Sarıyer Belediye Meclisi Şubat ayı ikinci oturumu corona virüs önlemleri eşliğinde BKSM'de gerçekleştirildi. Komisyonlardan gelen 5 maddeden 4'ü oybirliği, 1 tanesi ise oyçokluğu ile meclisten geçti. Tapu ve imar sorununa ilişkin konuşmaların yer aldığı toplantıda, zaman zaman tansiyon yükseldi.

Sarıyer'in uzun yıllardır çözüme kavuşmasını beklediği tapu ve imar sorunu Belediye Meclisi Şubat ayı ikinci oturumunda tartışıldı. CHP'li Meclis Üyesi Özkan Sucu'nun gündeme getirdiği konu üzerinde AK Parti Meclis Başkanvekili Hüseyin Coşgun ve CHP Meclis Başkanvekili Nizamettin Günel konuşma yaptı.

"HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI"

CHP Meclis Üyesi Özkan Sucu, "Ayazağa Mahallesi'nin sorunlarını kürsüye çıkıp anlatmanın en doğal hakkımız olduğunun bilinmesini isterim. Şuan da en çok tartışılan konular 2981, 4706 ve İmar Barışı. Ezbere konuşanlar oluyor, bilgiye ve belgeye dayalı konuşanlar oluyor. Bununla ilgili bazı konulara açıklık getirmek istiyorum. Ayazağa'da 2981 sayılı yasaya göre Ayazağa, Maslak, Huzur Mahalleleri, Sarıyer'e geçerken devredilen 115 adet tapu tahsis belgeli yerimiz var. Şişli'den bu tarafa geçerken Ayazağa'daki vatandaşlarımız bu tapuları almamışken metrekaresi 50 liradan 400 liraya kadar çıkmıştı. O dönem mahalle muhtarı görevini yürütüyordum. Sarıyer'e bağlandıktan sonra oturduk ve karar verdik. Buradaki vatandaşlarımızı üzmeden tapuları ne kadar fiyattan dönüştürebilir diye düşündük. O dönem Şişli'den dönüşüm olduğu zaman Ayazağa'daki imar planlarımız henüz geçmemişti. 100 metrekare evim olsa dahi 3,5 kat inşaat yaptığım anda yüzde 60'ını inşaat, yüzde 40'ını devrediyordum. Yeni çıkan imarlarda 50 lirayı konuşmak çok kolay. Arkadaşlar bu söylemlerin hiçbirine gerek yok. Eğer gerçek manada Sarıyer ve Sarıyerliler için hizmet etmek istiyorsak herkes elini taşın altına koymalı" şeklinde konuştu.

"HERKESİ BU MAĞDURİYETTEN KURTARALIM"

Sucu, "2981 sayılı yasada sokak rayiç değerinin üzerinde satabilirsiniz diyor. Fakat 4706 sayılı yasada ve İmar Barışı'nda rayiç değer üzerinden satabilirsiniz diyor. Bu durum İBB bürokratlarını da Sarıyer Belediyesi bürokratlarını da bağlıyor. 2981 sayılı yasaya göre Milli Emlak'tan vatandaşların tapularını istiyor. Fakat bize '2981'e uygun tapuları devredemeyiz. Çünkü 100 metrekare yeriniz varken bile 100 metrekare hak alıyorsunuz. Eksilme olmuyor' dendi. Sarıyer Belediye Başkanımız Şükrü Genç ve Emlak İstimlak Müdürlüğü ile bir karar verdik. Gidip tapuları isteyelim. Bize olumsuz cevap verilirse bunu yazıya döksünler. Vatandaş da ya mahkeme hakkını kullansın yada 4706'ya dönsün dedik. Arkadaşlar yetkililer 'bana zimmet çıkar. Nasıl vereyim?' diyor. Fakat bu mecliste 4 partinin de meclis üyeleri var. 4706 ve İmar Barışı Yasası ile ilgili Ankara'ya gidip ne gerekiyorsa yapalım. Nasıl ki 2981'e eklendi. 4706 ve İmar Barışı'na sokak rayiç değerinin 1 veya 2 katı üstünden madde eklettirelim. Bu sayede herkesi bu mağduriyetten kurtaralım" ifadelerini kullandı.

"SARIYER BELEDİYESİ YAPMADIYSA BİZİM SUÇUMUZ NE?"

"Şişli Belediyesi'nin yapmadığı bir uygulamayı Sarıyer Belediyesi yapmadıysa bizim suçumuz ne?" diyerek söz alan AK Parti Meclis Grup Başkanvekili Hüseyin Coşgun, "Özkan Bey az önce hepimizi suçladı. O zamanki süreçte Şişli Belediyesi alımla alakalı üzerine yapmış ve parseller devir edildi. Sarıyer Belediyesi de gereğini yapmış ve vatandaşa tapuyu verdi. Burada bir plan yaptı. Sarıyer ile İBB bürokratları ve meclis üyelerinin ortak aldığı karardır. Tapu verilirken yerin imar fonksiyonu, imar durumu ve nerede kaldığı gibi etkenler fiyatları belirler. Eğer bununla alakalı bir öngörünüz varsa milletvekilleriniz bir taslak hazırlar ve TBMM'ye sunar. O zaman da AK Parti grubu olarak ne yapmamız gerektiğini biliyoruz” dedi.

COŞGUN:  “TOPU TACA ATMAYALIM. ÜZERİNİZE DÜŞENİ YAPIN”

Konuşmasına devam eden Coşgun, “Tapuyu 2981'e göre mi veriyorsunuz? İmar Barışı'na göre mi veriyorsunuz? Milli Emlak'ın parselinden konuşuyorsunuz ancak İBB'nin Sarıyer'de çok sayıda parseli var. Onları neden dile getirmiyorsunuz? Pınar Mahallesi'nde ne yapmayı düşünüyorsunuz? Bu şekilde işin içerisinden çıkamayız. 250 TL’ye tapu verdik ve 35 vatandaş tapusunu alamadı diyorsunuz. Demek ki 250 liradan vermekte çözüm değil. O zaman elimizi taşın altına koyup, yerinde dönüşüm gibi birçok farklı argümanlar var. Onları da kullanabiliriz. Peki tapuyu aldık ama sağlıksız binada oturuyoruz. O zaman ne yapacağız? Bununla ilgili çalışmalarınız varsa bizimle de paylaşın" diye konuştu.

"MECLİS ÜYELERİNİ SOK SAYIYORSUNUZ"

Coşgun, "Sanki burada bir şey yapılmaya çalışıyor algısı oluşmasın. Burada olmayan muhtarı örnek veriyorsunuz.  Muhtar ne dedi? 3 Sarıyer Belediyesi'nden 3, Milli Emlak'ın 2 bilirkişi var. Size göre hadi Milli Emlak yetkilileri vatandaşı düşünmüyor diyelim. Peki o zaman belediyemizin 3 bürokratı düşünsün ve gereğini yapsın. Geçtiğimiz günlerde İmar Barışı ile alakalı İBB Meclisi oybirliği ile Ekrem İmamoğlu'na satış ile alakalı yetki verdi. Orada konuşulmadı ama burada öyle çözseydik, böyle çözseydik diye konuşuluyor. Hiçbir komisyon üyesinin şerhi yok gündeme getirmemiş. Oradaki tüm parti meclis üyelerini sok sayıyorsunuz. Burada başa döndürüyorsunuz. Bu yapılan sadece siyasettir. Başka bir şey değil. Sarıyer Belediyesi'nin veya yerel meclisin kanun yapma yetkisi yok. Böyle bir çalışma bize gelmedi. Bu çalışmayı getirin milletvekilleri çalışır. Bu işin bürokratların elinde olduğunu söyleniyor. Benim grubumdan hangi meclis üyesi böyle bir şey söyledi de buna cevap veriyorsunuz? Siz sokakta konuşulanları burada teknik yorummuş gibi sunuyorsunuz" şeklinde konuştu.

"SARIYER'E FAYDA SAĞLAMAK İÇİN MÜCADELE ETMEK ZORUNDAYIZ"

Coşgun'un açıklamalarına karşılık söz alan Sucu, şunları söyledi: "Konuşmalarımın yanlış anlaşıldığını düşünüyorum. İmar Barışı Yasası çıktığında bundan faydalanan vatandaşlar sokak rayiç değeri üzerinden yararlandı. Benim anlatmak istediğim 4706 ve İmar Barışı ile ilgili ne gerekiyorsa yapalım. Bu konuyu Milletvekilimiz Gökan Zeybek ile de konuştum. Özet olarak herkes birbirine pas atmasın. Bu konunun siyasi rant haline gelmesini istemiyorum. Sarıyer'e hangi konuda olursa olsun fayda sağlamak için mücadele etmek zorundayız."

"İBB VE SARIYER BELEDİYESİ PLANLAR ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR"

CHP Meclis Grup Başkanvekili Nizamettin Günel, "Ayazağa ile ilgili itiraz şu: 2981 sayılı yasadan kaynaklanan hakları gereği tapuları verdik. Fakat İBB Meclisi'nden 2981 sayılı yasadan vatandaşın hakkı olmasına rağmen İmar Barışı'ndan satışına ilişkin bir karar alındı. Orada 2 vatandaşın verdiği bir dilekçe var. O dilekçede tapu tahsis belgesi veya İmar Barışı üzerinden satış yapılması istendiği yazıyor. Bununla ilgili yorum yapmak istemiyor. O İBB Meclisi'nde kalır. Ancak bu komisyonun başındaki kişi CHP'li meclis üyesi değil. O meclis üyesi AK Parti'nin hukuk komisyonu başkanlığını da yapıyor. İmar Barışı Komisyonu'nun başkanı da AK Partili. 2981, 4706 yada İmar Barışı yazabilirdi. Orada rayiç bedel diyor. Sokak rayiç bedel veya emlak rayiç bedeli de demiyor. 4 bin liradan 10 bin liraya kadar rakamlara çıkıyor. Vatandaşın bu fiyatlarla alması mümkün değil. En azından rakam belirtseydiniz dedim. Ancak bana 'komisyonun rakam belirtme gibi bir durumu olmaz' dediler. Sadece ödeme ile ilgili 5 yıllık bir plan hazırlandı" ifadelerini kullandı.

"SİZLERİN DE DESTEĞİYLE OYBİRLİĞİYLE GEÇECEK"

"Gündeme sürekli Pınar Mahallesi gibi mahalleler geliyor" diyen Günel, "2981 sayılı yasadan kaynaklanan haklarımızdan doğan tapuları almak için müracaat ettik.  2981 sayılı yasa üzerinden belediye arazilerinde oturan vatandaşlara devredilmesiyle ilgili bir çalışma yapıldığında buranın imar durumuyla ilgili bir şey yapılması lazım. İmar Islah Planları da bunun üzerinden yapıldı. Satışlarda bunun üzerinden gerçekleştirilecekti. Çünkü vatandaş tapularını ancak o şekilde alabilirdi. Sarıyer Belediye Meclisi'nden oybirliğiyle geçti ve İBB'ye gitti. Orada 'Ortak bir çalışma yapın, biz bunu reddetmiyoruz. Belediyeye iade ediyoruz' dendi. Bu kapsamda İBB ve Sarıyer Belediyesi planlar üzerinde çalışıyor. İnşallah bu planlar çıktıktan sora Büyükşehir'de sizlerin de desteğiyle oybirliğiyle geçecek" şeklinde konuştu.

"2019 YILINA KADAR NEDEN SESİNİZİ ÇIKARMADINIZ?"

2009 yılında vakıf ve belediye arazileriyle ilgili yapılan çalışmalarla ilgili bir kanun geldiğini belirten Günel, “O dönemde araziler ilçe belediyelerinde veriliyordu. Ne olduysa bir anda İBB'ye yetki verildi. O dönemde İBB'yi hangi parti yönetiyordu. AK Parti'nin elinde... Peki o yıllarda arazileri Sarıyer Belediyesi'ne devretmedi. 2019 yılına kadar neden sesinizi çıkarmadınız? Bu arazilerin daha önceki hak sahiplerinde olduğu gibi ilçe belediyelerine devredilmesi gerektiğini söylemeliydiniz. 2019 yılında Millet İttifakı'nın bir adayı başkan seçildi. Belediye arazi tapularının halka verilmesi konusunda sonuna kadar yanınızdayız. İBB arazilerinin ya Milli Emlak üzerinden veya ilçe belediyesi üzerinden devri. Benim gönlümden geçen ise belediyeye devri. Çünkü bu şekilde en uygun maliyetlerle tapular verilebilir" ifadelerini kullandı.

"HANİ SORUNU BİRLİKTE ÇÖZECEKTİK?"

AK Partili Coşgun, "İmar Islah Planları uygulanabilecekse bunun için en uygun yer Ayazağa Mahallesi. Peki neden bununla ilgili çalışma yapılmadı? Konut alanında olanlar tamam ama ticaret alanında ise İmar Islah Planlarından tapu veremiyorsunuz. Bunu neden dile getirmiyorsunuz? 5., 6., 8., 9. ve 19 parsel ticaret alanında kalıyor. Buralara da tapu veremiyorsunuz. Olaylar her zaman eksik konuşuluyor. Şimdi de 2981 ile tapu vermeye kalkıyorsunuz. Tapu vermek kesin çözüm de değil. Olası bir depremde bu enkazın altında hep birlikte kalacağız. Benim de bin metrekareye yakın tapum var. Ama ev yapamıyorum. Ferahevler'de evimin karşısındaki arazi İBB parseliydi. Vatandaş müteahhitle anlaştı. Dönüşüme soktu ve hakkı olan daireleri de aldı. Şuan da güven içerisinde evinde oturuyor. Konutun değeri de benim evimin değerinden kat kat fazla. Tabi orada elimizi değil, vücudumuzu taşın altına koyacağımız için oy kaybından mı korkuluyor bilemiyorum. Bunların yanı sıra Pınar Mahallesi'ndeki İBB parsellerini bizim dönemimizde siz istemiştiniz. Şuan İBB yönetimi sizde. Meclis çoğunluğu da bizde. Gereken yetkiyi vereceğiz dedik. Bu çözüm metodunu biz değil, siz istemiştiniz. Madem o zaman istemiştiniz, şimdi yapın diyoruz. Fakat çok zor olduğunu siz de biliyorsunuz. İBB Meclisi'nden geri dönen İmar Islah Planları neredeyse 1 sene olacak. Bununla ilgili ne çalışma yapıyorsunuz? Hani bize bilgi verecektiniz? Hani sorunu birlikte çözecektik? Bu şekilde vatandaşın problemini nasıl çözeceğiz?" dedi.

"EKREM İMAMOĞLU'NUN TALİMATLARI DOĞRULTUSUNDA YOĞUN ÇALIŞMA İÇERİSİNDELER"

CHP'li Günel, "İBB şuan da 9 bölgede kentsel dönüşüm ofisleri açtı. Biz de altyapı ve deprem komisyonu, kentsel yenileme komisyonu gibi 3 komisyonu gezdik. Vatandaşlara verilen brifingleri de gördük. Bunların büyük bir kısmı AK Parti'nin iktidarda olduğu ilçelerde. Açıkçası bu durum bizi heyecanlandırdı. O bölgelerde imar sıkıntıları olmadığı için İBB'nin KİPTAŞ, İmar A.Ş ve BİMTAŞ Başkan Ekrem İmamoğlu'nun talimatları doğrultusunda yoğun çalışma içerisinde. İstanbul'un 39 ilçesinde de kentsel dönüşüm ofisleri kurulmaya başlandı. Eyüp Belediye Başkanı, İBB Kentsel Planlama Daire Başkanı ile konuşuyor, ardından halka gidip başka bir şey söylüyor" diye konuştu.

"İBB TAPU KONUSUNDA DİRENÇ GÖSTEREN TARAF OLMUŞTU"

FMS ve Derbent'i riskli bölge ilan ettiniz diyerek Dönemin bakanı 10 bin kişi yürüyüşe geçtikten sonra sorunun çözümü için adım attığını hatırlatan Günel, “Ne oluysa o bölgeler için riskli alan kararı çıktı. Derbentliler mahkemeye başvurdu ve o karar iptal edildi. O tarihte İBB başkanı kim? CHP'li değil, AK Parti'li Mevlüt Uysal. Seçime 1 ay kala İBB 2981 sayılı kanunun varlığını kabul etti. Kabul eden kim? Yine Mevlüt Uysal ve AK Parti'li meclis üyeleri. Bugüne kadar İBB tapu konusunda direnç gösteren taraf olmuştu. Vatandaşın tapu almamaları için büyük uğraş vermişti" dedi.

"İBB MECLİSİ'NDE ÇOĞUNLUĞUNUZU KULLANARAK ENGELLEMEYE ÇALIŞMAYIN"

Günel, “İmar Islah Planları ile ilgili olarak mahallelerden vatandaşlar akın akın Sarıyer Belediyesi'ne geldikleri zaman yaşlı bir kadına o dönemin Bakanı Mehmet Ali Şahin 'tapular aracın bagajında' dedi. Hiçbir zaman mahallelerin yanında olmadığınızı ve mahallelerin sorunlarını gündeme getirmediğiniz gibi yine getirmediniz. Seçimden önce yapacağız, çözeceğiz dediniz. Bu yürek işidir. Tavrınızı halktan yana koyarsınız, halkta size gerekli desteği verir. Çözüm üretmediğiniz gibi İBB Meclisi'nde çoğunluğunuzu kullanarak engellemeye çalışmayın" ifadelerini kullandı.

"2 SENEDE NEDEN DAHA İYİSİNİ YAPMADINIZ?"

AK Partili Coşgun, "3 ayda tapu vereceğim diye bir belediye başkanı var. O zaman İBB'yi bahane etti. Şuan Büyükşehir sizde. Seçimin üzerinden neredeyse 2 yıl geçti. O yüzden tapu sözünüzü tutun. Diğer bir husus tapular aracın bagajında diyen Doğru Yol Partili İbrahim Özdemir'di.  2009 yılındaki Başkan Yardımcınız Seçkin Özdemir'in babası. Ayrıca Derbent planları iBB'den oybirliğiyle geçmişti. Dönemin Büyükşehir Meclis Üyesi Gökan Bey bu konuyla ilgili Kadir Topbaş'a teşekkür etti. Fakat Gökan Bey Sarıyer'e gelince projenin de karşısına geçti. Peki sonra ne oldu? Metrekaresi küçük, proje dere tarafında kalıyor dediniz. Hepsini kabul ettik diyelim. Hadi siz 2 senede neden daha iyisini yapmadınız? FSM ve Derbent'in riskli alan ilan edilmesi kentsel dönüşüm için iyi bir şey. Dönüşüm için her türlü anlaşmayı yaptınız fakat 2 parsel imza atmıyor. Onlarca kişinin hakkını gasp ediyor. Bakanlık da riskli alan ilan ediyor. Siz de vatandaşların hakkını vererek çalışmalara başladınız. Bu kararla çoğunluğun hakkını korumuş olmuyor musunuz? Bir yerin riskli alan ilan edilebilmesi için yapıların yüzde 65'inin kaçak olması yeterlidir. Zeminin sağlam olması yeterli değil. Fakat bina çürük. Halen daha bunun siyasetini yaptınız" şeklinde konuştu.

"İSİM BABASI İBRAHİM ÖZDEMİR'DİR"

Yaşanan 'Tapular bagajda' tartışmasına ilişkin konuşan CHP Meclis Üyesi Halim Serdar Sarıoğlu, "'Tapuların bagajda olduğuna bahse olan konunun isim babası İbrahim Özdemir'dir. Fakat bu daha sonra Mehmet Ali Şahin ve Binali Yıldırım ile devam etti" ifadelerini kullandı.

Karşılıklı konuşmaların daha fazla sürmemesini isteyen Sarıyer Belediye Meclis Başkanvekili Hüseyin Coşkun, gündemdeki 5 maddenin oylamasına geçti. Yapılan oylama ile 4 madde oybirliği, 1 madde ise oyçokluğu ile kabul edildi.

SARIYER POSTA GAZETESİ