Sarıyer Belediye Meclisi’nin Aralık ayı son toplantısı, vatandaşların yoğun katılımı ile Başkan Yardımcısı ve Meclis Başkanvekili Hüseyin Coşkun’un başkanlığında yapıldı. Oturumda, Sarıyerlilerin merakla beklediği Islah İmar Planları’nın da yer aldığı 21 madde kabul edildi.

Meclis toplantısına; Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, CHP Sarıyer İlçe Başkanı Sevim Yalınkılıç, MHP Sarıyer İlçe Başkanı Ünsal Bilgiç, muhtarlar, Sarıyer Mahalleler Birliği üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

 Geçtiğimiz günlerde İBB’nin Sarıyer’de 13 mahalleyi ilgilendiren Islah İmar Planları’nın yeniden görüşülmesine karar verilmişti. Bu karar doğrultusunda hazırlanan Islah İmar Planları, oy birliğiyle Sarıyer Belediye Meclisi’nden geçti

“SARIYER’İN KAYBEDECEK ZAMANI YOK”

Meclis oturumunda konuşan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Öncelikle konuyla ilgili süreci hatırlatmak istiyorum. Sarıyer’de yaşayan herkes sürecin 2009’dan sonra başladığını biliyor. Şuan içerisinde bulunduğumuz sürece ulaşabilmek gerçekten sevindirici. Biz bu planları Meclis’ten geçirdikten ve İBB’nin de onay vermesi halinde devirleri yapabileceğiz. Fakat ben İmar ıslah Planları’nın hazırlanması ile ilgili süreci sizlerle paylaşmak istiyorum. 2009’da göreve geldiğimiz günlerde Gecekondu İskan Müdürlüğü kuruldu. Bunun amacı sadece gecekondulardaki günlük sorunların değil, mülkiyet meselesinin çözümü. 2009-2015 yılları arasında yaşanan süreçte çok yoğun çalışmalar oldu. Bunun akabinde Sarıyer Belediye Meclisi’ne 2015 ve 2016 yıllarında gelen ve oy birliği ile alınan karar üzerine çalışmalar başlatıldı. Öncelikle Islah Planları’nın yapılabilirliğine dair İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden bir görüş aldık. Halk ile birlikte çalışmalar yapıldı ve fiili durum esas alınarak planlar oluşturuldu. 13 dosya tek tek Meclis’e geldi. Bunlardan 3 tanesi oy birliği, geri kalanı ise oy çokluğu ile kabul edildi ve onay için İBB’ye gönderildi. Bundan sonraki süreçte bir bürokrat tarafından dosyaların kapağını bile açmadan ve İBB Meclisi’ne göndermeden tarafımıza iade etti. Tabi bu yasal bir uygulama değildi. Akabinde açılan dava neticesinde haklılığımız ortaya çıktı. Ben İBB Meclisi’nde yaptığım konuşmada planların kabul edilmemesine ilişkin hatadan bir gün dönüleceğini ifade etmiştim. Peki seçim sonrası ne oldu? Yeni yönetim göreve başladıktan sonra 13 bin 641 vatandaş sürecin yeniden ele alınması konusunda İBB’ye dilekçe verdi. İBB bürokratlarının yaptığı çalışma ve hukuki yazışmalar neticesinde geri görünüm etkilenmesi bölgesinde ıslah imar planı yapılabileceği şeklinde İBB Hukuk Müşavirliği tarafından müteala verildiği 27 Kasım 2019 tarihli yazı ile tarafımıza bildirildi ve gereğinin yapılması istendi. 27 Kasım 2019 tarihli İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’nın yazısı üzerine süreç yeniden başladı ve planlar yeniden Sarıyer Belediye Meclisi’ne geldi. Bir kez daha konunun elzem olduğunu hatırlatmak istiyorum. Kaybettiğimiz sürecin kısa sürede tekrar işlevsel bir hale getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. İBB’den çıkan kararın bize bir görev olduğunun ve kısa süre içerisinde olumlu bir şekilde gönderilmesi gerektiğinin altını çiziyorum. Sarıyer’in ve Sarıyerlilerin kaybedecek bir günü bile yok. Gelin hep beraber bu planlara evet diyelim ve tarihe geçelim. Şimdiden çıkacak kararın ve planların Sarıyer için hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

AK PARTİ’DEN MAHKEME UYARISI

Islah İmar Planları ile ilgili çekincelerini dile getiren Sarıyer Belediye Meclisi AK Parti Üyesi Saim Kadıoğlu, Belediye Başkanlığı’na bir önerge verdi. Ardından Islah İmar Planları ile ilgili maddeye ilişkin konuşan Kadıoğlu, “Sayın Başkan ile düşüncelerimiz hemen hemen aynı. Fakat burada şöyle bir sorun var. Yasaları yorumlayacak kişiler biz değiliz. Bunu mahkemeler yapıyor. Biz burada evet desek dahi mahkemenin alacağı olumsuz bir karar tüm emeklerimizi boşa çıkarır. O yüzden bunun ile alakalı daha ayrıntılı çalışalım, araştıralım. Sorunlar varsa beraber çözelim ve kaldığımız yerden devam edelim. Zaten Sarıyer ile alakalı mülkiyet sorununun çözümüne ilişkin talep bizden gelmişti. Tapu bu çözümün birinci aşaması. İkinci aşama ise depreme dayanıklı binaların inşa edilmesi. Genel hatlarıyla düşüncelerimiz aynı fakat izlenecek yöntem ile ilgili farklılıklar var. Biz konuyla ilgili bir çalıştay hazırlığına başlamıştık ancak Meclis gündemine bu süreç geldi. Bizim süreç ile alakalı bir sorunumuz yok. Tek isteğimiz eksik, hatasız bir yol izlemek. İleride başımıza gelebilecek sorunlardan sorumlu olmak istemiyoruz. İki yıllık emeğin ve vatandaşın umudunun heba olmasına karşıyız. Gerekirse 20 gün daha tartışırız ve yolumuza emin adımlarla devam ederiz. Yoksa bizim tapuların verilmesi ve mülkiyet sorununun çözülmesine desteğimiz tam” dedi.

MHP’DEN TAM DESTEK

Sarıyer Belediye Meclisi MHP Üyesi Mehmet Delihasan, “Öncelikle gündemde olan devir konusunun sonuna kadar destekçisi olduğumuzun bilinmesini istiyorum. İlçe Belediye Meclisi’nde görüşülmek üzere Cumhuriyet, Kocataş, Çayırbaşı, Poligon, İstinye, Pınar, Ferahevler, Emirgan, Reşitpaşa, Rumeli Hisarı, PTT Evleri ve Kazım Karabekir Mahallelerinin yoğun talep ve isteği doğrultusunda yerel idareye yapılan imar ve ıslah çalışmaları hazırlanıp gündemimize getirilmiştir. Herkes şunu bilmelidir ki Milliyetçi Hareket Partisi olarak bu konuda ne köşe kapmaca oynarız ne de hak sahiplerine karşı siyaset yapma düşüncesi güderiz. Sokakta sosyal barıştan dem vurup bu yarayı her seçim sürecinde kanatmayız. Seçimlerde adalet ve demokrasi çığırtkanlığı yapıp yıllarca gereken adımları atmadan, yeterli kararlılıkta mücadele vermeden makam işgal etmeyiz” diye konuştu.

“ÇEKİNCELERİMİZİ KOMİSYONA BİLDİRDİK”

AK Parti grubu olarak maddelere evet diyeceklerini açıklayan Sarıyer Belediye Meclisi AK Parti Üyesi Hüseyin Coşgun, “Gökan Bey bur kürsüye çıkıp İBB parsellerinin kendilerine devredilmesini istemişti. Tapuları bedava dağıtacaklarını söylemişti. Şuan da öyle bir şansımız var. Meclis Üyemiz Saim Kadıoğlu İBB’de komisyon başkanı. Biz de İBB Meclisi’nde elimizden geleni yapacağız. Sokak rayiç bedelleri üzerinden tapuları vereceğiz. Biz bu kararımızın arkasında duracağımıza söz veriyoruz. Gelelim Islah İmar Planları’na. Bir bürokratın Sarıyer Belediye Meclisi’nin aldığı kararı İBB Meclisi’ne sunmadan geri göndermesi kabul edilemez. Fakat bu kez biz bir daire başkanının gönderdiği yazı ile yola çıkıyoruz. Seçilmişleri yine yok sayıyoruz. AK Parti grubu olarak İBB’de komisyonlar ile görüşüp, fikir alışverişinde bulunuyoruz. Bakın burada kendimizle çelişiyoruz. Bu plan ile alakalı eksikleri not haline getirdik ve komisyona 5 maddeyi bildirdik. Bu sorunun çözümüne biz de istiyoruz. Fakat çekincelerimiz var. Uyarılarımızı yaptık ve sorunun çözümü konusunda AK Parti olarak gündeme gelen Islah İmar Planları ile ilgili maddelere evet oyu vereceğiz” şeklinde konuştu.

GÜNEL’DEN KARARLILIK VURGUSU

Sarıyer Belediye Meclisi CHP Üyesi Nizamettin Günel ise, şunları söyledi: “Mahalleler Birliği ile yapılan komisyon çalışmasının ne kadar faydalı olduğunu görüyoruz. Gelinen noktada planlara evet diyen tüm meclis üyelerine teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonra İBB’de de aynı azim ve kararlılıkla çalışmalarımız devam edecektir.”

SARIYER POSTA