Sarıyer Belediye Meclisi Nisan ayı ilk oturumu corona virüs önlemleri eşliğinde bir kez daha Boğaziçi Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleşti. Toplam 12 maddenin yer aldığı oturumda, Hüseyin Coşkun bir kez daha Meclis 1. başkanvekilliğine seçildi.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç'in de yer aldığı oturumda gündem dışı konuşmalar ağırlıktaydı. Toplantıda Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Nadir Günday pandemi döneminde sokak hayvanlarına yapılan yardımlara ilişkin bilgiler verdi.

MECLİS'TE ÖZLENEN TABLO

AK Parti Grup Başkanvekili Hüseyin Coşgun ile yaşadığı tartışmadan dolayı hakkında dava açılan CHP Meclis Üyesi Mustafa Balcı, davanın geri çekilmesi üzerine teşekkür konuşması yaparak, "Meclis kürsüsünden birçok tartışmalar yapılabilir fakat bunlar yazıya döküldüğünde iş bazen zıvanadan çıkabiliyor. Kullanılan ifadelerin basın yoluyla dile getirilmesi tehlikeli bir durum. Tartışmanın ardından açıkçası haddimi aşarak yazdığım bir yazı nedeniyle özür diliyorum. Yıllardır Meclis'e gidip geliyoruz. Birbirimize ağabey-kardeş gözüyle bakıyoruz. O yüzden böyle bir olayın yaşanmaması gerekiyordu. Bunun dışında sürçülisan ettiysem kusura bakmayın" diye konuştu.

"BİLDİRİYİ EN YÜKSEK PERDEDEN KINIYOR VE LANETLİYORUZ"

Geçtiğimiz günlerde 104 amiral tarafından yayınlanan bildirgeye karşı AK Parti Meclis Grubu adına tepki metinini okuyan Tolga Savun, "3 Nisan 2021 tarihinde emekli 104 amiral tarafından kaleme alınan ve demokrasi tarihimiz açısından kara leke olduğunu düşündüğümüz bildiri karşısında açıklama yapma zaruriyeti hasıl oldu. Türkiye Cumhuriyeti, anayasamızda açıkça ifade edildiği şekliyle demokratik bir hukuk devletidir. Sultan Alparslan'dan Mustafa Kemal Atatürk'e kadar binlerce yıllık şanlı tarihimizden süzülüp gelmiş çok güçlü devlet geleneğimiz vardır. Devlet geleneğimizin bizlere öğrettiği en kutsal prensip hakimiyetin kayıtsız şartsız millete ait olduğu gerçeğidir. Bu gerçeğe rağmen yakın tarihimizde demokrasiyi sekteye uğratan birçok darbe ve bildiriye şahitlik ettik. Her bir darbenin veya bildirinin, milletimize yaşattığı acılar zihinlerimizdeki tazeliğini koruyor. Buna rağmen 104 emekli amiralin gece yarısı bildirisiyle milli iradeye parmak sallaması anlaşılabilmiş bir durum değil. Cumhuriyetimizin 2023 hedeflerine emin adımlarla yürüdüğü, Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde dünyada söz sahibi olmaya başladığı dönemde bir avuç emekli amiralin bir araya gelip bildiri yayınlamış olmasını sıradan düşünce beyanı olarak anlamamız beklenemez. Bu ülkede her birey özgürce düşüncesini ihsan etme gücü ve iradesine sahiptir. Ancak hiçbir güç ve irade, millet iradesinden üstün değildir. Dolayısıyla emekli olmuş 104 amiralin organize bir şekilde yayınladıkları, satır aralarında milletimize ve demokrasimize parmak salladıkları bu bildiriyi en yüksek perdeden kınıyor ve lanetliyoruz. Emanetini taşımaktan şeref duyduğumuz milletimiz adına darbe vesayetçilerine bu kürsüden sesleniyoruz. Gazi Mustafa Atatürk tarafından kurulan demokratik Türkiye Cumhuriyeti, ilelebet payidar olacaktır. İktidara giden yolun demokrasiden geçmesini isteseniz de istemeseniz de öğreneceksiniz. Aziz milletimiz 15 Temmuz'da olduğu gibi kendi iradesine ve seçilmiş idarecilerine sahip çıkacak. Darbe imalarınızla ve bildirimlerinizle milletimizi hizaya soktuğunuz günler bir daha gelmemek üzere tarih çöplüğüne atıldı. Bu çöplük millet iradesine saygı duymayan darbe heveslileri ile doludur. Millet iradesine karşı tehdit dili kullanan hadsiz bildiri için bağımsız yargının gereğini yapacağına inancımız tamdır" ifadelerini kullandı.

GÜNAYLI'DAN 23 NİSAN VURGUSU

AK Parti Meclis Üyesi Abdullah Günaylı, "Türkiye Cumhuriyeti ve bizler için çok önemli olan bu güne ulaşacak olmanın sevincini yaşıyoruz. 23 Nisan, 101 yıl önce ülkemizin temellerini atan, ilk milli meclis olan ve Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında büyük rol oynayan TBMM'nin açıldığı gündür. Mustafa Kemal Atatürk, milli birlik ve beraberlik içinde kenetlenirsek düşmanı yurttan atabileceğimize inanıyordu. Halkı işgallere karşı bilinçlendirmek ve milli birliği perçinlemek için kurtuluş meşalesini 19 Mayıs 1919'da Samsun'da yakarak, Amasya, Erzurum ve Sivas'ta düşmandan nasıl kurtulacağımızı Türk halkına anlattı. 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' dedi. Bu bağlamda Türk Milleti adına karar verecek bir meclise ihtiyaç vardı. 23 Nisan 1920'de vatanın her yerinden gelen temsilcilerle Ankara'da TBMM açıldı. Bu meclis önemli kararlara imza atarak, yurdumuzun işgalden kurtulmasında önemli görev üstlendi. Türk Milleti için bu kadar önemli olan 23 Nisan tarihi, Atatürk tarafından çocuklara bayram olarak hediye edildi. 1979 yılından itibaren de dünyanın tek çocuk bayramı olan 23 Nisan'ı tüm dünya çocuklarıyla kutluyoruz. Bu kapsamda herkesin bayramını kutluyorum" şeklinde konuştu.

"YASAYA UYGUN İŞLEMİ TARTIŞMAYA AÇMAK ALGI OPERASYONUDUR"

İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine ilişkin konuşan AK Parti Meclis Üyesi Yıldız Didem Aykut, "AK Parti iktidarında Türkiye'nin siyasi, ekonomik ve toplumsal alanlarında kadınlar lehine önemli gelişmeler yaşandı. Özellikle 2004 yılından bu yana kadın haklarıyla ilgili çok sayıda iyileştirmenin ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla düzenlemelerin yapıldığı inkar edilemez. İstanbul Sözleşmesi olarak ifade edilen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, 1 Ağustos 2014 yılında yürürlüğe girdi. Görünürdeki amacının kadına yönelik şiddetin önlenmesi olduğu belirtilen bu sözleşmenin asıl amacının, kadına yönelik şiddetin önlenmesi gibi toplumun tüm kesimlerinin hassas olduğu bir hedefin arkasına gizlenmek olduğu ortaya çıktı. Sözleşmedeki şiddet tanımının belirsizliği, evlilik dışı birliktelikleri özendirmesi, evli olmayanları aile bireyleri olarak kabul etmesi, cinsel yönelim adı altında fıtrata aykırı sapkınlıkları özendirmesi gibi sebepler tartışma konusu oldu. Amaca hizmet etmeyen bu sözleşmeden, Milletler Arası Sözleşme Hukuku, anayasa kanunlarımız ve özellikle bu sözleşmenin metninde belirtilen usul çerçevesinde çıkılmış, İstanbul Sözleşmesi'nin Türkiye Cumhuriyet tarafından feshedilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararı 20 Mart 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayınladı. İstanbul Sözleşmesi'nin 80. maddesinde sözleşmenin feshi düzenlenmiştir. Buna göre taraflardan herhangi biri Avrupa Konseyi Genel Sekterine yapacağı bir bildirimle bu sözleşmeyi feshedebilir. Bu nedenle sözleşmeden dönmek hukuka uygundur. Yasaya uygun bu işlemi tartışmaya açmak algı operasyonudur" diye konuştu.

MHP'DEN ÖĞRENCİLERE TABLET

Konuşmasından önce Meclis Başkanlığı'na pandemi döneminde Sarıyer Belediyesi'nin öğrencilere tablet, bilgisayar ve internet yardımının yapılıp yapılmadığına ilişkin soru önergesi veren MHP Meclis Üyesi Mehmet Delihasan, "MHP Sarıyer İlçe Teşkilatı salgın döneminde Sarıyer'in 38 mahallesinde ihtiyaç sahibi öğrencileri tespit etti. İlçe Başkanımız Hakan Başpınar ve ilçe yöneticilerimizle birlikte toplam 400 adet tableti belirlenen öğrenci kardeşlerimize ulaştırdık. Bu vesileyle emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

DELİHASAN, ALPARSLAN TÜRKEŞ'İ ANDI

Delihasan, "Vefatının 24. yıl döneminde inanmış bir dava adamı, Türk devlet ve siyaset hayatına derin izler bırakan mücadele insanı, 80 yıllık hayatını Türklük şuuruna, İslam alemi ve değerlerine adayan ve yaşadığı döneme damga vuran vatan sevdalısı olan partimizin kurucu genel başkanı, ebedi liderimiz Başbuğ Alparslan Türkeş'i rahmet, minnet, özlemle anıyorum. Merhum Başbuğumuzun varlığını ve vaktini tamamıyla milletine adayan milli bir ahlakı bulunuyordu. Yüksek hedefler koyan, bu hedeflere ulaşmak için insanüstü gayret sarf eden görev ve sorumluluk şuuruna sahipti. Fırtınalı yıllarda, çetin yollarda, zorlu şartlarda ülkesine ve ülkülerine cesaretle sahip çıkmış, duruşunu ve fikri tutarlılığını asla bozmamıştır. Çileli ve ızdıraplı hayatına rağmen Türk milliyetçiliği Anadolu'nun her bir köşesinde onunla yayılmış ve asil Türk gençlerinin vicdanlarında yer bulmuştur" ifadelerini kullandı.

"SAVUNMA SUSARSA ADALETİN SESİ DUYULMAZ"

5 Nisan Avukatlar Günü ile ilgili söz alan CHP Meclis Üyesi Melendiz Dalyan İzgi, "Öncelikle meslektaşım AK Parti Meclis Üyesi Serkan Kaya'nın gününü kutluyorum, hayatını kaybeden tüm avukatları anmak istiyorum. Anıyorum çünkü İstanbul Barosu'nun yayınladığı mesajındaki gibi yaşadıklarımızdan payımıza kutlama değil, anma düştü. Geçinemediği için canına kıyan meslektaşım Avukat Gökhan Vural Arı'nın acısını yaşarken, geçtiğimiz ay 27 yaşındaki meslektaşımız Ersin Aslan görevi başında öldürüldü. Genç yaşında hayattan koparılması kadar korkunç olan başka bir şey ise bu ölüme sevinenlerin olmasıdır. Bir avukatın haciz mahallinde öldürülmesi meşrulaştırılmaya çalışıldı. Sadece mesleğini yapmaya çalışan, evine ekmek götürmek için mücadele eden avukatların, müvekkilleriyle özdeşleştirilmesi, hedef gösterilmesi, mesleğin yanlış tanıtılması, yanlış algı, yargının diğer mensupları tarafından avukatların ötekileştirilmesi sonucu tehdit ediliyor, şiddete uğruyor. Eşit ve adil yargılanmak insan hakkıdır. Savunma susarsa adaletin sesi duyulmaz" diye konuştu.

"28 GÜNDE 28 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ"

İstanbul Sözleşmesi'nin iptaline ilişkin konuşan İzgi, "Uluslararası sözleşmelerde güvenliğin bir parçasıdır. TBMM'nin iradesi önemsenmeden, yıllardır verilen kadın hakları mücadelesi göz ardı edilerek gece yarısı İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilme kararı doğru mu? AK Parti döneminde imzaya açılan ve 2011 yılında Türkiye'nin de yer aldığı 20 Avrupa Konseyi ülkesi tarafından kabul edilen sözleşme İstanbul'da imzalandı. 2014 yılında da uygulamaya konuluyor. Kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin önlenmesi, cinsiyet eşitliğini hedefleyen ilk Avrupa sözleşmesidir. Keşke sözleşmeyi açıp okusaydınız. İstanbul Sözleşmesi şiddetin her türlüsüyle mücadele etmeyi amaçlıyor. Ülkemizde şiddet her geçen gün artıyor. 28 günden oluşan Şubat ayında tam 28 kadın öldürüldü. Düşünebiliyor musunuz her gün 1 kadın hayattan koparıldı. Şiddet karşıtı olan bu sözleşmeye sahip çıkılması, fesih kararının geri çekilmesi tolumdaki her birey için hayati önem taşıyor" dedi.

"KADINA VE ÇOCUĞA ŞİDDET HEPİMİZİN KANAYAN YARASI"

AK Parti Grup Başkanvekili Hüseyin Coşgun, "Melendiz Hanım 'keşke sözleşmeyi okusaydınız' söyleminde bulundu. Şahsen tüm meclis üyelerinin sözleşmeyi okuduğunu ve anlama yeterliliklerinin de olduğunu düşünüyorum. Kadına ve çocuğa şiddet hepimizin kanayan yarası. Bunda tüm siyasi partilerin, hükümetin, devletin hataları olabilir. Fakat İstanbul Sözleşmesi'nin imzalandığı günden bu yana kadın cinayetleri sona ermedi. 2014 yılında 294 kadın cinayeti işlenirken, bu sayı 2020 yılında 436 oldu. Demek ki kadın ve çocukları korumak için uluslararası sözleşme yeterli değil. Her şey bireyden başlar. Bu şiddetin önüne geçmek için biz de bir şeyler yapabiliriz. Bir ülkenin cumhurbaşkanı istediği uluslararası sözleşmeden çıkma hakkına sahiptir. Bunun tek adamlıkla alakası yok. Ortamı germemek için fazla konuşmak istemiyorum ama bir milletvekiliniz yaşanan cinayetin ardından mağdurun ailesine 'susun' dedi. Partinizde yöneticilik yapan bazı isimlerin yaptığı tacizler ortaya çıktı. Maltepe'de yaşanan olayda il başkanınız 5 gün sonra disiplin kararı almak zorunda kaldı. Bunlar yaşanırken İstanbul Sözleşmesi de yürürlükteydi" şeklinde konuştu.

"KADINLAR ÜZERİNDEN KİMSE SİYASET YAPMASIN"

CHP Grup Başkanvekili Nizamettin Günel, "İstanbul Sözleşmesi ile ilgili AK Parti Meclis Üyesi Yıldız Didem Aykut ve CHP Meclis Üyesi Melendiz Dalyan İzgi konuştular. Biz de her iki meclis üyesinin düşüncelerine saygı duyduk. Fakat erkek bir grup başkanvekilinin kadınlarla ilgili yaptığı konuşma içimi acıttı. Erkek egemen bir toplumda kadınlarla ilgili hükümleri hala erkekler veriyor. İstanbul Sözleşmesi'ni imzaladığınızda bu saydıklarınızı o zaman düşünmediniz mi? Bu vizyonunuz yok muydu? İfade edilen 436 kadın cinayeti basına yansıyanlardır. Peki Anadolu'nun ücra köşesinde katledilen ve basına düşmeyenler ne olacak? Ayasofya imamı ve AK Parti grup başkanvekiliniz karşılıklı açıklamalarda bulunuyor ve o kadın görevinden alınıp parti yönetimine çekiliyor. Kadınlar üzerinden kimse siyaset yapmasın. Demokrasi yalnızca sizin için değil, herkes için var. Maltepe olayını gündeme getirdiniz. Olay açığa çıkar çıkmaz ismi geçen kişiyi ihraç ettik. Bununla ilgili daha fazla konuşursak olaylar paçalarınızdan dökülür" ifadelerini kullandı.

BELEDİYE BAŞKANVEKİLLERİ

1. Başkanvekili Hüseyin Coşkun

2. Başkanvekili Ayşen Ağma

İMAR KOMİSYONU

Nizamettin Günel

Özkan Sucu

Halil Bozkurt

Saim Kadıoğlu

Hüseyin Coşgun

BÜTÇE KOMİSYONU

Ayhan Gedik

Hayrettin Dereli

Ünal Cıvak

Ergin Durdu

Verda Yiğit

HUKUK KOMİSYONU

Melendiz Dalyan İzgi

Ali İhsan Özdemir

Serkan Kaya

Salim Kain

TARİFE KOMİSYONU

Nazmi Kabiloğlu

Meltem Yücel Pir

Nadir Günday

Salim Kain

Ali Yaman

ÇEVRE VE SAĞLIK KOMİSYONU

Hüseyin Coşkun

Memet Yıldız

Görkem Kurşun

Abdullah Günaylı

Hasan Demiralp

GECEKONDU VE MÜLKİYET SORUNLARINI ARAŞTIRMA İNCELEME KOMİSYONU

Halil Bozkurt

Nazmi Kabiloğlu

Nizamettin Günel

Hüseyin Coşgun

Saim Kadıoğlu

GENÇLİK SPOR VE OLİMPİYAT KOMİSYONU

Görkem Kurşun

Ayhan Gedik

Vedat Taylan Yıldız

Mehmet Delihasan

Altay Unan

AVRUPA BİRLİĞİ KOMİSYONU

Mustafa Balcı

Vedat Taylan Yıldız

Özkan Sucu

Hasan Demiralp

Ali Yaman

KÜLTÜR VE TURİZM KOMİSYONU

Nihal Yeşilbaş

Gülbin Yüce

İrfan Sandıkçı

Şeref Özalp

Altay Unan

KADIN VE AİLE KOMİSYONU

Gülbin Yüce

Meltem Yücel Pir

Nihal Yeşilbaş

Yıldız Didem Aykut

Verda Yiğit

TARIM-HAYVANCILIK-BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ KOMİSYONU

Mustafa Balcı

Memet Yıldız

Ali Görgülüer

Şeref Özalp

Ergin Durdu

ENGELSİZ YAŞAM VE ARAŞTIRMA KOMİSYONU

Hayrettin Dereli

İrfan Sandıkçı

Ersin Şahin

Abdullah Günaylı

Tolga Savun

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ KOMİSYONU

Melendiz Dalyan İzgi

Gülbin Yüce

Ayşen Ağma

Ünal Cıvak

Memet Yıldız

BELEDİYE ENCÜMEN ÜYELERİ

Ayşen Ağma

Ersin Şahin

Ali Görgülüer

SARIYER POSTA GAZETESİ