Dinleyici sıralarını dolduranların Meclis’e müdahale etmesiyle birlikte Sarıyer Belediye Meclis Başkan Vekili Hüseyin Coşkun, önce toplantıya ara verdi ardından da başka bir tarihe erteledi.
Sarıyer Belediye Meclisi bir ilki daha yaşadı. Dinleyici sıralarına alınan vatandaşların Meclis’in işleyişine müdahale etmesi nedeniyle Meclis Başkanı Hüseyin Coşkun Mayıs ayı ikinci toplantısını erteledi. Meclis’e gelen Mahalleler Birliği’nden vatandaşlar, hem Ak Parti hem CHP gruplarını protesto ederek, “Halk burada meclis nerede” diye tepki gösterdi. Gündemde yer alan 5 gündem maddesi de görüşülemedi.

SAAT 10.00’DA BAŞLADI

Sarıyer Belediye Meclisi Mayıs Ayı ikinci oturumunu bugün saat 10.00’da yaptı. Meclis’e Islah İmar Planları’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden Meclis gündemine dahi alınmadan dönmesine tepki gösteren Sarıyer Mahalleler Birliği temsilcileri ve vatandaşlar da katıldı. Meclis Başkan Vekili Hüseyin Coşkun yoklamanın ardından oturumu açtı.

GÜNDEM DIŞI KONUŞMA

İlk olarak gündem dışı konuşmalara geçildi. Gündem dışı söz alan Ak Parti Belediye Meclis Üyesi Şevket Cankur, Denetim Komisyonu çalışmalarını değerlendirdi. Belediye Meclisi’nin yasalarla Meclis’e verdiği yetkilere tepki gösteren Cankur, “Belediye Meclisi'ne verilmiş yetkileri biz başkana devrediyoruz. Kiralama işi oluyor Başkana yetki veriyoruz. Yasayla verilmiş yetkiler devredilemez.”dedi. Araya giren Meclis Başkanı Hüseyin Coşkun, 5393 sayılı yasada bu tür yetkilendirmelerin olabileceğini söyledi. Gündem dışı konuşmalar kapsamında Ak Parti’den Verda Yiğit, CHP grubu adına ise Mustafa Bakır konuştu.

SARIYER’İ DE SÖYLE SAMİMİ OLDUĞUNU GÖRELİM

Mayıs ayı ilk toplantısında Ak Parti grubu adına konuşan Hicran Hamza Çelikay’ın 1 Mayıs İşçi Bayramı ile ilgili yaptığı konuşmaya atıfta bulunan Mustafa Bakır, işsizlik, iş sağlığı ve güvenliği gibi konulara dikkat çekerek, Türkiye’de son yıllarda sendikalaşma oranlarının düştüğünü işçi haklarının korunmadığını savundu. Mustafa Bakır, günde 5 işçinin çalışırken iş kazası geçirdiğini belirtmesi üzerine, Ak Parti grubundan Hüseyin Coşgun, “Bunları söylüyorsan samimi olduğunu göstermek için Sarıyer Belediyesi’ni de söyle. Kaçak inşaatta iki işçi öldü.”diye laf attı. Kısa süreli tartışmayı Meclis Başkanı Hüseyin Coşkun sona erdirdi.

ÖNCE DİNLEYİCİLERİN ÇIKARTILMASINI İSTEDİ

Tam gündem maddelerine geçilirken dinleyici sıralarında Ak Partililer ile CHP’liler arasında tartışmalar yaşandı. Bu tartışmaya müdahale eden Meclis Başkanı Hüseyin Coşkun gündem maddeleri üzerine konuşması için CHP Meclis Üyesi Mustafa Tok’a söz verdi. Mustafa Tok konuşmasını tamamlayamadı. Dinleyici sıralarından Meclis Başkanı Hüseyin Coşkun’a ‘Adil yönet’ diye laf atılınca ortalık karıştı. Bir taraftan dinleyici sıralarındaki Ak Partililer ile CHP’liler diğer taraftan Islah İmar Planları ile ilgili konuşma yapılmasını bekleyen Mahalleler Birliği üyeleri arasında tartışma çıktı. Tartışmalar alevlenmesi ve itiş kakışların başlaması üzerine Başkan Vekili Hüseyin Coşkun, dinleyici sıralarının Meclis’in boşaltılmasını istedi.

SONRA ARA VERDİ

Yaklaşık 15 dakika boyunca zabıta ve belediye güvenlik ekiplerinin müdahale ettiği vatandaşlar bir türlü Meclis salonunu boşaltmadı! Bunun üzerine Meclis Başkan Vekili Hüseyin Coşkun, uyarılarda bulunarak, “Dinleyici sıralarını zabıta arkadaşlarımız boşaltsın.”dedi. Ancak buna rağmen vatandaşlar Meclis’ten çıkmadı. Meclis’i boşaltmayan vatandaşlar hem Ak Partili Meclis Üyelerine hem de CHP’li meclis üyelerine de tepki göstermekten geri durmadı. Özellikle Mahalleler Birliği adına gelen vatandaşlar, “Bizim siyasetle işimiz yok. Biz evimiz için buradayız.”dedi. Vatandaşların çıkmaması üzerine Başkan Vekili Hüseyin Coşkun bu kez, toplantıya ara verdi.

45 DAKİKA ARA VERİLDİ

Ak Parti ve CHP’li meclis üyeleri kendi guruplarına giderken, zabıta ve güvenlik görevlileri de dinleyici sıralarında oturan vatandaşların çıkması için büyük bir çaba gösterdi. Belediye güvenliğinin yoğun ikna çabasına rağmen koltuklardan bir türlü kalkmayan vatandaşlar Meclis üyelerinin toplantıya geri dönmesini beklerken, “Bizi çıkartamazlar” diye de tepkililerini dile getirdi.

GRUP BAŞKANLARI GÖRÜŞTÜ MECLİS ERTELENDİ

Bu arada CHP Meclis Grup Başkanı Gökan Zeybek ile Ak Parti Meclis Grup Başkanı Nurettin Çelik, Meclis salonunun bulunduğu katta kısa bir görüşme yaptı. Görüşmenin ardından Meclis üyeleri salona geri dönerken, Meclis Başkan Vekili Hüseyin Coşkun gündem maddelerinin başka bir tarihte görüşülmesi üzerine mayıs ayı ikinci oturumunu kapattığını söyleyerek, toplantıya son verdi.

GÜNDEMDEKİ MADDELER GÖRÜŞÜLEMEDİ

Meclis gündeminde bulunan 5 madde daha sonra belirleneceği öğrenilen toplantıda görüşülerek karara bağlanacağı bildirildi. Gündemdeki, 2016 yılı kesin hesap cetvelleri, borçlanma için Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü genç’e yetki verilmesi, 2017 evsel katı atık ücret tarifesi, Sarıyer Merkez mahallesi, Orta Çeşme Caddesi, Hamam Sokak’taki meydana isim verilmesi, Mahalle tanıtım numaralarının yeniden düzenlenmesi konuları görüşülemedi.