AK Parti Sarıyer İlçe Başkanı Hüseyin Cevahiroğlu, Sarıyer Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanı Hüseyin Coşgun, Sarıyer Belediye Meclisi AK Parti üyeleri Ali Yaman ve Ergin Durdu, Sarıyer Belediye Meclisi'nden geçen 2019 yılı faaliyet raporunu Sarıyer Posta Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu'na değerlendirdi. Coşgun, yapılan çalışmalara ilişkin "Sarıyer'in geleceğini ipotek altına alıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

Geçtiğimiz günlerde oyçokluğu ile kabul edilen Sarıyer Belediyesi 2019 yılı faaliyet raporunun yankıları devam ediyor. Yapılan projelere karşın harcanan bütçeyi eleştiren AK Parti grubu, çalışmaların yetersiz olduğunu vurguladı. Sarıyer siyasetinin gündeminde yer alan konu ile ilgili AK Parti cephesinden gazetemize özel açıklamalar geldi.

"ALLAH ONLARDAN RAZI OLSUN"

15 Temmuz hain darbe girişimi ile ilgili konuşan Cevahiroğlu, 15 Temmuz'da hayatını kaybeden şehitlerimizi ve yaralanan gazilerimizi bir kez daha anıyorum. Allah onlardan razı olsun. Reisimiz Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Haydi meydanlara. Şimdi ülkeye sahip çıkma zamanıdır' demesiyle birlikte ülkesine ve milletine sevdalı olan insanların meydanlara çıkmasının 4. yılını yad ettik. İnşallah bir daha böyle bir şey yaşamayız. Rabbim tüm şehitlerimize rahmet eylesin. Onların dualarını bize versin. Çünkü şehitlerin bizim duamıza ihtiyacı yok. Onlar zaten en güzel mertebedeler. Aynı şekilde Allah gazilerimize de acil şifalar versin" ifadelerini kullandı.

CEVAHİROĞLU'NDAN BORÇ ELEŞTİRİSİ

Sarıyer Belediyesi'ni mevcut borcu üzerinden eleştiren Cevahiroğlu, "Öncelikle bu söyleşiyi Sarıyer halkı ile paylaştığınız için size ve Sarıyer Posta Gazetesi'ne teşekkür ediyorum. Sarıyer gibi dünya harikası bir ilçenin, belediyesinin 31 Aralık 2019 tarihi itibariyle toplam 620 milyon TL borcu olması benim ağrıma gidiyor. Aradan geçen zamanda bu borç yaklaşık 800 milyon TL'ye yükselmiştir. Bu tabloda Sarıyer belediyesinin kurduğu ve sahip olduğu iştirak şirketleri borçları dahil değil. Bu daha da vahim bir durum. Borcu olan bir belediye daha az harcama ile o borç yükünü azaltmak yerine 2019 da 27 Milyon TL daha da artırdı. İştirak şirketlerinin borçlarını da dahil edersek Sarıyer Belediyesinin borç rakamı ortalama 1 Milyar TL'ye kadar dayanmaktadır. Bu kadar ağır borcu olan belediye harcamalarını buna göre ayarlaması gerekmiyor mu?" diye konuştu.

"ÖZEL KALEM BÜTÇESİ 2,4 KAT (%240) ARTTI"

Belediyenin özel kalem bütçesi ile ilgili de konuşan Cevahiroğlu, "Sarıyer Belediyesi'nin özel kalem adı altında bir harcama bütçesi var. Bu bütçe direkt Belediye Başkanı Şükrü Genç'e bağlı. Yani bu kalemde özel harcamalar yapılıyor. Sarıyerlilere soruyorum. Bu bütçe son 5 yılda kaç kat arttı?

Özel kalem bütçesi 2015 yılında 5 milyon TL olarak gerçekleşmişken, 2019 yılında 12 milyon TL'ye yükseldi. 2,4 kat artış oldu" dedi.

"BELEDİYENİN ANA FAALİYET HARCAMALARINDA DÜŞÜŞ NE ANLAMA GELİR?"

"Bir belediyenin en önemli görevleri arasında fen işleri, destek hizmetleri yer alır" diyen Cevahiroğlu. Sarıyer Belediyesi'nde fen işleri harcamaları son 5 yılda 66 milyon TL'den 31 milyon TL'ye düşürüldü.Belediyenin çalışma maliyeti düşürülür mü? Aksine her yıl daha da artması gerekiyor.Destek hizmetlerinde de ilginç bir artış var. 65 milyon TL'den 125 milyon TL'ye yükseldi. Plansız, programsız işlerin harcaması 2 kat artmış demektir. Bunların yanı sıra temsil ve tanıtım kalemi de 10 milyon TL'den 14 milyon TL'ye çıktı" şeklinde konuştu.

"SARIYER'İN PARASI BOŞA HARCANIYOR"

Cevahiroğlu, "Arkadaşlarımla ilçemizin bu mağduriyetini vatandaşlarımıza anlatırken siyaset yapıyorlar dememeleri için bütçeleri ve harcamaları konusunda belediyemizi komşu belediyeler ile kıyasladık. Ortaya çıkan bu tablo keyif ile anlatılacak bir şey değil. İnanın içim kan ağlıyor. Sarıyer'in parası boşa harcanıyor. Borçlu olan belediye daha da borçlanıyor.

Özel kalem harcamalarını artırıp,hizmeti düşürüyorsun.  Sarıyer Belediyesi özel kaleme 2019 yılında 12 milyon TL öderken, CHP belediyesi olan Beşiktaş 4 milyon TL, Kağıthane’de yaklaşık 4 milyon TL ödedi.

Fen işlerindeki 2019 itibariyle Sarıyer 31 milyon TL harcar iken, Beşiktaş 41 milyon TL, Kağıthane ise 93 milyon TL harcadı.Hizmet farkını görüyor musunuz?

Bütçenin nüfus ve yüzölçümüne oranla harcamaları ile ilgili detaylı bilgi isteyen herkes rahatlıkla ulaşabilir. Vatandaşlarımız da görecek ki hizmette geride, lükste ilerideyiz. Faaliyet raporunun Meclis'ten geçmesi önemli değil, mühim olan Sarıyerlilerin gönlünden geçmesi. Biz samimiyetle tüm bunları vatandaşlarımıza anlatıyoruz. Bizim asıl derdimiz Sarıyerlilerin parasının çarçur edilmemesi" ifadelerini kullandı.

"ŞÜKRÜ GENÇ VAADİNİN ARKASINDA DURMALI"

Araçlara ödenen kira fiyatlarına değinen Hüseyin Coşgun, Belediye Başkanı Şükrü Genç'in 2009 yılında kendi aracını kullanacağına dair vaadi var. Meclis'te 6 ay boyunca 'Savurganlık yapmayacağım. Önceki belediye başkanı aylık 4 bin lira makam aracına kira ödüyordu. Ben bu aracı iade edeceğim' şeklinde konuşmuştu. Açıkçası her ne kadar siyasi açıdan muhalif olsam da benim de takdirimi kazanmıştı. Bu vaadi 3-5 ay yerine getirdi fakat o tarihten bu yana 6. veya 7. lüks marka aracı oldu. Bu arada yanlış anlaşılmasın. Biz başkanın bindiği araç ile ilgili siyaset yapan bir gelenekten gelmiyoruz. Burada önemli olan başkanın verdiği vaadi yerine getirmesi. Türkiye'deki her başkan bu tarz kiralık araçlara binebilir fakat bu Şükrü Genç için geçerli değil. Çünkü kendisi hem bu söylemde bulundu hem de kısa bir süre de olsa vaadinin arkasında durmuştu.

Başkanın makam aracının aylık kirası 2 bin 900 TL. Zabıtaların kullandığı ATV'lere ise aylık 5 bin TL ödeniyor. Burada acayip bir tezatlık var. Bunlar yoruma dayalı bilgiler değil. Sarıyer Belediyesi'nden alınan resmi bilgilerdir.

"BELEDİYENİN 6 ARACI NEREDE?

Sarıyer Belediyesi'nin 5 başkan yardımcısı, 1 başkanı var. Bu sayısı göz önünde bulundurduğumuzda, halen listede görülen 6 adet daha üst klasman aracın olması gerekiyor. Peki, şuan bu araç sayısı kaç? Tam 12 araç var. Bakın belediye bünyesinde olan diğer araçları söylemiyorum. Geriye kalan 6 araç nerede ve kim tarafından kullanılıyor? Ayrıca bunları belediyenin personeli olan şoförler kullanıyor. Elimizde hepsinin plakası ve bilgileri var. Sarıyer'i temsil eden başkaniyi araca binsin, bunda bir problem yok. Fakat başkan seçilmeden önce eleştirdiğiniz ve vaatte bulunduğunuz konunun arkasında duracaksınız. Geçtiğimiz günlerde Kağıthane Belediyesine gittim. Duvarda bir tablo vardı ve seçim vaadi olarak söylenenler yazıyordu. Sene dolmadan 25 tane vaat yerine getirilmiş. Sarıyer’de 2009 yılındaki vaatler duruyor" ifadelerini kullandı.

"BELEDİYE CİDDİ ZARARA UĞRUYOR"

Destek hizmetlerinin bütçesi ile ilgili bilgiler veren Coşgun, "Belediyenin destek hizmetleri daha çok doğrudan temin yöntemi ile alakalı çalışır. Bu da başkanın plansız, programsız çalıştığı, ihaleleri zamanında yapmamasından kaynaklanıyor. Misal benim suya ihtiyacım var deniyor ve su alınıyor. Bu suyu ihale ile daha uygunşartlarda alabileceği halde şeffaftan ve denetlenebilirlikten uzak şekilde alımlar yapılıyor. Bazı firmalar laf olsun diye teklifler veriyor. Bu da belediyeyi zarara uğratıyor. Sarıyer Belediyesi'nin destek hizmetleri bütçesi ile komşu birBelediye ile karşılaştırıldığında ciddi bir fark olduğunu görüyoruz. Sarıyer belediyesi 125 milyon TL harcarken, komşubelediye 70 milyon TL harcıyor" diye konuştu.

"BEYKOZ'UN YAKIT GİDERİ SARIYER'İN YARISI KADAR"

Coşgun, "Sarıyer ile Beykoz nüfus dağılımı konusunda birbirine oldukça yakın. Fakat yüzölçümünde bizden çok daha büyük bir ilçe. Buna rağmen Beykoz Belediyesi araçlarını yakıt gideri Sarıyer Belediyesi'nin yakıt giderinin yarısı. CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, Sarıyer Belediye Meclisi'ndeyken yüzölçümü nedeniyle yakıt giderlerinin fazla olduğunu söylüyordu. Fakat önümüzdeki Beykoz örneği var. Bu nasıl oluyor?

Bunun yanı sıra 370 milyon TL bütçesi olan Kağıthane Belediyesi'nin fen işlerine yatırımı 93 milyon TL, Sarıyer Belediyesi'nin ise 31 milyon TL. Siz Sarıyer'i hangi uluslararası sempozyumda temsil ettiniz? Uluslararası hangi programı yaptınız da ilçemize gelen temsilcileri ağırladık? Sadece Edebiyat Günleri düzenleniyor. Onun harcamasını da Kültür İşleri Müdürlüğü yapıyor. Geçen seneki faaliyet raporunda ağırlanan tek konuğun Galatasaray başkanı olduğu belirtiliyordu. Bu ağırlamanın da maliyeti ne olacak? Çayımızı, kahvemizi içmiştir" şeklinde konuştu.

"BU MALİYET NEDEN ARTTI?"

Özel güvenlik personeline harcanan bütçeyi eleştiren Coşgun, "Sarıyer Belediyesi Ana Hizmet Binası yapılmadan önce özel güvenlik harcamalarının neden bu kadar yüksek olduğunu sorardık. Yönetim de bize yeni binaya geçince bu maliyetin düşeceğini söylemişti. Son 3 seneye bakıldığında karşımıza ilginç bir tablo çıkıyor. Özel güvenliğe 2017'de 7,5 Milyon TL, 2018'de 12,7 Milyon TL, 2019'da ise 14,7 Milyon TL ödeme yapıldı. Belediye birimlerinin tek çatı altında toplanmasından sonra hani bu giderler düşecekti? Bu arada 2017 yılında 7,5 Milyon TL harcanırken de tek binadaydık, 2019'da da tek binadayız. Peki bu maliyet neden arttı? Bizim bilmediğimiz bir binamız daha mı var?" dedi.

"SORGULAMAK BENİM GÖREVİM"

Yönetim binası ile ilgili konuşan Coşgun, "Hizmet binası ile ilgili ilk ihale 65 milyon TL'den yapılmıştı. Yıllar geçmesine rağmen binanın iskanı alınmadı. Neden alınmadı? Belediye, müteahhit firma ile ilişkiyi neden kesemedi? Nikah salonunun maliyeti nedir? Meclis üyesi olarak benim sorumluluğum var. Sarıyerliler bu yüzden bana oy verdi? Yapılan iyi işleri tebrik ederiz ancak sorgulamak benim görevim. Ayrıca belediye binasının üzerinde tapu kayıtlarında borç nedeniyle hacizler de vardı. Fakat onların kaldırılıp kaldırılmadığını bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

"3 YILLIK ARAÇ KİRALAMANIN BEDELİ 100 MİLYON TL"

Belediyenin yüksek fiyatla araç kiralaması yaptığını söyleyen Coşgun, "Yeni hizmet binasına geçtikten sonra ulaşım giderlerinin de azalacağı söylenmişti. Fakat bu fiyatlar aksine arttı. 2016'da 32 milyon TL'yken 2019 yılında bu rakam 55 milyon TL'ye yükseldi. Biz hiçbir şeyi belgesiz konuşmayız. Sarıyer Belediyesi 2019 yılının sonlarına doğru araç kiralaması yaptı. Bu ihalenin 3 yıllık tutarı tam 100 milyon TL. Bir de bunun KDV'si var. Bu araçlardan birçoğunun da sözleşmesi uzatıldı. Yeni model araç sayısı çok az. Araç kiralaması için bir şartname hazırlandı. O şartnamede öyle kriterler belirlenmiş ki ihaleyi sadece söz konusu firma alabilir. Adeta buna göre şartname hazırlandı. 3 yıllık araç kiralama bedeli belediye bütçesinin neredeyse 4'te 1'i" diye konuştu.

COŞGUN'DAN BASIN DANIŞMANI ELEŞTİRİSİ

Basın danışmanlığı ile ilgili konuşan Coşgun, "Sarıyer Belediyesi'nin Basın Yayın Halklar İlişkiler Müdürlüğü'nün 2019 yılı bütçesi yaklaşık 6,5 milyon TL. Ayrıca belediyenin basın danışmanı var ve yıllık maliyeti 258 bin TL. Basın danışmanının oğlu da basın müdürlüğünde çalışıyor. Biz bununla ilgili önerge vermiştik. Başkan yardımcısı da çıktı ve kendisinin personeli olduğunu söylemişti. Hep eleştirdikleri ve iftira attıkları yerden yakalanıyorlar. Burada ne liyakat var ne de işi ehline vermek var. Sen oğlunun çalıştığı yere danışmanlık yapıyorsun ve ücret alıyorsun. Bu arkadaş o kadar kıymetli ise başka birime alalım. Demek ki yetersiz, bu yüzden danışmanlık alınıyor.İlçenin hangi sorununu çözdüler de basın danışmanına danışılıyor. Sarıyer hangi mecrada tanıtılıyor? Bu basın danışmanının Sarıyer'e nasıl bir katma değeri var?" şeklinde konuştu.

"SARIYER'İN GELECEĞİNİ İPOTEK ALTINA ALIYORLAR"

Coşgun, sözlerini şöyle sürdürdü: "2009 yılında meclis üyesi olduktan sonra tutanakları okuyordum ve gözümü bir cümle ilişti. Dönemin meclis üyesi Gökan Zeybek, 'AK Parti Belediyesi çok borçlanıyor. Sarıyer'in geleceğini ipotek altına alıyorsunuz' cümlelerini sarf etmişti. Biz de diyoruz ki şuan ki yönetim Sarıyer'in geleceğini ipotek altına alıyor. O dönem de bırakılan borç 114 milyon TL civarındaydı. Şuan da ise ortalama 800 milyon TL borç var. Burada gözden kaçan bir husus var. 2014 yılında Maslak, Ayazağa, Huzur Mahalleleri Sarıyer'e bağlandı. Buralardan belediyenin kasasına yıllık 100-150 milyon TL para girdi. Bunlara karşın o mahallelere hangi yatırımlar yapıldı? Rauf Denktaş Kültür Merkezi Şişli'den devroldu. Onu da AK Parti olarak dava açarak biz kazandırdık. Geçenlerde Ayazağa'da 100 metrekare asfalt döktüler canlı yayın yaptılar. Milletvekili bile geldi. Bu girdilere rağmen borcumuz katlanarak devam etti. Peki, kim ilçenin geleceğini ipotek altına aldı? Tüm bu gelirlere rağmen 2019 yılındaki bütçemiz 27 milyon TL açık verdi. Eğer bu mahalleler bize bağlanmasaydı o zaman iflas etmiştik. Şuan da 2Milyar TL borcumuz olacaktı."

"SARIYER'İN NEDEN KIŞ SPOR OKULU YOK?"

Sarıyer'de spor yatırımının yetersiz olduğuna dikkat çeken Coşgun, "Kağıthane Belediyesi'nin 2019 yılı bütçesi 370 milyon TL iken, Sarıyer Belediyesi'nin yaklaşık 470 milyon TL. Peki, bu iki belediye gençler spor yapsın, spor kulüpleri desteklensin, milli sporcular yetişsin diye ne kadar harcama yaptı? Kağıthane 20'yi aşkın branşta müsabakaya katıldı. Dünya üçüncülüğü, Türkiye birinciliği gibi dereceleri var. Ayrıca milli sporcuları da bulunuyor. Kağıthane bu kalem için bütçesinden 9 milyon TL ayırdı. Sarıyer Belediyesi ise hem gençlik potansiyeli hem de bütçesinin fazla olmasına rağmen yaklaşık 3 milyon TL harcadı. Gençlerimizden daha önemli bir şey var mı? Komşu belediyenin 3'te 1'i kadar bütçe ayrıldı. Diğer bir konu Yaz ve Kış Spor Okulları. Hem iki belediyenin de Yaz Spor Okulları bulunuyor. Kağıthane'deki yaz okuluna 7 bin, Sarıyer'dekine ise 3.600 genç katılıyor.Kış Spor Okulunda durum daha da vahim. Kağıthane'de Kış Spor Okulu'na tam 10 bin genç katılırken, biz de ise bu sayı 0. Sarıyerli gençlerin kış ayında spor yapmalarına gerek yok mu yani?

Diğer bir konu da tesisleşme. Kağıthane'de birçok spor tesisi ve yüzme havuzu var. Bizim iki tane spor salonumuz var. Bunlardan biri kiralık. Diğeri de Huzur Mahallesi'ndeki salon. O binayı da bölgede inşaat yapan firma yaptı ve belediyeye devretti. Yani Sarıyer Belediyesi yapmadı. Bunların dışında kendileri 11 senede ilçemize hangi spor tesisini kazandırdı? Tepe mahalleler diye nitelendirdiğimiz bölgelerde tesis yapma imkanları zaten yok. Çünkü DOP ve KOP alanlarından artan yerlerde yapılabilir. Sarıyer Belediyesi bu konuda o kadar beceriksiz ki kendimize imar alanı açıp vatandaşı depreme dayanıklı konutlarda oturtamıyoruz, gençlerimize spor alanı çıkaramıyoruz" dedi.

"BELEDİYE İYİ YÖNETİLMİYOR"

Hüseyin Cevahiroğlu'nun "Ben iki yıldır AK Parti Sarıyer İlçe Başkanı olarak görev yapıyorum, 6 küsur senedir de siyasetin içerisindeyim. Geçtiğimiz yıl Sarıyer Belediyesi'nin korkuluk ve merdiven belediyesi olduğunu ifade etmiştik. Başka bir şey yapmıyor" sözlerine ekleme yapan Ergin Durdu, "Sarıyer Belediyesi'nin fen işlerinde kullandığı bütçe her yıl azalarak devam ediyor. Özel harcamalar ise katlanarak artıyor. Sarıyer Belediyesi ise harcamaya günü kurtarmaya yönelik çalışmalar yapıyor. Fen İşleri Müdürlüğü 2019 yılı tahmini bütçesini yaparken yıllık 40 bin ton asfalt dökeceğini planladı. Fakat sene sonunda ise 8 bin 500 ton asfalt döküldü. Bunun yanı sıra belediye son iki yıl içerisinde hukuk işleri için 2018'de 13 milyon TL, 2019'da 8 milyon 500 bin TL olmak üzere toplam 21 milyon 500 bin TL harcama yaptı. Hizmete gidecek olan para mahkemeye gidiyor. Bu da belediyenin iyi yönetilmediğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Hüseyin Cevahiroğlu son olarak “sonuç olarak meclisten oy çokluğu ile geçen 2019 Faaliyet raporu Sarıyerlilerin gönlünden geçmeyeceği aşikardır. Sarıyer’in geleceğini ipotek altına alan bu yönetimin Sarıyer’e yatırımlarının artması, özel harcamaların azaltılması gerekmektedir. 11 senedir tutulmayan sözlerin, halkı yanlış yönlendirmelerin bitmesi, Sarıyer’in geleceğinin ipotek altına alınmaması ana beklentimizdir.”

“Çünkü biz Sarıyerliyiz, Sarıyer bizim için çok kıymetlidir.”

SARIYER POSTA GAZETESİ