1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle düzenlenen gecede CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu barış mesajları verirken, CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey de türküler söyledi

Sarıyer Belediyesi tarafından 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla önceki gece düzenlenen “Sarıyer Uluslararası Barışa Çağrı Festivali”nde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu barış mesajları verirken, CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey de türkü söyledi. Sarıyer Belediyesi tarafından 2009 yılından beri her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen festivalin altıncısı önceki gece Maslak Tim’de düzenlendi.

Geceye Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra CHP milletvekilleri Şafak Pavey ile Aydın Ayaydın, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan SalıcıŞişli eski Belediye başkanı Mustafa SarıgülSarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Tuncay Özkan ile kızı Nazlıcan Özkan da katıldı. Türkülerle başlayan gecede sahneye çıkan Şafak Pavey, Mazlum Çimen’in bağlaması eşliğinde “Sen benden gittin gideli” adlı türküyü seslendirdi. Pavey şarkının bitiminde gelen istekler üzerine bu defa da “Barış Güvercini” türküsünü söyledi. Türkülerin ardından sahneye çıkan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, gençlerden barış için ıslık çalmalarını istedi. Tüm salonun ıslıklarla inlemesinin ardından bu defa Kılıçdaroğlu mikrofonu aldı. Konuşmasına espriyle başlayan Kılıçdaroğlu, “Çok güzel şarkılar ve türküler söylediler. Daha sonra, bir ozanımızdan Şafak Pavey ile birlikte güzel türküler dinledik. Eminim bu saatte herhalde bir politikacıyı dinlemek istemezsiniz. Bir torunum var, daha küçük, okula yeni başladı. Antalya’ya gideceğimi söylemişler, annesine demiş ki, ‘Anne, dedem gelince bize de konuşma yapacak mı?’ Çünkü ne zaman görse, bir konuşma yapıyoruz” dedi.

‘İnançların ortak alanı’

Kılıçdaroğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Barışı seviyoruz. Sevdiğimiz şundan belli, çocuklarımıza barış adını veriyoruz. Bütün inançların ortak alanıdır barış aslında. Ama barışı bozan da biziz. O zaman yapmamız gereken, barışı sağlamak için çaba sağlamak. Kendi ülkemizde de, dünyada da barışı sağlayacağız. Atatürk, ‘Savaş zorunlu olmadıkça bir cinayettir’ demiştir. Bağımsızlık için mücadele etmiştir. Ülkenin bağımsızlığı için. Tabii barışı değişik şekilerde seslendiriyoruz. Bunu en güzel seslendiren de bizim türkülerimizdir. Çünkü türkülerin dili evrenseldir. Anlasanız da, anlamasanız da onun verdiği ezgi size gereken mesajı verir. Bazen bir hüzün olarak, bazen bir neşe olarak size yansır. Bizim ülkemiz türküler açısından çok zengin. Urfa’ya gidersiniz hoyratı dinlersiniz. Karadeniz’e gidersiniz, kemençenin eşliğinde horonu dinlersiniz. Orta Anadolu’nun bozlağını dinlersiniz. Dolayısıyla Anadolu zengindir. Kültürel açıdan da zengindir. Kimlik açısından zengindir. İnanç açısından zengindir. Zenginliği gerçek zenginlik olarak kabul edersek, farklılıkları özümsersek, emin olun bu güzel coğrafyada barışı sağlarız. Bunun için çaba harcıyoruz. Hep beraber çaba harcayacağız. siyaset acımasız bir alan. İnsanları bölen, ayrıştıran bir alan olabiliyor. Ama siyaset barışı sağlayan bir alan da olabilir. Biz barıştan yana politika güden ve bunu savunan bir siyasal gelenekten geliyoruz. Bu geleneği yaygınlaştırmak zorundayız. Beraber ülkede barışı, huzuru sağlamak zorundayız. Çocuklar eğer bizim geleceğimizse ve biz geleceği düşünüyorsak, o zaman onlara güzel bir dünya bırakmak zorundayız.”

‘İnsanımız çok güzel’

Kılıçdaroğlu, “Başbakan Kemal” sloganıyla kesilen konuşmasını, “Aslında her şeyimiz var. Gidin Karadeniz’e, Cerrahpaşa’yı dinlersiniz. Ülkemiz çok güzel, insanımız da çok güzel. Kötü olan, emin olun ki politikacılar. Eğer biz barıştan yana tavır alırsak, dostluktan yana tavır alırsak, türkülerden yana tavır alırsak, emin olun sadece ülkemizde değil, bütün dünyada barışı sağlarız. Yeter ki birliğimizi sağlayalım, yeter ki beraber olalım” sözleriyle bitirdi. Programın sonunda, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Kılıçdaroğlu’na günün anısına “zeytin fidesi” sundu.