Yüzyıllardır farklı kültürlerin bir arada, kardeşçe yaşadığı Sarıyer’de bir kez daha dini liderler, konsoloslar, iş, sanat, siyaset, ekonomi ve spor dünyasından birçok isim barış dileklerini tüm dünyaya haykırdı.

Sarıyer Belediyesi tarafından 8. kez organize edilen yeni yıl yemeği The Grand Tarabya Oteli’nde düzenlendi. Sarıyer yerel basınından sadece Sarıyer Posta Gazetesi’nin takip ettiği geceye; Sarıyer Kaymakamı Mehmet Özer, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, CHP Sarıyer İlçe Başkanı Sevim Yalınkılıç, Sarıyer Belediye yardımcıları, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye Süryani Katolik Kilisesi Patrik Vekili Korepiskopos Orhan Çanlı, Türkiye Haham Başı İsak Haleva, Türkiye Süryani Metropoliti Yusuf Çetin, Patriklik Kaymakamı Episkopos Şahak Maşalyan, Amerika Metropoliti Elpidoforos Lampriniadis, Mardin Metropoliti Saliba Özmen, Sarıyer’deki yabancı ülkelerin konsolosları, MEF Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, Sarıyer İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı İhsan Süngü, iş, sanat, siyaset, ekonomi ve spor dünyasından çok sayıda isim katıldı.

Kokteyl ile başlayan yeni yıl yemeğinde, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Sarıyer Kaymakamı Mehmet Özer ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun konuşmaları konuklar için İngilizceye türcüme edildi.

“YENİ YIL DÜNYAYA BARIŞ VE SEVGİ GETİRSİN”

Gecenin açılış konuşmasını yapan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Sizleri İstanbul’un en güzel ilçesi olan Sarıyer’de geleneksel yeni yıl yemeğimizde ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Biz bir araya gelip soframızı değerli konuklarımızla paylaşırken, yaklaşan yeni yılın bütün dünya için barış, huzur ve sevgi yılı olmasını diliyorum. Ancak görüyoruz ki bütün iyi dileklerimiz yaşamın acı gerçekleri karşısında yerini bulamadı. Ülkemizde ve dünya çapında yerel siyasi ve ekonomik zorluklar, küresel ve bölgesel gerilim ile çatışmalar, toplumlararası eşitsizliği arttırarak devam ettiriyor. Sürdürülebilinirlilik kavramı doğrultusunda gelecek kuşaklarında ihtiyaçlarını karşılaması için bütün dünyanın üzerinde hassasiyetle durması gereken çevre kaynakları sorumsuzca ve büyük bir hızla tüketiliyor. Kısacası dünya nimetlerini sınırsızca sunulduğu insan tarafından acımasızca katlediliyor. Karamsar bir tablo ile karşı karşıya olsak da çözüm yine sorunun kaynağında. Yani insanda. Yerelden başlayarak uluslararası boyutta her bir yurttaş ve kurumlar olarak her birimize sorumluluklar düşüyor. Hangi ölçekte olursa olsun temel olan yaşamın kendi kurallarını demokrasiyi ve adaleti bütün insanlık için işletebilmektir. Bu noktada yerel yönetimlerin önemini vurgulamak istiyorum. Bir yerel yönetici olarak küreselleşme çağında uluslararası veya ulusal ölçeğe odaklanırken, yerel dinamiklere, kentlere yeteri kadar önem verilmediği düşüncesindeyim. Kent yönetimleri yaşamı siyasetin önünde tutarak adaleti temel alan, insanların tüm farklılıklarının zenginlik olduğu bilinciyle bir arada yaşatmasıyla ve sorunları katılımcılıkla çözümü için toplumsal hayatta çok önemli rol oynayabilirler. Aynı zamanda küresel veya ulusal ölçeklerde insanların yaşadığı sorunların çözümleri konusunda ürettiği projelerle ve gerçekleştirdiği çalışmalarla rol model de olabilirler. Bu nedenlerle yaşanan bazı sorunların çözümü konusunda yerel yönetimlerin en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“BİRLİKTE YAŞAMA SANATINI BAŞARABİLMELİYİZ”

Başkan Genç, “Sarıyer ile ilgili gösterilen tanıtım filminde ilçemiz tarihine ait çok önemli bir bölüm yer aldı. Farklı dinlere mensup, farklı kültürlere sahip veya farklı ülkelerin vatandaşları yüzyıllar boyunca burada huzurla yaşadılar. Bu kültür bugün de aynı şekilde devam ediyor. Çalışma arkadaşlarımla birlikte ilçemizin bu özelliğini temel anlayışımız yaptık. Yerel yönetim anlayışımızı her şeyden önce toplumun birlik, beraberlik, dayanışma, hoşgörü, barış ve huzur içinde yaşama üzerine kurduk. Çünkü bunu başaramadığımız takdirde gerçekleştireceğimiz diğer projelerin hiçbir önemi kalmayacak. Birlikte yaşama sanatını yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası bütün alanlarda mutlak şekilde başarabilmeliyiz. Başarmak için de Martin Luther King gibi hayal etmeye devam etmeliyiz. Mahatma Gandi gibi barışa gide yol olmadığını, barışın bir yol olduğunu ısrarla vurgulamalıyız. Mustafa Kemal Atatürk gibi ‘Yurtta Barış Dünyada Barış’ cümlesini her fırsatta haykırmalıyız” diye konuştu.

BARTHOLOMEOS’TAN BAŞKAN GENÇ’E TEŞEKKÜR

Fener Rum Patriği Bartholomeos, “Yaklaşan yeni yıl münasebetiyle bizleri bir araya getiren ev sahibi Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’e teşekkür ediyorum. Bizler bu topraklarda yaşayan Hristiyanlar olarak Noeli yüzlerce yıldır aynı coşku ve heyecanla kutluyoruz.  Ramazan’da Müslüman kardeşlerimizin yaşadığı maneviyatı ve yüksek heyecanı bizler Noel de hissediyoruz. Anadolu toprakları inançlar korosunda son derece bereketli ve dini kutlamaların eksik olmadığı bir takvime sahip. Tek tanrı inancının dünya üzerinde en hızlı yayıldığı ve etkin olduğu bu topraklarda Museviler, Hristiyanlar, Müslümanlar birbirlerine yakın yerlerde varlıklarını sürdürüyorlar. Edinmiş olduğumuz tecrübeler bizlere özgürlüğü, adaleti ve hoşgörüyü yaşamayı benimsemiş bir toplumda din faktörünün önemli bir rolü olduğu ve olması gerektiğini de öğretti. Bu büyük birikim sadece bize değil, tüm dünyaya örnek olacak dersler içeriyor. Mensubu oldukları dine samimiyetle bağlı olanların birbirleriyle ilişkide olması ve yakınlaşması evrensel barış için vazgeçilmez olarak değerlendiriyoruz. Farklı dinlerden de olsak ortak hedefi Tanrı’nın cennetine kabul edilmek olanlar olarak oraya Yaradan’ın tüm yarattıklarına sevgi ve saygı besleyerek ulaşabileceğimizi bilmeliyiz. Bu düşüncelerle dini azınlıklara karşı sergilediği hassasiyet ve yakın ilgiden dolayı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

KAYMAKAM ÖZER’DEN YENİ YIL TEMENNİSİ

Sarıyer Kaymakamı Mehmet Özer, “Sarıyer Belediyesi’nin bu sene sekizincisini düzenleyerek artık geleneksel hale getirdiği bu organizasyonda bulunmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Ben Sarıyer’de görev yapmaya yeni başladım. Sarıyer güzel İstanbul’umuzun en güzel ilçelerden bir tanesi, belki de birincisi. Bu ilçede görev yapmak hem büyük bir onur hem de büyük sorumluluk. 2019 yılını uğurlamaya hazırlandığımız bugünler 2020 yılına yönelik umutlarımıza, beklentilerimize, hayallerimize odaklandığımız günlerdir. Bu vesile ile 2020 yılının güzellikler getireceğine yönelik inancımı vurgulamak istiyorum. Birlik ve beraberliğimizin daim olduğu, dünyanın en güvenli şehirlerinden biri olan İstanbul’un başta kamu düzeni ve asayişinin sağlanması olmak üzere İstanbul’un ve İstanbulluların ihtiyaç duydukları alanlarda merkezi idare olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmede azami gayret gösteriyoruz” dedi.

“ARZU ETTİĞİMİZ GELECEĞİ İNŞA EDEBİLİRİZ”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, “8.’si düzenlenen bu organizasyon oldukça önemli ve değerli. Bu ortamda sizlerle beraber olmak benim için çok keyifli. Yeni yıla girmeye hazırlanırken, açıkçası hepimizin bir muhasebe yapması gerektiğini düşünüyorum. Nasıl bir yıl geçirdik ve nasıl bir yıl bizi bekliyor? Hayatımızda neleri değiştirmeli, nelere daha fazla sahip çıkmalıyız. Bu gibi soruların cevaplarını bulmak isteriz. Bu çok doğal insani ve yararlı bir alışkanlıktır. Sadece kişilerin değil, şirketlerin, kurumların ve en önemlisi toplumların böyle bir muhasebeye ihtiyacı vardır. Toplumlar bu muhasebeyi dürüstçe ve gerçekçi biçimde yapabildiği ölçüde hayat kolaylaşır, güzelleşir. Hiçbirimizi tek başına bu ülkenin geleceğini şekillendiremez. Fakat hep birlikte olup hep birlikte düşünürsek arzu ettiğimiz geleceği inşa edebiliriz. Toplumların kendi geleceğini şekillendirme gücünün kaynağı demokrasidir. Ortak akıllar hareket etmeyi öğrenememiş, sorunu barışçıl yolla çözme kapasitesini geliştirememiş toplumlar başkalarının çizdiği sınırlar içerisinde kalırlar.

İMAMOĞLU’NDAN DEMOKRASİ VURGUSU

“İstanbul’u daha önce hiç olmadığı kadar demokratik bir kent yapmak benim için en önemli görevdir” diyen İmamoğlu şunları söyledi: “Bu bilinçle göreve gelir gelmez kent yönetiminde çok önemli demokrasi adımlarını planlamaya ve hayata geçirmeye başladık. Her konuda toplumla paylaşım içindeyiz. Meclis toplantımızı her açıklığıyla paylaşıyoruz. 5 yıllık stratejik planımızı yüz binlerce vatandaşımızın katılımıyla beraber gerçekleştirdik. Doğrudan demokratik katılıma olanak sağlayan mobil aplikasyonların yapılması ile ilgili süreci başlattık. İstanbul’un tüm büyük ihalelerin canlı yayınlanmasını ve bunun gibi birçok şeffaflığa, katılımcılığa yönelik adımları atıyoruz, atmaya devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle acısıyla, tatlısıyla 2019’u geride bırakmaya hazırlanıyoruz. Birçok açıdan sıra dışı ve tarihi bir yıl yaşadık. İnanıyorum ki 2020 hepimiz için huzur, mutluluk ve demokrasi ile iç içe bir yıl olmasını diliyorum.”

SARIYER POSTA