Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, AK Parti Sarıyer İlçe Başkanlığı’nın Yusuf Ziya Öniş Stadı’nda düzenlemiş olduğu iftar programında imar barışı yasasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sarıyer’e umut olan imar barışı kanunu Türkiye genelinde yaklaşık 13 milyon yapının imar ve ruhsat sıkıntısını sona erdirecek. Sarıyerlilerin merakla beklediği yasa, siyasi partiler arasında tartışmalara neden olmuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tartışmalara son noktayı koymak için Sarıyer’e geldi.

Binlerce Sarıyerli katıldı

Programa Mehmet Özhaseki’nin yanı sıra Sarıyer Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, AK Parti İstanbul Milletvekili ve Sarıyer Koordinatörü Haydar Ali Yıldız, AK Parti Sarıyer İlçe Başkanı Salih Bayraktar, İBB Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri, mahalle muhtarları, STK temsilcileri ve binlerce Sarıyerli katıldı.

Bayraktar’dan Bakan Haseki’ye teşekkür

Programın açılış konuşmasını yapan AK Parti Sarıyer İlçe Başkanı Salih Bayraktar, katılımlarından dolayı herkese teşekkür ederek, “Sayın Bakanımız Sarıyerimize gelerek, imar barışı hakkında bizlere önemli bilgilendirmeler yapacak. 50 yıldır kanayan yaramıza çözümlerini anlatacak, kendisine tüm Sarıyerliler adına teşekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra kürsüye çıkan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, imar barışı kapsamında kentsel dönüşüm ve Yapı Kayıt Belgesi hakkında bilgi verdi.

Özhaseki’nin konuşmalarından satır başları şu şekilde:

Özhaseki’den Salih Bayraktar’a büyük övgü

Konuşmasına AK Parti Sarıyer İlçe Başkanı Salih Bayraktar ve yönetimine teşekkür ederek başlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Huzurlarınızda Salih Bey ve ekibine teşekkür etmek istiyorum. Bu yasanın Sarıyer’imize nasıl daha faydalı olur diye gece gündüz çalıştılar. Salih Başkan, bir Sarıyer aşığıdır. Yalanlara, iftiralara kulağını tıkayıp, Sarıyerliler için çalışıyor” dedi.

“Devlet, millet ile barıştı”

Çıkarılan imar barışı yasasının Türkiye’nin çıkardığı en büyük imar yasası olduğunun altını çizen Özhaseki, “Devlet, vatandaşla barışmak için bu adımı attı. Millet ile helalleşmek gerekiyordu. Yıllarca insanımızı oyaladılar. Sorunu seçim malzemesi olarak kullandılar. Artık bununda önüne geçtik. Kimse vatandaşımızın duygularını sömüremeyecek” diye konuştu.

“Başvuru sayısı 100 bini geçti”

İmar barışına yoğun ilgi olduğunu belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, müracaat eden vatandaş sayısı hakkında şu bilgiyi verdi: "Dün itibarıyla bu işten istifade etmek için sitemize giren kayıt belgesi doldurmaya başlayan insan sayısı 100 bini geçmiştir. Demek ki milletimiz bunu bekliyormuş, çok doğru bir iş yapmışız."

“Herkese yerinde ev verilecek”

İstanbul’un deprem bölgesinde olduğunu ve ciddi bir riskle karşı karşıya olduğunu belirten Bakan Özhaseki, sağlıksız yapılardan kurtulmaları gerektiğini vurguladı. Şehircilik şurası düzenlediklerini söyleyen Özhaseki, şöyle devam etti: “Kentsel dönüşüm bu ülke için mecburiyettir. Dönüşümü yaparken vatandaşları mağdur etmememiz gerekiyor. Herkesin evini yerinde vermek kaydıyla bunu gerçekleştirmemiz lazım. Farklı bir muhitte ev verelim, başka mahallede evinizi yapalım diye bir şey olamaz.”

“Siyaset çözüm bulma makamıdır”   

Yapı Kayıt Belgesinin önemine değine Özhaseki, “Şunu bilin ki ülke genelinde 26 milyon 358 bin bağımsız birim var. Ev, dükkan, iş yeri, fabrika vesaire. Bunun ne kadarı imara aykırı? Dün Başbakanımız İzmir'de açıkladı, yüzde 62. İstanbul'da daha fazladır diye tahmin ediyorum. Eğer 80 milyonluk ülkenin 60 milyonu ihtilaflıysa, mahkemelikse, yıkım tehditleriyle karşı karşıyaysa çözüm bulmak gerekmiyor mu buna? Siyaset kurumu bunlara çözüm bulmak için vardır” ifadelerini kullandı.

“Yasa zengine değil, vatandaşa çıktı”

Yasanın müteahhitlere yönelik çıkarıldığına dair gelen eleştirilere cevap veren Özhaseki, “Bu yasa zenginlere yarayacak söylemi doğru değil. Yasadan en çok imar sorunu yaşayanlar ve dar gelirli insanlar yararlanacak” şeklinde konuştu.

İstihdam artacak

Yapı Kayıt Belgesi karşılığında ödenecek paraların kentsel dönüşümde kullanılacağının altını çizen Özhaseki, istihdamında artacağını söyleyerek, “Kentsel dönüşüm ile de istihdam artacak, Piyasa canlanacak. İnşaat sektöründe istihdam yüzde yediden yüzde ona çıkacak. Bütün bunlardan ülke olarak istifade edeceğiz” dedi.

Başvurular e-devletten yapılıyor

Başvuruların e-devlet üzerinden gerçekleştiğini belirten Özhaseki, izlenmesi gereken yol haritasını açıkladı: “Başvurular 31 Aralık 2017'den önce inşa edilmiş mevzuata aykırı yapılar için yapılabilecek ve 31 Ekim 2018 tarihine kadar başvurulabilecek. Yapı için belirlenen başvuru bedeli ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenebilecek.

İmar barışı başvuruları artık e-devlet üzerinden yapılıyor. E-devlet sitesine kendi üyeliğinizle girdiğinizde, ana sayfada çıkan "imar barışı" bölümüne tıklamanız gerekiyor. Açılan sayfada çıkan yönlendirmelerle başvurunuzu yapabilirsiniz. Yapılan bu işlem Bilgilendirme ve onay, - Müracaat sahibine ait bilgiler,  yapıya ait bilgiler, ön izleme, işlem sonucu olmak üzere toplam 5 aşamadan oluşuyor.”