Sarıyer Belediye Meclisi’nin Şubat ayı ilk toplantısı, Başkan Yardımcısı ve Meclis Başkanvekili Hüseyin Coşkun başkanlığında yapıldı. Meclis gündeminde bulunan maddeler oylanarak alt komisyonlara gönderilirken, oturuma İSMEK tartışması damgasını vurdu.

Sarıyer Belediye Meclisi’nin olağan aylık toplantısının ilk oturumu meclis üyeleri, muhtarlar, STK temsilcileri ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti.

“MİLLET OLARAK KENETLENDİK”

Toplantıya gelen meclis üyeleri için alınan yoklama ve oturuma katılmayan üyelerin izinli sayılmasına ilişkin yapılan oylamanın ardından oturum başladı. Meclis üyeleri toplantının başında gündem dışı konuşmalar yaptı. Sarıyer Belediye Meclisi AK Parti Üyesi Hüseyin Coşgun, “Meclisimizin Şubat ayı ilk toplantımızı ilçemize, İstanbul’umuza ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. AK Parti grubu olarak Elazığ ve Malatya’da yaşanan deprem nedeniyle milletimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Bu kadar sıkıntılı günlerde millet olarak kenetlendik. Bizi birleştiren paydaşların olduğunu hatırlattık. Bu kenetlenmenin daha iyi günlerde de sağlanmasını diliyorum. Allah böyle felaketleri bir daha yaşatmasın. Ayrıca güne şehit haberi ile uyandık. Aziz Türk Milletine sabır ve metanet diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar temennisinde bulunuyoruz” dedi.

GÜNAYLI’DAN SAĞLIK VURGUSU

Sarıyer Belediye Meclisi AK Parti Üyesi Abdullah Günaylı, “Konuşmam 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü ile ilgili olacak. İnsan sağlığını olumsuz etkileyen bu ürün ile ilgili bazı uyarılarda bulunmak istiyorum. Dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri sigara kullanımıdır. Önemli bir sorun olan sigara kullanımı birey ve ülke ekonomisini kötü etkileyen bir alışkanlıktır. İçildiği anda nabız sayısı yükselir ve kişi daha yüksek nefes alıp vermeye başlar. Kan dolaşımı da yavaşlar. Sigaranın içerisinde 3750 zararlı madde barındırıyor. Bu zehirli kimyasal maddeler bir nefes ile kan dolaşımına karışıyor. Bunun sonucunda da bir takım rahatsızlıklar meydana gelir. Ailenizi ve çocuklarınızı sevindirin. Torunlarınıza anlatacak anılarınız olsun. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde sigarayı bırakmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

DEMİRTAŞ’TAN KADINLARA ÖNEMLİ TAVSİYELER

Sarıyer Belediye Meclisi AK Parti Üyesi Gamze Demirtaş, kadınlarda görülen rahim ağzı kanseri ve meme kanseri ile ilgili önemli bilgiler verdi. Devlet destekli ücretsiz muayeneler yapıldığına dikkat çeken Demirtaş, belirli yaştan sonra her kadının düzenli kontrol yaptırması gerektiğini vurguladı.

CHP’DEN DEMİRTAŞ’IN SÖZLERİNE TEPKİ

Gamze Demirtaş’ın konuşmasının devamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yeşim Meltem Şişli’nin işten çıkarılan İSMEK bölge sorumlusu 14 kadına söylediği iddia edilen sözleri gündeme getirmesiyle birlikte mecliste tansiyon yükseldi. Bazı CHP’li meclis üyeleri Demirtaş’ın sözlerine tepki gösterdi. Ardından Sarıyer Belediye Meclis Başkanvekili Hüseyin Coşkun da, “Defalarca dile getirdiğim bir konu var. Bu kürsüde Sarıyer’i ve Sarıyer Belediyesi’ni ilgilendiren konuşmalar yapılmalı. İBB’yi ilgilendiren konuların meclisimizde gündeme getirilmesinin ne anlama geldiğini Sarıyerliler biliyor. Bu konu meclisin gündemi değil. Cevabı verecek kişi de burada değil” sözleriyle tepki gösterdi.

KISA SÜRELİ GERİLİM

Konuşmaların devamında Sarıyer Belediye Meclisi AK Parti Üyesi Hüseyin Coşgun ile Sarıyer Belediye Meclis Başkanvekili Hüseyin Coşkun arasında tartışma yaşandı. Başkanvekili Coşkun’a tepki gösteren AK Partili Coşgun, “Burada konu yolsuzluğa gelirse itham altında kalırsınız. Yıllardır hesap veremiyorsunuz. Ayrıca İBB konusu bu meclisin gündemi değilse İSMEK’te olduğu iddia edilen yolsuzluklarda Sarıyer Belediye Meclisi’nin konusu olamaz. Kaldı ki İSMEK’te usulsüzlük varsa yargı orada. Kim ki Sarıyer Belediyesi’nin ve İBB’nin bir kuruşunu yediyse Allah ondan çıkarsın. Kimse burada hırsızı savunmaz” diye konuştu. Bunun üzerine oturumu yöneten Hüseyin Coşkun da, “Lütfen sözlerinizi geri alın. Bunlar doğru değil. Yıllardır belediyeden müfettiş eksik olmuyor. Öncelikle üslubu düzelteceksiniz. İBB’nin alanında olan konuları Sarıyer Belediye Meclisi’ne getirmeyeceksiniz. Söz verildi diye aklına gelen her şey konuşulmaz” şeklinde konuştu.

“DAHA FAZLA DESTEĞE İHTİYAÇ VAR”

Kısa süreli gerilimin ardından kürsüye Sarıyer Belediye Meclisi AK Parti Üyesi Altay Unan çıktı. Unan, “Öncelikle Elazığ ve Malatya’da yaşanan depremde hayatını kaybedenlere ve bugün İdlib’te şehit olanlara başsağlığı diliyorum. Kaderli ailelerine de sabırlar temenni ediyorum. Sizlere Sarıyer’deki spor konusu ile ilgili bazı bilgilendirmeler yapacağım. Şampiyon olup Süper Amatör Lig’e çıkan Kilyos’u, Ayazağa’yı, Süper Amatör Lig’de şampiyon olup BAL’da play - off oynayacak Yeniköy Spor Kulübü’nü, alt yaş kategorilerinde U12 Yeniköy, U16 Kilyos ile Yeniköy takımlarımızı ve 1. Lige çıkmak için play - off oynayacak Yeniköy Erkek Voleybol Takımını tebrik ediyorum. Sarıyer Belediyesi’ne sporcuların daha elverişli spor yapmaları için gerçekleştirdiği Çayırbaşı Stadı’ndaki ısıtma sistemleri, soyunma odasının yenilenme, Bahçeköy’deki stadın yedek kulübelerinin ve soyunma odalarının yenilenmesi, kulüplerin ulaşımlarının sağlanması ve spor kulüplerine sağlanan maddi yardım gibi çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Fakat bu destekler yeterli değil. Fatih’ten sonra en fazla spor kulübü olan ilçe Sarıyer. Sporda daha fazla söz sahibi olmak ve sporu geliştirip yaygınlaştırmak için daha fazla desteğe ihtiyaç var” şeklinde konuştu. Unan, konuşmasının ardından cevaplanması istemiyle meclise soru önergesi verdi.

“RİSKLİ BİNA TARAMASI YAPILMALI”

Sarıyer Belediye Meclisi AK Parti Üyesi Saim Kadıoğlu, “Asla unutmamız gerektiğini bir kez daha acı şekilde hatırlatan deprem ile tekrar yüz yüze geldik.Depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Bu dua kalp ile yapıldı. Fakat bunun yanında fiili olarak da bir şeyler yapılmalı. Bu da depreme hazırlık eylem planı. Şuana kadar çok deprem gördük. Silivri’deki depremde de birkaç tane binamızda hasarlar oluşmuştu. Demek ki deprem bize yakın. ‘Sarıyer’in zemini sağlam’ demekle sorun çözülmüyor. Sağlam zemin ve sağlam bina bir arada olmalı. 11 Ekim 2019 tarihinde verdiğimiz bir önergemizde Sarıyer’de deprem ile ilgili çalışmaların yapılması gerektiğini, vatandaşa tapu vermenin konunun bir parçası olduğunu ve diğer unsurunda kentsel dönüşüm projesinin hazırlanması olduğunu belirtmiştik. Fakat konuyla alakalı bir gelişmenin olmadığını görüyoruz. Geride kalan 11 yılda kentsel dönüşümle alakalı neler yapıldığı sorgulanmalı. Bakıldığı zaman son 1 yıl içerisinde ıslah imar planı adı altında bir çalışma ve onun İBB’yi sevki ile alakalı konu var. Bunun dışında mahalle bazında herhangi bir eylem planı ve ciddi çalışma yok. Daha önceki başka bir önergemizde de Sarıyer Belediyesi’nin afetlerle alakalı kurum ve kuruluşlar ile ortak bir projesi olup olmadığını sormuştuk. Verilen cevapta herhangi bir ortak çalışmanın olmadığı belirtildi. Biz ıslah imar planları ile belediye parseli devir sürecinin ayrı yürütülmesini talep etmiştik. Birinde sorun çıkarsa diğeri alternatif olur demiştik. Peki biz ne yapmalıyız? Sarıyer Belediyesi olarak ilçemizde bulunan binalar ile alakalı riskli bina taraması yapılmalı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bununla ilgili dosya istemişti. Fakat bizden giden dosya eksik olduğu için kabul edilmedi ve yeniden bir çalışmanın yapılması istendi. Her şeye Ankara yetişemez. Burada biz talep edeceğiz. Çalışmamızı yapacağız ve isteklerimizi sunacağız. Eğer yine yapmazlarsa bu kez siyaset olarak destek vereceğiz” dedi.

MHP’Lİ DELİHASAN’DAN TEPKİ

Sarıyer Belediye Meclisi MHP Üyesi Mehmet Delihasan, “Sabah saatlerinde şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Ayrıca geçtiğimiz günlerde Elazığ ve Malatya’daki depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun temennisinde bulunuyorum. Geçtiğimiz günlerde yaşanan bir hadsizliğe Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün anısı vesilesiyle değinmek istiyorum. Atatürk Karşıyaka’daki bir konakta konaklayacak. Konağın girişinde de Yunan bayrağı serildi. Kendisini karşılayanlara nedenini soran Atatürk’e, Yunan kralının yere serilen Türk bayrağını çiğneyerek içeriği girdiği bilgisi verildi. Bunun üzerine Atatürk, ‘Yunan kralı bir hata etti. Çünkü bayrak bir milletin onurudur. Ben bu hatayı tekrarlamam’ sözleriyle Yunan bayrağını kaldırttı. Fakat Brüksel’de düzenlenen AP genel kurulunda bir Yunan milletvekili Türk bayrağına musallat oldu ve kirli elleriyle şerefli Türk bayrağını yırttı. Bu durum skandal ötesi ve vahim bir provokasyondur. Tarih sahnesinde Türkler karşısında daima bozguna uğramaya mahkum olan Yunanlıların yaşadıkları bu kuyruk acısını anlamak zor değil. Genel Başkanımız Devlet Bahçeli’nin de söylediği gibi herkes kendine yakışanı yapar. Yunan bayrak yırtar, Türkler bayrağı yüceltir” diye konuştu.

“YOLSUZLUKLAR BU DÖNEME AİT DEĞİL”

Sarıyer Belediye Meclisi CHP Üyesi Halim Serdar Sarıoğlu ise şunları söyledi: “Elazığ ve Malatya’da hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Ayrıca İdlib’te şehit olan askerlerimiz için de başsağlığı diliyorum. Ulusumuzun başı sağ olsun. Son olarak tartışma konusu açmamak adına İSMEK’teki yolsuzlukların bu döneme değil, geçmiş dönemlere ait olduğunu ifade etmek isterim.”

Gündem dışı konuşmaların ardından meclise gelen maddeler kabul edilerek alt komisyonlara havale edildi.

SARIYER POSTA