapılacak. Çok geniş bir katılım bekliyoruz. Sonrasında devam edecektir. Bu uzun soluklu bir demokrasi mücadelesi.

SARIYER’DEKİ AK PARTİ’Lİ KESİM YÜRÜYÜŞE KATILDIĞINIZ İÇİN SİZE KIZABİLİR. ONLARA NE SÖYLERSİNİZ?

Neden kızsınlar? Ben onlar için de yürüyorum. İnsanlar birkaç şey dışında neden katıldığımı sormadı. Aksine bu olaya büyük bir saygıyla bakıyorlar. Her şeyden önce bu yürüyüşün barışçıl olması çok önemli. Ayrıca şu ana kadar bir tane bile Cumhuriyet Halk Partisi bayrağı açılmadı. Ve yürüyenler içinde herkes var. AK Parti’li insanlar da var. Şunu çok net söyleyebilirim. Sarıyer halkına çok adil davranıyorum ve aynı adil davranışın hükümet tarafından da herkese uygulanmasını istiyorum. Yasalarda bu çerçevede çıkarılmalı. Bu güne kadar hiç kimseyi ayırmadım ve kimse de ayırmasın. 2981’ de yasa çok net tarif ediyor. İnsanların yıllardır üzerinde yaşadığı topraklar onlara verilir. Bunu vermezseniz adil değilsinizdir. Balıkçıların, midyecilerin uzun yıllardır problemleri var. Bir takım önemsiz gerekçelerle bu problemleri çözemiyoruz. Bu adalet mi? Değil.