Sarıyer Belediye Meclisi Ocak ayı 2. oturumu, Covid-19 salgınına karşı alınan önlemler kapsamında bir kez daha Boğaziçi Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. 4 maddenin bulunduğu toplantının gündemini Halk Ekmek büfeleri, SMA hastası çocuklar ve örgüt kavramı oluşturdu.

Sarıyer Belediye Meclis Başkanvekili Hüseyin Coşkun tarafından yönetilen oturuma gündem dışı konuş damgasını vurdu. CHP grubunun gündeme getirdiği Halk Ekmek büfeleri, SMA hastası çocuklar ve örgüt kavramına AK Parti grubundan cevap geldi.

"SARIYER TARİHİNİN EN BÜYÜK PROJELERİNDEN BİR TANESİ"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Sarıyer'de yapılan hizmetleri anlatan İBB ve Sarıyer Belediye Meclisi CHP Üyesi Görkem Kurşun, "Daha önce Sarıyerlilerin kullanımına kapalı olan 1 milyon 800 bin m2’lik Atatürk Kent Ormanı'nı açtık. 18 km yürüyüş alanı ve alana 4 giriş bulunmakta. Metro ile ulaşıma sabit bir noktada. Çayırbaşı’nda bulunan 320 bin m2 büyüklüğündeki fidanlığımızın da halkın kullanımına açıyoruz. Burada İSMEK’in Bahçıvanlık Okulu olacak. 2021 Haziran ayında imalatına başlayacağız. Sarıyer’de bulunan 9 parkımızın tadilatını yaptık. 15 Temmuz Parkı'na güvenlik gelecek, Nadir Nadi Parkı çimlerle kaplı olan alanda güller bahçesi yaptık, burada uzun ömürlü bitkiler yetişecek. Sarıyer – Çayırbaşı arasında atık su hattı çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda Büyükdere’de ve Çayırbaşı’na geçeceğiz. Buradan artık denizlere atık su boşalımı olmayacak. Bunu Sarıyer tarihinin en büyük projelerinden birisi olarak nitelendiriyorum. Yılladır beklediğimiz ama bir türlü yapılamayan Sarıyer – Beykoz hattı vapur seferlerimiz başladı. Zekeriyaköy 1. Cadde mecliste de gündem oldu. Hafta içinde İSKİ yetkilileri ile birlikte incelemelerde bulunduk çok kısa bir sürede bitmesini planlıyoruz. Sarıyer’de maalesef İGDAŞ’ın yapmadığı yerler vardı. Kazım Karabekir, Uskumruköy, FSM, Tarabya ve Kireçburnu mahallelerinde yaklaşık 1 sokakta 20 haneye doğalgaz bağlandı. FSM Mahallemizde su sıkıntısı vardı ve bu sorun önümüzdeki aylarda çözülmüş olacak. Sarıyer Belediye Başkan Yardımcımız Nadir Günday'ın da yoğun girişimleri sonucu Sarıdağ'a tahsis edilecek olan İETT otobüsü ile deneme sürüşü yaptık. Minibüsler o bölgede çalışma taraftarı değildi. İBB Meclisi'nde çokça gündem olan ve AK Parti ile MHP'nin oylarıyla Halk Ekmek büfeleri reddedildi. Halk Ekmek büfelerini koyamıyoruz. Buna da alternatif bir çözüm bulduk. Mobil büfelerle İstanbul’un 40 noktasında halkımıza Halk Ekmek’i sunmuş olacağız. Herkese hayırlı olsun" diye konuştu.

"BİR ENGELLEME OLDU"

İBB ve Sarıyer Belediye Meclisi CHP Üyesi Melendiz Dalyan İzgi, "Halk ekmek büfeleri ile ilgili Cumhuriyet Halk Partisi grubunun teklifi 142 noktada şehit, gazi ve ihtiyaç sahiplerine verilmek üzere verilmek üzere kurulacaktı. Bu konu meclisten oybirliğiyle teklif kararı olarak geçseydi daha aşık olacaktı. Fakat komisyona havale edildi. Geçen ay da komisyon bunu görüşmedi. Mecliste kabul edilseydi şuanda 142 noktada daha halk ekmek büfesi olacaktı. Bir engelleme oldu ama sorun değil. Bunu da 40 noktadaki mobil araçlarla çözeceğiz. Bunlar İBB Meclisi'nin konuları ve orada detaylı konuşuluyor. Bu noktalarla ilgili komisyon başkanınız 'Buraları örgütten kimlere vereceksiniz? Biz listeleri bu yüzden istiyoruz' sözleriyle bizleri militanlıkla itham etti. Bu hoş olmadı. Önergemiz o zaman da şehit, gazi ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılması üzerineydi" dedi.

"BİRAZ DAHA HASSAS DAVRANIN"

Sarıyer Belediye Meclisi CHP Üyesi Halim Serdar Sarıoğlu, "Biz bu örgüt lafının nereden geldiğiniz biliriz. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a da aynı şeyler söylenmişti. Sayaçlarınızı PKK'lılar okuyacak demişlerdi. Örgüt kavramını kamuoyuna nasıl yansıtmak istediğinizi biliyoruz. O yüzden sizden rica ediyorum. Biraz daha hassas davranın" şeklinde konuştu.

"ÜLKEMİZİN ACİZ GÖSTERİLMESİNE MÜSAADE ETMEYİZ"

İBB ve Sarıyer Belediye Meclisi AK Parti Üyesi Hüseyin Coşgun, Birçoğumuz anne ve babayız. Sen çocuğunu daha çok seviyorsun, daha az seviyorsun polemiğine girmeye gerek yok. Tarabya'da yaşayan bu yavrumuz için ciddi manada bir yardım toplandı. Biz de Sarıyer Belediyesi olarak özel kalem bütçesinden oraya bir aktarma yapalım. Her şeyin çözümü var. Bununla ilgili gerekli alt yapı oluşturulabilir. Bu da bir ilk olsun ve diğer belediyelere örnek olsun. Kaldı ki Sarıyer Belediye Meclisi'nin böyle bir yetkisi de yok. Çok hassas bir konu. Ne söylesek siyaset açısından farklı yorumlanabilir. Aslında üzerinde siyaset yapılmaması gereken bir konu.

Devletimize güvenmek zorundayız. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca SMA hastası çocuklar ve Varlık Fonu'na devredilen 75 milyon TL ile ilgili bir açıklama yapmıştı. Açıklamasında şunları söyledi: 'SMA hastası çocuklarımız üzerinden yürütülen kirli kampanyaya açıklık getirmek istiyorum. Çocuklarımızın kobay olarak kullanılmasına karşıyız. Küresel ilaç şirketlerinin oyunlarına müsaade etmeyeceğiz. SMA hastası çocuklarımız üzerinden yürütülen kampanya iyi niyetli değil. Kimsenin alet olmaması gerekir.' Türkiye Cumhuriyeti çok şükür halkının tedavisini yapabilecek güçtedir. Bugüne kadar bu hastalıkların tedavisi için 2.4 milyar TL'den fazla bir harcama yapıldı. Burada esas konu ahlak sınırlarını aşarak devletimizi aciz gösterme çabaları. Buna kimsenin haddi yok. Biz ülkemizin aciz gösterilmesine müsaade etmeyiz" ifadelerini kullandı.

COŞGUN'DAN HALK EKMEK AÇIKLAMASI

Coşgun, "İBB Meclisi AK Parti ve MHP gruplarının halk ekmeklerinin konulmamasına ilişkin böyle bir kararı yok. Açıkçası bu iş sulandırılıyor. Biz İBB Başkanlığı'nın öngördüğü yerlerde meclis kararıyla halk ekmek büfelerinin açılabileceğini söyledik. Başkan Ekrem İmamoğlu halk ekmeklerinin açılmasına ilişkin yetkiyi kendisine verilmesini istedik. Biz meclis üyesiyiz. Kimse kendi yetkisinin tamamını başkasına vermek istemez. Siz getirin konuyu başta şehit ve gazi aileleri olmak üzere ihtiyacı olan yerleri değerlendirelim ve büfeleri açalım dedik. Burada engelleme sözünü kabul etmiyoruz. Hukuk komisyonunun neden çalışmadığını Melendiz Hanım çok iyi biliyor. Bu komisyona gasp yapıldı. Komisyonun sekreteri ve çalışanlar görevden alındı, yerlerine başkaları getirildi. Diğer bir husus İBB'nin Sarıyer'de yaptıkları. Öncelikle Görkem Kurşun kardeşime emeği ve heyecanı için teşekkür ediyorum. Fakat saydıkları ne Sarıyer'in ne de İBB'nin vizyonu ile örtüşüyor. Bu bütçelerle konuşulmaması gereken hizmetler. Sadece Hacıosman Atatürk Kent Ormanı'nı elle tutulabilir hizmet olarak sayabiliriz. Orası da zaten daha önceden halka açıktı. Ancak daha konforlu hale getirdikleri için de teşekkür ederiz. Ayrıca sağ kesim partiler olarak biz daha çok teşkilat, sol partiler de örgüt kavramını kullanırsınız. Birçok binanızda  bile ilçe örgütü yazıyor. O yüzden bu kelimeden rahatsız olmayın. Eğer rahatsız oluyorsanız siyaset dilinizden kaldırın" dedi.

"HALK EKMEK BÜFELERİYLE ALAKALI İYİ NİYET BOZULDU"  

İBB ve Sarıyer Belediye Meclisi AK Parti Üyesi Saim Kadıoğlu, İBB'deki büfeler ile ilgili sıkıntı var. Öncelikle niyet iyi olacak. Açıkçası Halk Ekmek büfeleriyle alakalı iyi niyet bozuldu. Ana arterlerden Merter'deki metro durağının yanına kaçak olarak büfe yapıldı. İsim vermek istemiyorum ama bazı meclis üyelerinin adına kaçak olarak kullanılmaya başlandı. Biz bunlara müdahale ettik. Akabinde başkanlık makamına ihtiyacı olan yerlerin listesini gönderin, biz bununla alakalı olumlu dönüş yaparız dedik. Fakat herhangi bir liste vermedi. Bu yüzden büfelerin nerelere ve kimler için açılacağına ilişkin konuyu kontrol altına almak amacıyla bu karar alındı. Hiçbir büfeyle ilgili talepler meclisten dönmez" dedi.

SARIYER POSTA GAZETESİ