7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan genel seçimde ortaya çıkacak politik tablo Türkiye’nin iç dengelerini önemli oranda değiştireceği gibi bölgesel politikaların yeniden belirlenmesinde tahmin edilenden çok daha ciddi bir etki yaratacaktır. Ortaya çıkacak sonuçlar sadece mevcut partilerin özgün durumunu değil esasen Türkiye’nin üzerinde yükseldiği rejimin yeniden tanımlanmasını ön plana çıkacaktır.


2015 Haziran ayında yapılacak olan genel seçimlere 5 ay gibi kısa bir süre kala aday adayları vitrine çıkmaya başladı. Aday adayların çıkmasıyla birlikte siyasi partilerde de hareketlilik daha da artarak devam ediyor. Milletvekilli adaylarını ön seçim ve temayül yoklamaları ile belirleyecek olan siyasi partiler seçimde başarılı olmak adına tüm kozlarını oynayacak. Sarıyer’in de içerisinde bulunduğu 2. Bölgede şu ana kadar AK Parti ve CHP’de aday adayı sayısı bir hayli yüksek iken MHP’de diğer partilere göre sessizlik hakim.

Seçimlere Parti olarak girme kararı alan HDP’de ise varlık gösteremiyor. Sessizliğini koruyan diğer bir parti ise Saadet Partisi.

Sarıyer’de oy potansiyeline sahip olan İşçi Partisi ise gerçekleştirdiği kongreyle Vatan Partisi ismini aldı. Vatan Partisi ulusalcı tabanda heyecan yaratırken Sarıyer’de elde edeceği başarı ise şimdiden merak konusu olmaya başladı.

Siyasi Partiler cephesinde bunlar yaşanırken Halk şimdiden öne çıkan isimleri değerlendirmeye aldı. Vatandaşların ortak vurgusu ise ‘ İthal aday istemiyoruz.  Halkın tanıdığı ve siyasi kriterlere sahip aday olsun” oldu.

25.dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçilmesine girilen bu dönemde, Ankara`da TBMM ve parti genel merkezlerinde yeni aday adaylarıyla ilgili kulisler başladı. Onlarca vatandaş milletvekili olmak için sıraya girerken, mevcut milletvekilleri de tekrar aday olabilme heyecanına ortak olacak. Türkiye’de 2015 genel seçimlerine yaklaşık 20 parti hazırlık yapmakta ancak anketlere bakılacak olursa sadece TBMM’de grubu bulunan partiler mecliste yer alacak gibi görünüyor. Seçimlere partiler açısından bakıldığında sürprizler yaşanması ise merak konusu olmaya başladı. 2. Bölgede yer alan Sarıyer’de ise farklı bir heyecan yaşanıyor. Bu güne kadar Ankara’ya hiç milletvekili gönderememenin burukluğunu yaşayan Sarıyer, bu kez TBMM’ye vekil gönderme noktasında kararlı gözüküyor.

Sarıyer’in de içerisinde bulunduğu 2. Bölgede gerek AK Parti’de gerekse CHP ve MHP’de çok sayıda isim konuşuluyor. CHP’de bu isimlerin kaderi önseçime bağlı olacak. AK Parti’de ise temayül yoklamalarından sonra genel merkezin tavrı ön plana çıkacak.

 Peki Ak Parti Açısından 7 Haziran 2015 Genel Seçimi Ne İfade Ediyor?


AKP’nin önümüzdeki seçimlerde birinci parti olması ve tek başına hükümet kurması yüksek bir olasılık.  Bunun farkında olan ve 2019 yılına kadar seçim olmamasını fırsat olarak değerlendiren AK Parti idarecileri her alanda rahat çalışma imkânı elde etmek için canla başla seçim kampanyası yürütecekler gibi görünüyor.

Başta AK Parti kurcusu ve Cumhur Başkanı Recep Tayip Erdoğan ve Başkan Ahmet Davutoğlu, olmak üzere tüm AK Parti idarecilerinin ifade ettiği gibi bu seçim Ak Parti için bir ölüm kalım savaşı kadar önemli. Erdoğan’ın ‘400 milletvekili istiyorum’ söylemi açısından değerlendirecek olursak AK Parti’de hedef en az 367 milletvekilli. Ola ki bu senaryo gerçekleşmezse AK Parti’de bunun altındaki diğer hedefin de en az 330 milletvekili olduğu konuşuluyor.

Ayrıca anayasayı tek başına değiştirmek isteyen AK Parti, bunun için 367 milletvekili çıkarmak zorunda.

Öte yandan AK Parti Musevi, Rum, Ermeni gibi çeşitli etnik ve dini gurupları temsil eden kişileri de aday göstererek bütünleşme mesajı vermeyi de planlıyor.

Siyasi kulislerde konuşulan diğer bir gelişme ise 7 Haziran seçimlerine kendi ekibiyle girmenin ön hazırlığını yapan Davutoğlu, yakın çevresinde yaklaşık 40 kişiyi milletvekilliği adaylığına hazırlıyor. AKP’nin önümüzdeki seçimlerde birinci parti olması ve tek başına hükümet kurması yüksek bir olasılık. Davutoğlu, kurulacak yeni hükümette esasen kendi ekibini ön plana çıkartacaktır.

Erdoğan’sız bir AK Parti’nin halk nezdinde güç kaybedeceği söylemleri de merak edilen diğer bir konu. Söylemin doğruluğunu 7 Haziran günü görmüş olacağız.

Sonuç olarak 7 Haziran 2015 genel seçiminin Ak Parti için bir ölüm kalım savaşı kadar önemli olduğunun herkes farkında. Sarıyer’in de içinde bulunduğu İstanbul 2. Bölge’de AK Parti’den tam 300’den fazla kişi milletvekili olabilmek için başvuruda bulundu.

CHP’nin iktidar hayalini nasıl gerçekleşecek?


İktidar olma hayalini gerçekleştirmek isteyen CHP’de Genel Merkez tarafından verilen ön seçim kararı örgüt tabanında olumlu bir yaklaşım buldu. Ön seçim kararından sonra yoğun bir çalışma sürecine giren milletvekilleri aday adayları örgütü de hareketlendirmiş oldu.   Böylesi bir durum örgütü daha diri tutuyor ve CHP’nin sokakta olduğunu da gösteriyor.

Bu olumlu gelişmeyle beraber parti içindeki görüş ayrılıkları iyiden iyiye his edilmeye başlandı. Parti içindeki Ulusalcılar, aşırı solcular ve diğer bileşenlerin sahip kişilerin çıkardığı sıkıntılar CHP yönetimini çalışmasına engel gibi görünüyor.

CHP’de hedef, iktidara giden yolda % 30 ile 36 bandında oynayan bir oy potansiyeli. Bunu yakalamak için güçlü bir argüman kullanması gerekiyor.  Henüz bu argümanı ortaya koyamayan CHP’nin hangi argümanı kullanacağı da merak konusu. İktidar olmak isteyen partinin seçmenine aklı başında vaatler vermesi gerekir. CHP, Esnaf’a, Memur’a, işçiye, öğrenciye, sanayiciye benim iktidarımda durumunuz daha da iyi olacak güvenini vermediği sürece hedef ve beklentisine ulaşma şansı yok.

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan önceki CHP genel başkanları toplumun dini değerleri ile barışık değillerdi. Yeni CHP döneminde bu bir nebze başarıldı. En bariz örneği Ak Partili bazı bayan milletvekillerinin mecliste başörtüsü takmaları karşısında CHP gayet demokratik davranarak bu konuda sağlıklı bir duruş sergiledi.

CHP’nin halk dönük güçlü bir proje ortaya koyamaması ve sadece ‘AKP’nin gitmesine’ odaklanması zararına olacak bir durum. Bu yönlü bir projesi ve argümanı olmayan CHP’nin oy oranı % 23 ile 26 bandında oynar. Her ne kadar iktidar hedefi koysa da CHP, bunun gerçekleşmesi için oy oranlarının % 30’un üzerine çıkartmaları gerekiyor. Bu yönlü bir çaba harcanmazsa iktidar hedefi bir hayal olarak kalır.

YSK, partilerin aday tespitini 29 Mart'ta yapabileceğini açıkladı. Bu karara göre  CHP’ de 29 Mart 2015 Pazar günü ön seçim heyecanı yaşanacak.

MHP’de durum ne?

MHP’de diğer partilere göre hareketliliğin az olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.  İstanbul’da yüzde 20’lik bir tabanı bulunan MHP’ de 2014 yerer seçimlerinde alınan yüzde 4’lük oy oranı teşkilatta tartışmalara neden olmuştu. Böylesi bir olumsuz sonuçta karşı il yönetimi kadrolarında değişikliğe giden MHP’nin İstanbul ve 2. Bölge’de alacağı oy merak konusu olacak gibi. Türkiye’de AK Parti ve CHP seçmenlerinin tercih edeceği ikinci parti konumunda olan ve geniş bir tabanı bulunan MHP’nin gerçek oy potansiyeline ulaşmamasında kullandığı dillin etkisi var.  Tabanında hiç söylem üretmeyen durumunda olan MHP’den beklentiler büyük. Yapılan son anket araştırmalarında da bunu görebiliyoruz.

MHP artık sadece’ vatan bölünmez bayrak inmez’ söylemini bırakmalıdır. Bu iki söylem elbette çok önemli ancak sadece bu söylem ile oy alıp iktidar olmanın imkanı olmadığını bilincine varmaları gerekiyor. Ezan susmaz,  ‘vatan bölünmez, her şey vatan için’ sözleri önemli ancak bunlar MHP’yi iktidar yapacak veya ciddi bir oy artışı yapacak eylem ve söylemler değildir. Somut halka seslenecek yeni bir politikanın hayata geçirilmesi gerekiyor. MHP rakip partileri ve seçmeni iyi analiz edip ona göre bölgesel bir seçim çalışması yaparak oylarını artırma stratejisi uygularsa başarılı olur.

Ayıca İstanbul’daki oy potansiyelini de en iyi bir şekilde değerlendirmelidir.

Partilere açısından genel tabloyu ortaya koyduktan sonra örgütlerin yerel çalışmalarını da analiz etmek doğru bir yaklaşım olacak diye düşünüyorum. Partilerin yerellerdeki çalışmaları oy potansiyeli açısından son derce önemli. Tarafsız ve objektifliğini her zaman koruyan Sarıyer Posta Gazetesi AK Parti, CHP ve MHP’nin Sarıyer’de seçime dönük çalışma stratejilerini, hedeflerini masaya yatırdı. Tek tek ilçe başkanlarıyla görüşerek aldığımız demeçler önemli mesajları içeriyor.

AK Parti’de gündem 2023 hedefleri


IMG_5997İlk olarak görüştüğümüz AK Parti Sarıyer, İlçe Başkanı Salih Bayraktar, Sarıyer’e hizmet daha güçlü bir AK Partinin olması gerektiğini söyledi. Daha güçlü bir AK Parti gerekiyor” diyen Bayraktar, “Kurulduğu günden bugüne dek her seçimden büyüyerek çıkmış olan AK Parti, 7 Haziran 2015’te de açık ara ile tek başına iktidar olacak. İlk kez Cumhurbaşkanını seçen halkın beklentisi olan başkanlık sisteminin gelmesi, bir anlamda bu seçimlere bağlı. Anayasa değişikliği ve başkanlık sistemine geçişin yanı sıra Sarıyer’in en önemli sorunlarından olan mülkiyet sorununun en önemli çözüm noktası da yapılacak anayasa değişikliğine bağlı. Kentsel dönüşüm ve bir çok Sarıyerliyi mağdur eden Boğaziçi İmar Kanunu anayasa değişikliğiyle daha vatandaş odaklı hale gelecek” ifadelerini kullandı.

2023 hedeflerine vurgu yapan ve seçimin ne denli önemli olduğunun altını çizen Bayraktar, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde başlayıp, Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu Liderliğinde devam eden 2023 hedeflerimize hız kesmeden ilerlemek için önümüzdeki seçimlerin çok önemli bir basamak olduğunu düşünüyorum. AK Parti Sarıyer İlçe Başkanlığı olarak milletvekili adaylarımızdan çok ciddi bir teveccüh görmekteyiz. Gerek Sarıyerli teşkilat mensubu arkadaşlarımız, gerek ikinci bölgeden aday adayları sürekli görüşmeler yapıyoruz. Aday adaylarımız ile görüştük, çok önemli isimlerle irtibat halindeyiz. Meselenin bir de Sarıyer boyutu var tabii. Sürekli iş yapamamasına, Sarıyerlilerin beklenti ve ihtiyaçlarına cevap veremeyince sürekli hükümeti suçlayan bir belediye profili var karşımızda. Şimdi bunlara girmeyeceğim ama kısaca Sarıyer’i Sarıyer yapan, Sarıyer’e değer katan ne varsa AK Partili kadrolar tarafından yapılmıştır. Bu seçimlerde de yine Sarıyer belediyesinin açıklarını kapatmak, onların yapması gerekip de yapamadığı hizmetleri yerine getirmek için daha güçlü bir yönetim için, daha güçlü bir AK Parti olmalı diyoruz ve tüm vatandaşlarımızı bu bilinçle sandığa davet ediyoruz” dedi.

CHP’nin seçim stratejisi 40 bin kadın olacak


deniz7 Haziran seçimlerine ilişkin değerlendirmede bulunan CHP Sarıyer İlçe Başkanı Mehmet Deniz’in partililere önemli mesajı vardı.  Genel Merkez tarafından alınan ön seçim kararını demokrasi açısından önemli bulduğunu ifade eden Deniz, “Ön seçim kararı zaten bizler açısından beklenen bir karardı. Daha önceki yıllarda sol ve sosyal demokrat olan bu partide uygulanmıştır. Bu karar partinin hareketlenmesi anlamında önemli bir yerde duruyor.  Genel açıdan baktığımız zaman diğer siyasi partilerde durumun böyle olmadığını görebiliyoruz.  AKP’nin adayları köşkten belirlenirken, HDP’nin adayları İmralı’da belirlenirken CHP2nin adaylarını halkımız kendi iradesiyle belirliyor. Yani bu süreç CHP’nin gerçek demokrasiye olan inancı, tutumunu da ortaya koymaktadır. Tabi bu artı değer olarak seçimlere yansıyacak. Şimdi milletvekilli kararı alan arkadaşlarımız 3 ay öce seçim çalışmalarının startını vermiş durumdalar. Doğal olarak böylesi bir durum örgütü daha diri tutuyor. CHP’nin sokakta olduğunu da gösteriyor” şeklinde konuştu.

“CHP şemsiyesini geniş tutmalıyız”


30 Mart yerel seçimlerinde tarihi bir başarı elde ettiklerini hatırlatan Deniz, bu başarının gölgesine sığınmayacaklarını, ev ev dolaşıp oylarını ikiye katlayacaklarını belirtiyor. Seçimde farklı bir strateji izleyeceklerinin altını çizen Deniz, 40 bin kadın projesi ile tüm Sarıyer’i kuşatacaklarını ifade ederek, “Bu seçimlerdeki hedefimiz gerek 2. Bölgede Sarıyer’de zaten var potansiyelimizi iki katına çıkartmak. Bu göç ve potansiyel genel seçimlere de yansıyacak. Tabi Sarıyer’deki başarı yetmiyor ikinci bölgede de bu başarıyı yakalamalıyız. Ev ev çalışma yöntemini uygulayacağız. Halkımızla bir arya geleceğiz. 40 kadınla evler girme gibi bir projemiz var il başkanımız Murta Yalçın’ın bir projesi. Bizler bu 40 bin kadınla girilmedik ev bırakmayacağız. Kendimiz partimiz tekrar anlatacağız orada eksikliklerimizi de göreceğiz. Yani biz bu seçimde İstanbul’da CHP’nin birinci olmasını istiyoruz. Sarıyer’de aldığımız oyunda üstüne çıkmayı düşünüyoruz. Türkiye’nin gerçekten buna ihtiyacı var. Türkiye gerçekten aydınlık köklerinden koparılarak karanlığa doğru sürükleniyor. Hükümet faşizan bir yönetim anlayışının sinyallerini vermeye başladı. CHP şemsiyesini genişletmiş bir şekilde çalışmalarına devam ediyor” dedi.

Türkiye’nin kritik bir süreçten geçtiğini belirten Deniz, “Türkiye bir yol ayrımında cumhuriyet değerlerinin, aydınlanma değerlerinin yok edilmesine karşı muhalefet olarak topyekun mücadeleye ihtiyacımız var. Bu ihtiyacı giderecek olan ise gene CHP’dir. CHP’nin iktidar olmasından başka çaresi kalmadı. Demokrasini yollarını hep beraber arayacağız” ifadelerini kullandı.

Parti içi demokrasinin doğru uygulanması için çaba harcadıklarını ifade eden deniz, 29 Mart tarihinde yapılacak ön seçim için tüm üyelerini sandık başına davet etti.

MHP’de hedef Sarıyer’den bir milletvekili çıkarmak


bilgiçMHP’de ise hedef 2. Bölge’de yer alan Sarıyer’den bir milletvekili çıkarmak.  Seçim stratejileri hakkında bilgi veren MHP Sarıyer İlçe Başkanı Ünsal Bilgiç, önemli gördükleri konun başında sandık görevlileri olduğunu söyledi. Seçim sandıklarında yapılan hilelerle dikkat çeken Bilgiç, “Yönetim, mahalle ve sandık görevlilerimiz ile tam bir uyum içinde olduğumuz takdirde başarıya ulaşacağımız inancındayız. Milletimizin iradesinin tecelli edeceği sandıklar, başta onurlu bir vatandaşlık şuuru, Milliyetçi-Ülkücü Hareket'in seçim standındaki hak ve hukuku adına en önemli görev olarak kabul ettiği görev nöbeti ve görev nöbetçi yerleridir. Doğru bilgi ve bilinç oluşturma adına çalışıyoruz. Bu vesile ile Ülkemizin karanlık dehlizlere sürüklenmeye çalışıldığı bu çok kritik süreçte sadece siyasi parti görevlileri olanlar değil tüm vatandaşlarımızı verdikleri oya göz kulak olamaya davet ediyorum. Partimizin bu amaca ulaşması için Sarıyerli seçmenimizin adaylarımıza teveccüh göstereceği inancındayız. Sarıyer'in mahallelerinde doğru ve uygun noktalar tespit ederek açacağımız seçim iletişim merkezlerimiz ile vatandaşımıza hizmet için neler yapacağımızı o noktalarda anlatacak ve onlarla daha sık şekilde adaylarımızı buluşturacağız” ifadelerini kullandı.

“Milletimizin üstüne kara bulut gibi çöken zihniyetten kurtulmanın vakti”


AK Parti politikalarını eleştiren Bilgiç, “Özellikle bu seçim Türkiye'nin kötüye giden durumuna karşı Sarıyer'in keskin duruşuna her zamankinden daha çok güvenmekteyiz. 12 yıldır aldatma ve kandırma şuursuzluğuna inatla devam eden, şehitlerimizin emaneti olan cennet vatanımızı göz bebeğimiz, ülkemizi yeni Türkiye masalı ile bölünme noktasına getiren, yol arkadaşı İmralı canisi ve yolsuzluk yolu olan milletimizin üstüne kara bulut gibi çöken mevcut anlayış ve zihniyetten kurtulmanın vakti geldi. Milli bilinç ve inancı asla değiştirmedik. Cumhuriyetin kurucu iradesini her zaman göğsümüzde ve içimizde gururla taşıyan bir siyasi organizasyonun mensupları olarak her zaman, Mustafa Kemal Atatürk'ün başta Türk gençliğine ve milletine emanet bıraktığı ülkülerini hayat verme ve o ülküleri yaşatma sevdası ve gayretinde olduk. Nema peşinde olamayan ya da nema için lejyonerlik yapan sahte Milliyetçiler hiç olmadık. Daha kötüsü de dönem dönem değişken renk milliyetçiliği etnik unsurlara sahte tebessüm sahte sarmaşık olup oy devşirme peşinde olmadık. Tarihimize resmen ihanettir. Kimi kendini inkâr ediyor kimi kendini kabul ettirmek için her türlü manevrayı mübah sayıyor MHP ise dosdoğru bildiği yoldan yoluna devam ediyor. Tek istek ve arzumuz Milletimizin bu gidişata 07 Haziran da artık dur demesidir” dedi.

Milletvekilli adaylarının yapılacak titiz bir çalışmayla belirleneceğini dile getiren Bilgiç,  “Aday adaylıkları sonrasında Parti yüksek organlarımızın milletvekilli olarak tayin edilecek ve seçmen önüne çıkacak adayları hassasiyetle tespit için çeşitli yol ve yöntemler ile doğru olanı belirleyeceklerdir. Bu süreç de bitince bizde kendilerini Sarıyerliler ile buluşturacağız milletimize Milliyetçi Hareket'in Seçim beyannamesinin içeriklerini anlatıp ifade etmeleri noktasında kendilerine alan yaratacağız. Dilek ve temennimiz şudur ki; Sarıyer’deki vatandaşlarımızın, 07 Haziran da öz mayası olan Milliyetçi Harekete hakkı olan İradeyi lehine olarak Üç Hilal’e kullanmasını beklemekteyiz. Biz Milliyetçi-Ülkücüler taşımakta olduğumuz. İsteriz ki Genel seçimler hep sözde söylendiği gibi ama aslında ise geçmesi mümkün olmayan şekilde demokrasi şöleni içinde geçsin. Bir yanımız da devlet'in her birey ve birim seferber hale getiren iktidar olacak diğer yanda ise yerel bir iktidar” şeklinde konuştu.

Selçuk ARSLAN