‘Yeşil ve Engelsiz Erişim’ özelliklerine sahip olan Sarıyer Belediyesi Hizmet Binası 2020 yılında BREEAM Sertifikasıyla taçlandı. Bina açılışının 4.yıldönümünde gerçekleşen sertifika tanıtım töreninde konuşan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Bu binanın sokaktaki çocuklara, vatandaşlarımıza ait olduğunu hiç unutmayalım. Biz sadece geçici bir ev sahibiyiz” dedi.

Sarıyer Belediyesi Hizmet Binası'nın önünde gerçekleştirilen programa; Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, CHP Sarıyer İlçe Başkanı Sevim Yalınkılıç, CHP Sarıyer Kadın Kolları Başkanı Sunay Sevinç, CHP İl Başkan Yardımcısı Ali Kargidanoğlu, Dr. Duygu Erten, Sarıyer Belediye başkan yardımcıları, Sarıyer Belediye Meclisi üyeleri, muhtarlar, birim müdürleri ve belediye personeli katıldı. Törende corona virüs kurallarına azami özen gösterildi.

9 KATEGORİDEN OLUŞAN BÜTÜNCÜL BİR DEĞERLENDİRME YAPILDI

Sarıyer'in vizyon projesi olarak 2017 yılında hizmete giren belediye hizmet binası, 2020 yılında en prestijli ödül olan BREEAM Sertikası’nı aldı. İlk yeşil ve engelsiz kamu binası olarak literatürdeki yerini alan binanın açılışının 4. yılında Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, sertifikanın tanıtımını yaptı. Benzerlerine göre yüzde 30 daha fazla enerji tasarrufu sağlayan, ‘Yeşil Bina’ modern yapısı ile hem belediyecilik anlayışına yeni bir soluk getirdi. Dokuz kategoriden oluşan bütüncül bir değerlendirme sonucunda verilen BREEAM sertifikasını anlatan Başkan Genç, mesleğinde 40 yılı aşan bir mühendis olarak yaşadığı gururu ifade etti.

"HALKA İNANDIK, HALKLA YÜRÜDÜK"

Sertifika töreninde duygusal anlar yaşayan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, "Buraya emek veren tüm çalışanlara teşekkür ediyorum. Halkına inanan, halkıyla birlikte olan, sokakta yürüyen, onlarla birlikte ağlayan, derdini dert edinen yerel yöneticiler, önlerine ne çıkarsa çıksın o sıkıntıyı aşıp yollarına devam ederler. Biz halka inandık, halkla birlikte yürüdük.  Bu bina benim için çok farklı bir yerde, burada çok büyük emekler var. Mühendislik ve çevresel açıdan da çok değerli. Binanın yapımı sırasında hiçbir işçi kardeşimin, mühendislimizin burnu dahi kanamadı. Bizim için en büyük gurur. Hizmet binasının uluslararası alanda değer bulmasında büyük katkısı olan Dr. Duygu Erten'e Sarıyer adına çok teşekkür ediyorum" dedi.  

Program sonunda CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP Sarıyer İlçe Başkanı Sevim Yalınkılıç ve Dr. Duygu Erten’e plaket takdim edildi. Yoğun programından dolayı katılamayan Kaftancıoğlu yerine plaketi CHP İl Başkan Yardımcısı Ali Kargidanoğlu aldı. 

İŞTE BİNANIN TÜM ÖZELLİKLERİ

Türkiye’nin Yeşil Bina özelliğinde olan en büyük binası kabul edilen Sarıyer Belediyesi Hizmet Binası, enerjisinin yüzde 10’unu kendi karşılıyor, binadaki su güneş enerjisiyle ısıtılıyor. Yağmur suları 800 bin litrelik kapasiteye sahip depolarda toplanıp arıtılıyor. Kanalizasyona doğrudan gitmesi gereken su dışındaki lavabo suları, toplanıp arıtılarak rezervuarlara tekrardan veriliyor. Bina 800 araçlık oto park kapasitesi ve toplu taşımaya yakınlığı ile vatandaşın ulaşım sorununa da çare oldu. İnsan sağlığı ve doğal çevre üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirecek şekilde tasarlanan yeşil bina, kamu binalarından beklenen çıtayı da yükseltti. Sürdürülebilir arazi planlaması, su ve enerji, ekolojik malzeme kullanımı, hava kalitesi, atıkların kontrolü ve kirlilik gibi özellikleriyle Sarıyer Belediyesi’nin Ana Hizmet Binası, benzerlerine göre yüzde 30 daha fazla tasarruf sağlıyor. Toplumun ve kamu hizmetlerinin kanayan yarası olarak bilinen ‘engelli’ vatandaşlara yönelik hizmet de yeni binada unutulmadı. Projesinin engelliler için hiçbir engeli bulunmayan bir bina olarak tescil edilerek sertifikalandırıldı.

 AVANTAJ VE ÖZELLİKLERİ

- Sürdürülebilir enerji performansı

- Geri dönüşümlü malzeme

- Gün ışığı alan ofisler

- Daha verimli enerji ve su kullanımı

- Alt yapı hizmetlerinde minimum kaynak kullanımı

- Geliştirilmiş ve daha verimli çalışma ortamı

- Kullanım ve işletme maliyetlerinde tasarruf

- Personel ilişkilerinde ve hizmet kalitesinde artış

- Bina içi faktörlerinde minimum hastalık riski

- Tüm katlar için engelsiz erişim

- Akıllı, yeşil, Ana Hizmet Binası (Bina mesai saatleri bitimi ve hafta sonlarında adeta uyuyan bir bina haline geliyor, enerji   tüketimi en aza iniyor.)

- Led aydınlatma, sensörlü  lavabo ve pisuarlar.

- Binadaki su güneş enerjisiyle ısıtılıyor.

- Kanalizasyona doğrudan gitmesi gereken su dışındaki lavabo suları, toplanıp arıtılarak rezervuarlara tekrardan veriliyor.     Böylece su israfının önüne geçiliyor.

- Binanın ısıtma ve soğutma sistemi bir odadan kontrol ediliyor.

- İklim konforu gözetilen binada az sayıda açılabilir pencere bulunuyor.

- Elde edilen enerji, tüketimin üzerine çıktığında, bu fazla elektrik satılabilecek.

SARIYER POSTA GAZETESİ