Sarıyer’de yaşayan Kore ve Kıbrıs gazileri düzenlenen istişare toplantısında bir araya geldi. Toplantıda gelecek dönemde yapılacak etkinliklerin planlaması yapıldı.

Sarıyer Liseliler Parkı’nda17 gazinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda gelecek dönemde yapılacak etkinlik ve çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulunuldu. Toplantıda, Sarıyer’de bulunan 11 Kore, 102 Kıbrıs gazisi adına konuşma yapan Gazi Zafer Murat Çetintaş, “8 Ağustos’ta Kıbrıs Şehidi Cengiz Topel’i anmak üzere Edirne kapı şehitliğine giderek bir etkinlik yapacağız. Ayrıca bugün burada arkadaşlarımızla çalışmalarımızın ve önümüzdeki dönem programlarının planlamasını da yaptık. Yakın zamanda ikinci toplantımızı da Sarıyer Ordu Evin’de gerçekleştireceğiz. Kore ve Kıbrıs gazileri olarak çalışmalarımızla ilerleyen dönemde daha etkin olacağız.” dedi.
KIBRIS VE KORE SAVAŞLARININ TARİHÇESİ

 Kıbrıs Barış Harekatı: Türkiye, Kıbrıs’ta 15 Temmuz 1974 tarihinde yapılan darbe ilgili olarak diğer garantör devlet olan İngiltere’den Londra ve Zürih garanti antlaşmaları gereği, birlikte müdahale edilmesini istemiş, fakat İngiltere Türkiye’nin bu isteğini geri çevirmiştir. Türkiye bu olup bittiye son vermek için tek başına Kıbrıs’a müdahale etmeye karar vermiş ve Kıbrıs’a harekat düzenlemiştir.

Kore Savaşı: Kore Savaşı’na 16 ülke askeri birlik ile 6 ülke ise tıbbi yardım araçlarıyla katılmışlardır. İlk kafilesi 25 Eylül 1950 tarihinde İskenderun limanından hareket eden, Tuğgeneral Tahsin Yazıcı’nın emir ve komutasındaki 5083 kişilik Türk Tugayı 18 Ekim 1950 tarihinde Kore’nin güneyindeki Pusan Limanına ulaşmıştır. Türk Tugayı iki gün sonra kuzeydeki Taegu şehrine intikal ederek BM Kuvvetleri’ne katılmıştır.

 

Kaynak: Sarıyer Gazetesi