Türk Hava Kuvvetleri, 24 Temmuz’da başlayan hava operasyonlarıyla PKK’yı zayıflattı. Örgüt üst düzey yöneticilerin de içinde olduğu 300’e yakın kayıp verdi. Onlarca kamp bombalandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Suruç saldırısını bahane ederek yurt içindeki saldırılarını yoğunlaştıran PKK’ya yönelik 24 Temmuz’dan bu yana 9 dalga operasyon gerçekleştirdi. PKK, bir yandan Emniyet’in ülke içinde düzenlediği operasyonlarla, bir yandan da TSK’nın Kuzey Irak’taki kamplara düzenlediği hava harekatlarıyla büyük ölçüde zayıflatıldı. Sınır ötesi operasyonlar başladığı günden bu yana 300’e yakın PKK’lının öldüğü, yaklaşık 400 PKK’lının da yaralandığı tespit edildi.

İLK OPERASYON 65 UÇAKLA

Astsubay Yalçın Nane’nin Suriye’nin kuzeyindeki IŞİD bölgesinden açılan ateşle 23 Temmuz’da şehit düşmesiyle Türkiye sınır ötesi operasyonlara başladı. 24 Temmuz’da önce Suriye’deki IŞİD noktaları vuruldu. Operasyonun yankıları sürerken ikinci harekât Kuzey Irak’taki PKK noktalarına düzenlendi. Diyarbakır’daki Pars Filosu’nun görev aldığı operasyonda 65 uçakla, örgütün Zap, Avaşin, Basyan, Metina, Hakurk gibi militan kamplarının yanı sıra yönetim merkezi Kandil Dağı’ndaki birçok hedef vuruldu.
27 Temmuz’da PKK’nın Suriye kolu PYD’nin kontrolündeki bölgeden Türkiye’ye ateş açıldı. Ateşe anında topçu ateşiyle karşılık verildi. TSK taarruzunda bir YPG’linin öldürüldüğü bildirildi. Bu çatışma, TSK’nın Kürt Koridoru’na ilk müdahalesi olarak yorumlandı. Yurtiçinde Şırnak ve Hakkari bölgesindeki PKK kamp ve mevzilerine hava harekatı düzenlendi.
PKK’nın pususuyla şehit olan Binbaşı Arslan Kulaksız’ın ismi 29 Temmuz’da düzenlenen hava operasyonuna verildi. 28 Temmuz’u 29 Temmuz’a bağlayan gece boyunca süren harekâtta, PKK’nın kullandığı önceden tespit edilen sığınak, barınak, depo, lojistik nokta ve barınma alanlarıyla mağaralar vuruldu.

SON DALGA METİNA’YA

TSK’nın PKK’ya yönelik 9. dalga operasyonu önceki gün gerçekleşti. Diyarbakır’dan havalanan 8 uçak, Metina bölgesindeki PKK mevzilerini hedef aldı, kamp, sığınak ve barınaklar vuruldu. Sınır dışındaki PKK’lıların büyük bölümünün Türkiye sınırına 20 kilometre uzaklıktaki Metina Kampı’nda olduğu öne sürüldü. Operasyonda bir üst düzey PKK yöneticisi ile PJAK üyesi 2 kadının öldürüldüğü belirtildi.
Öte yandan hava operasyonlarının örgütün üst düzey yönetiminin büyük bir kısmının Kandil’i terk etmesine neden olduğu bildirildi. Kandil’de bulunan PKK’lıların yaklaşık üçte biri kampı terk ederken örgütün üst düzey yönetimi ise üçe bölündü. HDP eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ağabeyi Nurettin Demirtaş’ın da ilk operasyonda yaralandığı öne sürüldü. Örgüte askeri eğitim veren Nurettin Demirtaş’ın yaralandığı bilgisinin örgütünün telsiz konuşmalarından edinildiği belirtildi.

ÖNEMLİ KAMPLAR VURULDU

TSK’nın sınır ötesi harekatlarında vurduğu kamplar, örgütün militan kampları olarak biliniyor. Örgütte Kandil yönetim ve eğitim yeri olarak bilinirken, başta Hakurk olmak üzere Zap, Avaşin, Basyan, Metina, Gare, Haftanin gibi kamplar, örgütün silahlı eylemlerinde kullandığı militanların barındığı kamplar olarak biliniyor. PKK’ya yönelik yurtdışı ve yurtiçinde düzenlenen hava operasyonlarında bugüne kadar 300’e yakın PKK’lının öldüğü, yaklaşık 400 PKK’lının da yaralandığı tespit edildi.