Çin'in Doğu Türkistan'da bir süredir devam eden saldırıları İstanbul'da protesto edildi. Doğu Türkistan Platformu öncülüğünde bir araya gelen çeşitli sivil toplum kuruluşunun temsilcileri ve üyeleri, Sarıyer'deki Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde eylem yaptı.

Kadınların ve çocukların da katıldığı etkinlikte, Türkiye ve Doğu Türkistanbayrakları taşındı, Çin aleyhinde slogan atıldı.


ÇinRusyaİsrail ve ABD bayraklarının da yakıldığı eylemde, "İşgalci kızıl Çin, Türkistan'dan defol", "Türkistan, bizimdir, bizim kalacak", "Doğu Türkistan halkı adalet, özgürlük ve bağımsızlık istiyor", "Türkiye, uyuma kardeşine sahip çık" yazılı pankart ve dövizler taşındı. Başkonsolosluk bahçesine yumurta ve domates fırlatan eylemcilerin, güvenlik bariyerlerini yıkma girişimi polisler tarafından engellendi. Sağanak altında yapılan eylemde, Çin zulmü altındaki Müslümanların özgürlüklerine kavuşmaları için dua edildi.  

Uzakdoğu'nun İsrail'i de Çin'dir"

Doğu Türkistan Maarif Derneği Genel Başkanı Hidayet Oğuzhan, buradaki konuşmasında, Çin'in 28 Temmuz'dan beri Doğu Türkistan'da katliam yaptığını ifade etti. Oğuzhan, "Ortadoğu'da bir İsrail varsa, Uzakdoğu'da da bir İsrail var, onun adı da Çin'dir. Ortadoğu'da bir Filistin var, Müslümanlar kan ağlıyor, Uzakdoğu'da da Doğu Türkistan var, Müslümanlar kan ağlıyor" diye konuştu. Çin'in hava saldırılarında Kaşgar'ın Yeken ilçesine bağlı 3 köyün yerle bir edildiğini belirten Oğuzhan, çoğunluğu çocuk, kadın ve yaşlı en az 3 bin kişinin hayatını kaybettiği bilgisini aldıklarını söyledi. Oğuzhan, "dünyanın süper gücü iddiasındaki vahşi Çin'in, Doğu Türkistan'da hiçbir savunma Doğu Türkistan'ın felaket, savaş bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirten Oğuzhan, İslam alemi ve Türk dünyası başta olmak üzere tüm dünyanın  Çin zulmüne karşı harekete geçmesini beklediklerini kaydetti. Türkiye'nin acilen Çin'e nota vermesini ve Doğu Türkistan'a bir heyet gönderilmesini isteyen Oğuzhan, sivil toplum kuruluşlarını da Pekinyönetimine karşı tepkilerini ortaya koymaya çağırdı.

 "Bağımsız gözlemci gönderilsin"

Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk de Çin yönetiminin, Doğu Türkistan'daki Müslümanların ibadetlerini yapmalarını bile yasakladığını, ramazan bayramını halka zehir ettiğini anlattı. Çin saldırısında camilerin de hedef alındığını, yerleşim birimlerinin bombalandığını belirten Tümtürk, "BM, Ab ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın tarafsız gözlemci göndererek. Doğu Türkistan'daki katliamı incelemesini talep ediyoruz" diye konuştu. Saldırıların sürdüğü Kaşgar bölgesinde sıkıyönetim ilan edildiğini ve burayla iletişimin kesildiğini anlatan Tümtürk, "İnsanlık onuru, Çin'in bu zulmüne karşı mutlaka 'dur' demeli" ifadesini kullandı.