Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç 9 yıldır vatandaşa hizmet noktasında hız kesmeden sürdürdüğü çalışmalarını ve 2017 Faaliyet Raporu’nu meclisin onayına sundu. Boğaziçi Kültür ve Sanat Merkezi’nde (BKSM) yapılan toplantıya; meclis üyeleri, muhtarlar, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Sunumda 9 yıllık hizmet, rakamlarla ve insan hikayeleriyle anlatıldı. Başkan Genç’in ilçeye değer katan projeleri ve sosyal belediyecilik anlayışının temelini oluşturan hizmetleri anlattığı sunum, Sarıyerlilerden tam not aldı. 2017 faaliyet raporu halkın yoğun katılım gösterdiği toplantıda meclisten oyçokluğuyla geçti.

9 yılda 40 marka

Dünya kenti bir Sarıyer inşa etmek için kalıcı projeler üreten Sarıyer Belediyesi, ilçe tarihinde görülmemiş, bazıları ise ülkede ilk olan markalar oluşturdu. Sürdürülebilirlik temelinde kalıcı projeler üreten Başkan Şükrü Genç’in konuşmasına, 9 yılda Sarıyer’e kazandırılan 40 marka damga vurdu.

“Belirlediğimiz ilkeleri yaşama geçirdik”

“Daha iyisini nasıl yaparız” ilkesiyle 2009 yılından bugüne sosyal belediyecilik anlayışını ortaya koyduklarını belirterek sözlerine başlayan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, çok çalışıp, alın teri dökerek büyük bir özveriyle yapılan çalışmaları anlatmanın gururunu yaşadığını belirtti. “ Tek hedefimiz huzurlu bir yaşam temin etmek” diyen Başkan Genç, “Hiçbir zaman yeniden seçilmek amacıyla çalışmadık. Telaşımız, işimizi en iyi, en kaliteli nasıl yapabiliriz oldu. Bu binaların yapılmasında gecesine gündüzlerine katanlara, evde çocuğunu değil burada betonu sarıp sarmalayan arkadaşlarıma tabi ki çok teşekkür ederim. Bu devlet, vatandaşına her zaman babalık yapacak. Biz bu kurumda babalık şefkatini ön planda tuttuk. Sarıyer gibi ayrıcalıklı bir ilçeyi yönetirken farklı bir yönetim anlayışı belirledik. Hızlı karar aldık, etkin ve verimli belediyecilik anlayışı oluşturduk. Belirlediğimiz ilkeleri bir bir yaşama geçirdik. Bunları yaparken planlamayı ve bu doğrultuda çalışmayı ilke edindik” ifadelerini kullandı.

33 yıl sonra tek çatı altında

33 yıl boyunca 20’den fazla noktada hizmetlerini sürdüren Sarıyer Belediyesi birimlerini tek çatı altında toplamanın gururunu yaşadıklarını söyleyen Başkan Genç; “Hem Sarıyerliler için hem belediye personeli hem de belediye kaynakları için dezavantaj doğuran bu süreç 1 Nisan 2017’de kapılarını açtığımız hizmet binamız ile sona erdi. Tüm hizmetlerin tek çatı altında toplandığı bina, Sarıyer’e ve ülkemize değer katan bir proje oldu. Sahip olduğu özellikleriyle kendi eşdeğerleri içerisinde bir marka oldu. Bina, projelendirme, yapım ve kullanım süreçlerinin tamamı ilgili kurumlar tarafından denetlenen ve puanlanan, tüm dünyada geçerli “Yeşil Bina” sertifikasına (BREEAM) sahip” diye konuştu.

Eğitimde yüksek başarı

Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla çalıştıklarını dile getiren Genç, şöyle devam etti: “Eğitim yardımında çıtayı daha da yukarı çıkardık. 6 bin 422 ihtiyaç sahibi aileye eğitim yardımı desteği sunduk. Gündüz bakımevleri Ayazağa ve Ferahevler şubeleri yeni binalarına taşındı. Hedefimiz her mahalleye bir gündüz bakımevi kazandırmak. SAGEM (Sarıyer Gençlik Eğitim Merkezi) 11 şube ile öğrenci ve yetişkin olmak üzere toplam 6 bin kişiye hizmet verdi. Müfredata uygun olarak temel eğitim dersleri desteği alan öğrenciler aynı zamanda sanat ve spor gibi alanlarda aktiviteler ile buluşmayı sürdürdü. Sarıyer Akademi, TEOG sınıfında eğitim alan 120 öğrencinin tamamını Anadolu liselerine yerleştirerek yüzde 100’lük bir başarı yakaladı. YGS ve LYS sınıflarında ise 188 öğrencisinden 174’ünü üniversitelere yerleşti. Bu alanda da yüzde 93’lük başarı yakalayan Sarıyer Akademi, eğitim yelpazesini matematik olimpiyatları, yapay zeka eğitimi, öğretmen eğitimleri, veli eğitimleri gibi çeşitli alanlarda genişletti.”

“Mülkiyet sorununu çözeceğiz”

Yönetime geldiği günden bu yana mülkiyet sorunu ile ilgili konuyu yakından takip ettiklerini vurgulayan Şükrü Genç, tapu tahsis belgeleri elinde olan vatandaşlara haklarının verilmesi konusunda paydaşlarla tüm çalışmaları yaptıklarının altını çizdi. Başkan Genç, “Bütün çabamız, vatandaşlarımızın yıllarca üzerinde yaşadıkları evlerinde yasal açıdan da hak sahibi olabilmelerini sağlamak. Başlattığımız çalışmalar ile ilgili her ayrıntıyı takip etmeye devam edeceğiz. Ayazağa’da tapu tahsis belgesi olan ve tüm işlemlerini tamamlayan hak sahibi vatandaşlarımıza tapularını dağıttık. Ayrıca hazırladığımız yeni Ayazağa planlarını anlattık. Geniş yollar, yeşil donatı alanları ile her şeyi düşünüldü” dedi.

“İmar planları için yoğun mesai”

Sarıyer’in en önemli sorununun mülkiyet sorunu olduğunu kaydeden Genç, bütün gecekondu mahallelerinde mülkiyet sorununun çözümü için çalışma başlattıklarını belirtti. Sarıyer Belediyesi dışında mülkiyet sorununun çözümü için uğraşan başka bir kurum olmadığını sözlerine ekleyen Başkan Genç, “Sarıyer’deki mahalle dernek, kooperatifler ve vatandaşlarımızın talebini de dikkate alarak sorununun çözümü için oybirliği ile 2 adet meclis kararı aldık. Islah imar planı çalışmalarını başlattık. Her mahallede hak sahipliği irtibat büroları kurduk, bilgilendirme toplantıları yaptık. 2017 yılı, mülkiyet sorununun çözümü için belediyemizin ve meclisimizin en yoğun mesai harcadığı yıl oldu. İmar planı teklifleri ilçe meclisimizde karara bağlandıktan sonra onay için İBB’ye iletildi. Ancak İBB’ye iletilen ıslah imar planı tekliflerinin tamamı, İBB Meclisine sunulmadan 5216 sayılı kanuna aykırı olarak, bürokrat kanalıyla, halkın iradesini temsil eden belediye meclisinde görüşülmeden iade edildi. Sarıyer Belediyesi olarak ıslah planlarının iadesine yönelik işlemlerin iptali için İBB’yi dava ettik. Hukuki süreç devam ediyor” şeklinde konuştu.