Sarıyer Belediye Meclisi AK Parti Üyesi Saim Kadıoğlu, AK Parti Sarıyer İlçe Başkanlığı'nın Youtube kanalında gerçekleştirilen ‘Sarıyer Belediyesi Tapuları Neden Vermiyor?’ konulu söyleşide önemli açıklamalarda bulundu. Mülkiyet ve tapu sorununun çözümü konusunda belediye yönetimini eleştiren Kadıoğlu, "Sarıyer Belediyesi mülkiyet sorununun çözümü için ne yaptı?" dedi.

Aynı zamanda İBB Meclisi AK Parti Üyesi ve İBB Meclisi Harita Komisyonu Başkanı olan Saim Kadıoğlu, tapu tahsis belgesinden mülkiyet sorununa, imar barışından imar ıslah planlarına kadar birçok konuda önemli açıklamalar yaptı.

İŞTE KADIOĞLU'NUN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI

"2021 YILINDA DA EN BÜYÜK SORUNUMUZ TAPU VE MÜLKİYET"

"Sarıyer, İstanbul'un en güzide ilçelerinden bir tanesi. Fakat geçmiş yıllarda piknik, mesire ve buna benzer yerlerin fazla olması nedeniyle bu bölgedeki yapılaşmalar İstanbul'un merkezine göre daha geç oldu. Kadastronun 1940'lı yıllarda yapıldığını düşünürsek o tarihlerde bu bölgedeki parsellerin çoğu kamu parseli adı altında tescil olduğu için daha güvenli görerek insanlar buraya ev yaptılar. Ancak bu durum ilçemizin genelindeki tapu sorununu ortaya çıkardı. Bu sorun 1950'li yıllardan günümüze kadar geldi. Tapu ve mülkiyet probleminin çözümü için Sarıyer'de çok fazla çalışma yapıldı. Fakat ilerleme sağlanamadı. 2021 yılında da en büyük sorunumuz tapu ve mülkiyet.

"BOĞAZ'DAKİ TAPU TAHSİS BELGELERİ İPTAL OLDU"

Öncelikle bu sorunu detaylandıralım. Sarıyer'deki tapu sorunu denince; kişinin kendisine ait olan yerler geliyor. Peki bu ne demek? Tapu sahibi olan vatandaşın o parsele ruhsatlı bir ev yapamaması. Diğer bir husus da tapusu olmayıp evi olanlar. Bunlar da kamuya ait parsellerden oluşuyor. İBB, İTÜ, vakıf, hazine arazisi... Bu sorunların çözümüyle alakalı geçmiş yıllardan bu yana yasal süreçler bulunuyor. İlk olarak 1985 yılında tapusu olmayan vatandaşlara tapu vermek için Turgut Özal zamanında 2981 sayılı bir yasa çıkarıldı. Bu yasaya istinaden tapu tahsis belgesini aldılar. Bu belgeyle birlikte tapu alma süreci başladı. 1986 yılına kadar az sayıda da olsa tapu alanlar oldu. Ancak o dönemki SHP yönetiminde olan 137 milletvekili tapu tahsis belgesiyle ilgili iptal davası açtılar. Bu dava sonucu Boğaz'daki tapu tahsis belgeleri iptal oldu. Bu yüzden 1985 yılından bu yana tapu tahsis belgelerinin tapuya dönüşüm işlemleri yapılamıyor.

"YÜZDE 1 BİLE İHTİMAL VARSA TÜM DESTEĞİMİZİ VERİRİZ"

Sarıyer Belediyesi tarafından 2019 yerel seçimler öncesi İmar Islah Planları adıyla bir süreç başlatıldı. Bazı mahallelerle alakalı planlar Meclis gündemine getirildi. AK Parti grubu olarak mahalle bazlı imar planlarının 1985 yılında iptal edildiği için sürecin kısmen sekteye uğrayacağını ve vatandaşların mağdur olacağını söyledik. Bu yüzden şartlı evet dedik ve AK Parti ile CHP'nin desteğiyle Pınar Mahallesi'nin planları geçti. Fakat süreç devam ederken izlenecek yolun belli olmamasına rağmen başka mahallelerin de Meclis'e gelmesiyle birlikte AK Parti desteğini çekerek, vatandaşın herhangi bir çözümü olmayan yola sokulmaması için dur dedi. Belediye yönetimi süreçleri vatandaşın önüne koyarak algı oluşturdu. Bu yanlış bir davranış. Seçimi CHP yönetimi kazandı ve İmar Islah Planları Meclis gündemine getirildi. AK Parti grubu olarak vatandaşın tapu alması ile ilgili yüzde 1 bile ihtimal varsa tüm desteğimizi veririz.

"MÜLKİYET SORUNU SARIYER'DE ADETA KANGREN HALİNE GELDİ"

2009 yılından bu yana Sarıyer Belediyesi CHP'li bir yönetimin elinde. Yaklaşık 12 yıllık süreç içerisinde mülkiyet ve tapu sorununu çözecek bir eylem ortaya koyamadılar. Sadece İmar Islah Planı ile alakalı bir süreç var. Sarıyer Belediye Meclisi AK Parti Grubu olarak belediye yönetiminin tapu ile alakalı yapacağı tüm işlemlere destek veriyoruz. Fakat hiçbir adım atmıyorlar. Tapu ve mülkiyet sorunu Sarıyer'de adeta kangren haline geldi. Bu problemin üzerine düşmezseniz çözme şansınız yok. Belediye yönetiminin de bu sorunu çözmek için yeteri kadar ilgilendiğini düşünmüyoruz. Yapılan bazı yanlışlar da var. Teknik ekip ve mahalleler ile oturup İmar Islah Planları ile alakalı süreçte eksik yönler var. Yapacağımız çalıştay ile beraber bu eksiklikleri giderelim şeklinde karar almıştık. Akabinde Meclis'e gelen dosyaların ertelenmesi ve daha sonra karara bağlanacaktı. Buna rağmen 6 Aralık 2019 tarihinde söz konusu planlar son dakikada  gündeme alındı. Buradaki amaç AK Parti'nin hayır demesi ve 'AK Parti hayır dediği için yapamıyoruz' algını oluşturmaktı. Biz bu oyuna gelmedik ve verdiğimiz evet oyu ile desteğimizi sunduk. Fakat 12 Mart 2020'de İBB'ye giden planlar için İBB CHP Grubu Sarıyer Belediyesi'ne destek vermedi. Dolayısıyla bu planlar için ret kararı verdi ve Sarıyer Belediye Meclisi'ne iade ettiler. Şimdi soruyorum. Planların 12 Mart 2020'de iade edilmesinin üzerinden 1 yılı aşkın süre geçti. Peki bu süreç içerisinde Sarıyer Belediyesi tapu sorununun çözümü için ne yaptı?

"MAHALLELER BİRLİĞİ'NİN BELEDİYE YÖNETİMİNE GÜVENİ KALMADI"

Belediye yönetimi bu işin muhatabı olanlara randevu vermiyor, bir araya gelmiyor. Dolayısıyla Mahalleler Birliği ve kooperatiflerin belediye yönetimine güveni kalmadı. Belki de birkaç ay içerisinde Mahalleler Birliği'nin yönetim aleyhine yazılı bir açıklamasını göreceğiz. AK Parti olarak bu arkadaşlarımızla biz daha fazla bir araya geliyoruz, toplantılar yapıyoruz. Sorunun çözümüne ilişkin alternatif olacak yollar için fikir alışverişi yapıyoruz.

"TAPU TAHSİS BELGESİ OLANLARA SATIŞ YAPILSIN"

AK Parti olarak İmar Islah Planlarının süreci parçası olmasından yanayız. Çünkü Türkiye'de tapu sorununun çözümü ile alakalı devletin vatandaşa verdiği belgeler var. Bunlardan biri de tapu tahsis belgesi. Öngörünüm ile ilgili sıkıntı olabilir fakat geri görünüme ve diğer bölgelerin tapu tahsis belgelerinin iptaliyle alakalı herhangi bir sorun yok. İstendiği zaman o bölgelerdeki vatandaşlarımız tapu tahsis belgelerinden normal tapu alma imkanları var. AK Parti grubu olarak tapu tahsis belgesi olan vatandaşlarımızın müracaatlarının alınması ve sokak rayiç bedel üzerinden satışın yapılması gerektiğini söylüyoruz. Ekrem İmamoğlu ve Şükrü Genç vatandaşlara tapularını vereceklerine dair bir taahhütte bulundu, imza attılar. Fakat o taahhütlerinin arkasında durmuyorlar ve tapuları vermiyorlar. Tapu tahsis belgesi üzerinden vatandaşlarımızın tapu almaları için gerekli takibi yapmaya devam edeceğiz.

"SARIYER BELEDİYESİ ÇÖZÜM METODU BULMAKTA ZORLANIYOR"

Sarıyer Belediyesi çözüm metodu bulmakta zorlanıyor. Biz de her Meclis toplantısında öneriler ve önergeler sunuyoruz. Şükrü Genç'in 2019 yerel seçimler öncesi Turban Tesisi'nin uluslararası yat limanı şeklinde düzenlenmesi ve turizme açılmasıyla alakalı bir vaadi vardı. Biz bu vaadin yerine getirilmesi ve Sarıyer'deki tapusu olmayan vatandaşlarımızın tapu sahibi olması için bir öneri getirdik. Bu tesis şuan da yüzde 30 kapasitede çalışıyor. Sunduğumuz öneride bu parseli İBB'ye devredelim ve turizme kazandırılsın. Karşılığında da Cumhuriyet Mahallesi ve Pınar Mahallesi'ndeki İBB'ye ait parseller de Sarıyer Belediyesi'ne devredilsin. Bu sayede o parseller de üzerinde evi bulunan vatandaşlarımız tapusuna kavuşsun. Belediye yönetimi bunu kabul etmemek için bulduğu bahane ise Turban Tesisi'nin tapusundaki şerh oldu. O şerhe göre 3. şahısa devredilemez. İBB 3. şahıs değil, kamudur. Dolayısıyla devir ile ilgili herhangi bir engel yok. 'Siz Milli Emlak Müdürlüğü'ne yazı yazın. Biz de bu süreci elden takip edelim. Tesisin İBB'ye devredilmesinde engel olmadığına dair yazıyı getirelim' dedik. Yeter ki vatandaşımızın sorunu çözülsün. Fakat herhangi bir cevap vermediler ve önergemizi reddettiler.

"İBB PARSELLERİNİN TAMAMININ SARIYER'E DEVRİYLE İLGİLİ ÖNERGE VERDİK"

Şükrü Genç'in daha önce 'İBB yönetimi bize geçtiği zaman Sarıyer'deki İBB parsellerinin devrini talep edeceğiz. Vatandaşlarımıza tapularını vereceğiz' diye beyanatı vardı. Kendisi bunu unutmuştu fakat biz hatırlattık. Pınar Mahallesi'nin yüzde 90'ı, Cumhuriyet Mahallesi'nin yüzde 50'si, Kazım Karabekir Mahallesi'nin bir kısmı, Tarabya'nın bazı bölgelerindeki İBB parsellerinin tamamının Sarıyer'e devriyle ilgili önerge verdik. Ben İBB Emlak Komisyonu Başkanı olarak görev yapıyorum. Bu önergenin Büyükşehir'e yazılmasını istedim ve AK Parti olarak bu önergeye evet diyeceğimizin sözünü verdim. Fakat bunu bile yapmadılar.

"VATANDAŞLARIMIZIN YÜZDE 50'Sİ İBB'YE AİT PARSELLERDE OTURUYOR"

Sarıyer'de tapusu olmayan vatandaşlarımızın yüzde 50'si İBB'ye ait parsellerde oturuyor. Bu parsellerdeki vatandaşlarımızın tapu almaları için hak sahibi olduklarına dair bir belge olmalılar. Bu belgelerden biri tapu tahsis belgesi. Bu belge gibi vatandaşın oturduğu yerde hak sahibi olduğunu gösteren İmar Barışı Kanunu 18 Mayıs 2018 tarihinde çıkarıldı. Burada hedef; hem tapulular hem de tapusuzlarla alakalı binanın olduğu parselin orada yaşayan vatandaşa satışının yapılması ve ruhsatlaştırılmasıydı. Peki bu belge ne gibi avantajlar sağlıyor? İmar Barışı kapsamında yapı kayıt belgesi aldığınız zaman binaya ait yıkım kararı veya para cezası varsa iptal ediliyor. Sarıyer Belediyesi'nin ilçe genelinde 8 bin bina için yıkım kararı var. Boğaziçi İmar Müdürlüğü tarafından ise 7 bin 500 adet bina için yıkım kararı alındı. İşte bu bina sahipleri yapı kayıt belgesi aldıkları zaman yıkım kararları ortadan kalkıyor. Bu belgenin diğer bir avantajı da yarım kalan  binanın daha sonra tamamlanabilmesidir. Bunların yanı sıra binanız için basit onarım-bakım izinleri alabiliyorsunuz. Peki Sarıyer'de kaç adet yapı kayıt belgesi verildi? Bu sayı ilçemizde 30 bin, Çatalca 15 bin, Arnavutköy 13 bin, Şile 10 bin, Fatih 8 bin 600, Büyükçekmece 8 bin. Görüldüğü üzere Sarıyer bu alanda oldukça iyi. Çünkü mahalle mahalle gezip bu yasayı iyi anlattık.

"SARIYER'DE 30 BİN YAPI KAYIT BELGESİ ALINDI"

İmar Barışı Kanunu çıkarıldığında öngörünüm bölgeleri bu yasa içerisinde yer almıyordu. Gelen talepler ve yapılan çalışmalar neticesinde Aralık 2018 yılında kanuna bir madde daha eklendi. Bu sayede öngörünüm bölgesinin yüzde 90'ı yasa kapsamına alındı. Tarabya, Kireçburnu, İstinye, Yeniköy, Yenimahalle, Rumeli Kavağı ve Garipçe gibi birçok mahallede yaşayan vatandaşlarımız bu kanundan yararlandı. Fakat 2019 tarihinde 138 tane CHP milletvekili yıllar önce tapu tahsis belgesinde olduğu gibi İmar Barışı Kanunu'nun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne dava açtı. Dava sonucu öngörünüm bölgesindeki yapı kayıt belgesini iptal ediyor. Yaklaşık 20 bin vatandaş mağdur oldu. Gündeme gelen para iadesi konusunu devlet çözer. Ancak ortada bir emek ve o emeği yok sayma var. Bunun yanı sıra Sarıyer Belediyesi mahallelerde 'İmar Barışı'nın içi boş' diyerek, yasayı ve yapı kayıt belgesini kötüledi. İlçemizde toplam 60 bin bina varken, 30 bin bina yapı kayıt belgesi aldı. Eğer bu kara propaganda yapılmasaydı belki de bu oran yüzde 75 olacaktı."

SARIYER POSTA GAZETESİ