31 Mart yerel seçimlerinin ardından Sarıyer'in 38 mahallesinin 8'i kadın muhtarlara emanet. Muhtarlar, mahallelerinde yaptıkları çalışmalarla her kesimden takdir toplarken, ilginç bir istatistiğe de imza attı. Buna göre, Sarıyer, İstanbul'daki 39 ilçe arasında en fazla kadın muhtarın görev yaptığı 3. ilçe oldu.

Yalnızca ülkemizde değil, tüm dünyada siyasetten spora, ekonomiden bürokrasiye kadar hemen hemen tüm alanlarda erkek egemenliği var. Peki, bu durum muhtarlıklarda ne kadar geçerli? Sarıyer 8 kadın muhtarı ile il genelinde kaçıncı sırada? Detaylar haberimizde...

ZİRVEDE BEŞİKTAŞ YER ALIYOR

Türkiye genelinde son yerel seçimlerin ardından kadın muhtarların sayısı bin 71'e yükseldi. Bu muhtarların 8'i de Sarıyer'de görev yapıyor. İstanbul'daki 39 ilçe arasından en fazla kadın muhtara sahip 3. ilçe Sarıyer oldu. Listenin zirvesinde Beşiktaş (12), Kadıköy (11) yer alıyor. Şile'de ise 62 mahallesi olmasına rağmen sadece 1 kadın muhtar görev yapıyor.

İŞTE SARIYER'İN KADIN MUHTARLARI

Sarıyer’de 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerinde kadın adaylar muhtar olmak için ter dökmüştü. Yapılan oylamanın ardından Bahçeköy Kemer’de Fulya Bayram, Demirciköy’de Nebahat İmamoğlu, Garipçe’de Elvan Aslan, Kısırkaya’da Nurcan Kocaer, Uskumruköy’de Şeyda Üst, Zekeriyaköy’de Semra Özkaya, Maslak’ta Aslı Nalbant Bütüner ve Huzur Mahallesi’nde Nurgül Çakır zafere ulaşmıştı.

GİRİŞİMCİ MUHTARLAR

Mahallelerindeki sorunları çözmek için girişimlerde bulunan muhtarlar, yerel yönetim de dahil olmak üzere birçok ilgili merciler ile görüşmelerini sürdürüyor. Bunlardan biri de Uskumruköy Muhtarı Şeyda Üst. Üst, geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu ziyaret ederek, problemlerin çözümü konusunda destek istemişti.

TÜRKİYE'DE KADIN MUHTAR TABLOSU

Ülkemizde 30 bin 5 mahalle, 18 bin 152 köy olmak üzere toplam 50 bin 157 muhtar bulunuyor. Bu tabloya göre, kadın muhtarların sayısı genel muhtarların sayısının sadece yüzde 2,14' ünü oluşturuyor.  2014-2019 döneminde toplam 73 ilde kadın muhtar bulunurken, 2019-2023 döneminde bu il sayısı 77 ile yükseldi. 140 kadın muhtar ile en fazla kadın muhtar bulunan il İstanbul’dur. Bu ili 124 kadın muhtar ile Ankara ve 120 kadın muhtar ile İzmir takip ediyor. En az kadın muhtar Bayburt, Hakkari ve Siirt'te bulunurken, Bitlis, Muş, Sinop ve Şanlıurfa illerinde ise hiç kadın muhtar yok.

SARIYER POSTA GAZETESİ