Maslak'ta bulunan İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü'nde 2022 Yılı Orman Yangını Hazırlıkları Değerlendirme Toplantısı düzenlendi.

Toplantıda Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey gazetecilerle bir araya geldi.

Karacabey, orman yangınlarını söndürme metotları ve bilinçlendirme üzerine sunum yaptı. Burada açıklamalarda bulunan Bakan Kirişci, basın mensuplarının sorularına yanıt verdi.

"Yangınlara karşı hava ve kara gücümüzü daha da güçlendiriyoruz"

Toplantıda, havaların ısınmasının orman yangını ihtimalinin artmasına neden olduğunu belirten Bakan Kirişci, "Bu yıl orman yangınlarıyla mücadelede özellikle teknoloji yoğunluklu bir strateji izleyeceğimizin altını çizmek istiyorum. Yangınlara karşı hava ve kara gücümüzü daha da güçlendiriyoruz. 39 olan helikopter sayımızı 55'e, uçak sayımızı 3'ten 20'ye, İHA sayımızı 4'ten 8'e yükselttik" dedi.

Avrupa'da 1'inci, dünyada ise 4'üncü

Geleceğe Nefes Projesi hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Kirişci, "Uluslararası Küresel Orman Kaynakları Değerlendirmesi 2020 raporuna göre Türkiye, ağaçlandırmada Avrupa'da 1'inci, dünyada ise 4'üncü sırada yer almaktadır. Gurur duyduğumuz bir diğer başarımız ise 'Geleceğe Nefes' projesidir. İşimiz sadece ormanları korumak, ağaç dikmek, yangın söndürmek değil, aynı zamanda ülke ekonomisine katkı sağlamak, orman köylüsünü kalkındırmaktır." ifadelerini kullandı.

ORKUT: Acil kurtarma timi

Vahit Kirişci, "Attığımız bir diğer önemli adım da yangınlara karşı profesyonel mücadele edecek ORKUT ekiplerinin kurulmasıdır. Bunlar bir özel birlik, özel mücadele ekibidir. Özel eğitimlerden geçen 462 kişilik bu ekip, yangında ulaşılması zor bölgelere ilk müdahalede aktif rol oynayacaktır." diye konuştu.

Orman yangınlarında insanlar büyük rol oynuyor

Orman yangınlarında insanların büyük rol oynadığını belirten Kirişci, "Orman yangınlarının çıkış nedeni yüzde 88 oranında insan kaynaklıdır. Buradaki kritik konu vatandaşımızın bilinçlendirilmesidir. İstatistikler bize yangınların çıkış nedeni olarak tarla faaliyetleri, anız yangını, bahçe temizliği, piknik ve çoban ateşi, çöplerin yakılması ve eski enerji nakil hatlarındaki arızaları göstermektedir. Demek ki insanların ormanları korumadaki hassasiyeti, büyük felaketlerin önüne geçmemizde önemli bir etkendir. Lütfen her bir vatandaşımız kendisini gönüllü bir orman bekçisi olarak görsün. Yangına sebebiyet verecek her türlü durumdan kaçınsın." diyerek sözlerine son verdi.