Sarıyer Belediye Meclisi Mayıs ayı 1. oturumu, corona virüs önlemleri kapsamında Boğaziçi Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. Gündemdeki 5 madde komisyonlara havale edilirken, toplantıya AK Partili ve CHP'li bazı meclis üyelerinin yaşadığı gerilim damgasını vurdu.

 Covid-19 virüsünün etkisini azaltmak ve vaka sayılarını düşürmek amacıyla 28 Nisan saat 21.00 ile 17 Mayıs saat 05.00 arasında uygulanan tam kapanma nedeniyle ertelenen Sarıyer Belediye Meclisi Mayıs ayının ilk toplantısı  yapıldı.

Oturumda söz alan AK Partili Meclis Üyeleri Ali Yaman ve Abdullah Günaylı ile CHP'li Meclis Üyeleri Meltem Yücel Pir, Melendiz Dalyan İzgi ve Ali İhsan Özdemir gündem dışı konuşmalar yaptı. AK Parti Grup Başkanvekili Hüseyin Coşgun'da söz alarak İsrail tarafından Filistinlilere yapılan saldırı ve şiddeti kınadı.

BAŞKANVEKİLLERİNDEN SÜKUNET ÇAĞRISI!

AK Partili Meclis Üyesi Ali Yaman'ın gündem dışı konuşmasının ardından Sarıyer Belediye Meclisi Başkanvekili Hüseyin Coşkun, kürsüde Sarıyer ile ilgili konuların dile getirilmesi gerektiğini ifade etti. Ardından söz alan CHP'li Meclis Üyesi Melendiz Dalyan İzgi'nin de Sarıyer'i ilgilendirmeyen konuları konuştuğunu söyleyen AK Parti grubu ile CHP grubu arasında sözlü tartışma yaşandı. Gerginliğin artmasıyla birlikte her iki gruptan bazı meclis üyeleri ayağa kalkarak birbirlerinin üzerine yürüdü. Tartışmanın sona erdirilmesi adına Sarıyer Belediye Meclisi Başkanvekili Hüseyin Coşkun, CHP Grup Başkanvekili Nizamettin Günel ve AK Parti Grup Başkanvekili Hüseyin Coşgun, meclis üyelerine sakin olmaları yönünde telkinlerde bulundu. Bir süre sonra yaşanan tartışma sona erdi ve oturum kaldığı yerden devam etti.

"İNSANLARIN KUTSALINI YOK SAYAN İSRAİL'İ KINIYORUZ"

Sarıyer Belediye Meclisi AK Parti Grubu adına İsrail'in son günlerde Filistinlilere karşı artan şiddetinin kınandığı bildiriyi okuyan Meclis Üyesi Altay Unan, "İlk kıblemiz olan Mescid-i Aksa'yı içerisinde barındıran Filistin topraklarında işgalci İsrail tarafından zulüm politikası yürütülüyor. İsrail'in, Kudüs'te uyguladığı şiddet ve işgal politikaları son yıllarda pervasız bir hal aldı. İnsanlığın en kutsal hakkı olan yaşam hakkı ayaklar altına alınıyor, yüzyıllardır Filistinlilere ait olan topraklar mülkiyet hakkı yok sayılarak işgal ediliyor. BMGK'nin kararlarını uygulamayan karar tanımaz İsrail, özellikle Ramazan ayında ve Ramazan Bayramı'nda zulümlerini artırdı. Yüzyıllardır mülk sahibi olan Filistinliler, zorla yurtlarından çıkartılıyor. İşgalci İsrail tarafından, mukaddes mekanımız olan Mescid-i Aksa ve çevresinde başlatılan saldırılar sonucu büyük kaos ortaya çıkmış, mazlum Filistin halkı yüzlerce şehit verdi. Sarıyer Belediye Meclisi olarak işgal politikasını sürdüren ve bunu yaparken de insanların kutsalını yok sayan İsrail'i kınıyoruz. Ulusal ve uluslararası tüm kurum, kuruluş, devletleri, Filistinlilerin haklı davasının yanında olmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"İSRAİL'İN HESAP VERMESİ İÇİN ULUSLARARASI TOPLUM BİRLİKTE HAREKET ETMELİ"

Sarıyer Belediye Meclisi Millet İttifakı Meclis Üyeleri adına kınama metnini okuyan Sarıyer Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Nizamettin Günel, şunları söyledi: "Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa ile çevresinde İsrail'in arife günü başlattığı ve kadınların, çocukların hayatını kaybetmesine neden olan menfur saldırıları kınıyoruz. Bayram günlerinde sürdürülen ve Gazze'ye de yöneltilen saldırılar vahim bir boyuta ulaştı. Olaylar nedeniyle yaralanan ve yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı her geçen gün artıyor. İsrail'in bu saldırıları en kutsal hak olan yaşam hakkının ihlalidir. Filistinlilerin nesiller boyu yaşadıkları topraklara el konulmasını hedefleyen bu saldırılar, orantısız güç kullanarak hukuk dışı 'oldu bitti' algısı yaratmaya yöneliktir. İsrail'in gayriinsani saldırılarını şiddetle kınıyor, BM'nin saldırıların durdurulması için uluslararası hukuk ve temel insan hakları çerçevesinde yaptığı çağrıyı destekliyoruz. Kudüs ve Gazze'de son 1 haftadır devam eden İsrail'in saldırganlığı, BM'nin kararlarına aykırı şekilde sürdürülen işgalin ve hukuk tanımazlığın geldiği son aşama gözler önüne seriliyor. Filistin topraklarında işlenen suçlardan dolayı İsrail'in hesap vermesi, sorumluların tespit edilerek yargılanması ve cezalandırılması için uluslararası toplumun birlikte hareket etmesinin zamanı geldi."

SARIYER POSTA GAZETESİ