İstanbul Büyükşehir Belediyesi 42 milyar lira konsolide bütçesi ile 127 ülkeyi geride bıraktı! Kendi bütçesini ise 18,5 milyar lira olarak açıkladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı Meclisi’nde 2017 bütçesi görüşülerek karara bağlandı. Bütçenin yaklaşık yüzde 46’sının ulaşıma ayrıldığı bütçe oylamasında 159 kabul, 64 red oyu verildi. 42 milyar lira konsolide bütçesi ve 18,5 milyar lira kendi bütçesi ile İBB yeni yılda 127 ülkeyi geride bıraktı.

istanbul-buyuksehir-meclis-2“DUVARLARDA ÇİÇEK AÇTIRABİLECEĞİMİZE GÖRE, BUNU DA BAŞARIRIZ”

Gezi Parkı ve Haliç’e ekoloik köprü yapmayı planladıklarını söyleyen İBB Başkanı Kadir Topbaş, meclis üyelerine seslenerek 2017 vaatlerini anlattı: “Taksim’de Gezi Parkı’na geçen köprünün de ekolojik yapılmasını istedim. Orada da yeşil bant içerisinden geçilsin. Duvarlarda çiçek açtıracağımıza göre, bunu da başarırız”

TOPBAŞ’TAN TEMENNİ

Konsolide bütçeden yatırıma 16,5 milyar lira ayırdıklarını söyleyen Topbaş, İstanbul'a 12 yılda toplam 95 milyar liralık yatırım yaptıklarını, 2017 yılı sonunda şehre yapılan yatırım miktarının 117 milyar lirayı bulacağını söyledi. Topbaş, 2017 İBB bütçesinin İstanbullulara ve millete hayırlı olmasını temenni etti.

“80 KİLOMETRELİK RAYLI SİSTEM İHALE AŞAMASINA GELDİ”

İstanbul'daki raylı sistemler hakkında bilgi veren Topbaş, "82 kilometrelik metro inşaatı devam ediyor. 80 kilometrelik raylı sistem ihale aşamasına geldi" diye konuştu. Topbaş, Zeytinburnu'ndaki tramvay hattını, kent içinde olumsuz etki yaptığı için yer altına alma çalışmalarına başladıklarını ifade etti.

“ÜSKÜDAR-KABATAŞ YAYA YOLU DENİZİN ALTINDAN GEÇECEK

Kamuoyunda Martı Projesi olarak bilinen 'KabataşTransfer Merkezi'nin metro ve deniz ulaşımını birbirine entegre eden bir yatırım olduğunu ifade eden Kadir Topbaş, "Gelecekte Sarıyer'den Karaköy'e yapılması planlanan hat ile şu anda yapımı devam eden Beşiktaş üzerinden Kabataş’a gidecek Mahmutbey-Mecidiyeköy metrosu, Karaköy 'e kadar uzanacak, Şişhane'nin altına kadar gelecek. Çok önemsediğimiz Üsküdar-Kabataş Yaya yolu denizin altından geçecek. İhale aşamasına geldi" dedi. 2 kilometrelik geçitte yürüyen bantlar olacağını ve bisikletle de geçilebileceğini aktaran Topbaş, Beşiktaş 'tan Sarıyer'e ve Üsküdar'dan Beykoz'a da sahilin altından giden metro yapacaklarını belirtti.

98 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA TÜNEL İNŞAATI

Toplam 98 kilometre uzunluğunda 17 tane yeni tünel inşaatı yapılacağını söyleyen Topbaş, Harem Beylerbeyi arasında 8.6 km, Beylerbeyi-Çengelköy arasında 5.1 km, Çengelköy Küçüksu arasında 4.9 km uzunluğunda toplam 18.84 km lastik tekerlekli tünel inşa edileceğini duyurdu.

"HALİÇ'TEN ÇİMENLER ÜZERİNDEN YÜRÜNEREK KARŞIYA GEÇİLECEK"

Yerel seçimler öncesinde duyurduğu Unkapanı köprüsünün kaldırılarak, Haliç-Unkapanı arasında denizin altına yapılacak tünel projesini hatırlatan Topbaş, Haliç 'in üzerine inşa edilecek bir ekolojik köprü ile karşıya geçileceğini söyledi. Topbaş, "Haliç'te Karaköy'den Sünnet Köprüsü'ne kadar olan kıyı boyunca 2 metresi bisiklet olmak üzere 10 metre genişliğinde yürüme yolu projesini hayata geçireceğiz. Eski Galata Köprüsü'nün bağlı olduğu yerden karşıya ekolojik köprü ile geçilecek. Çimenler üzerinde yürünerek karşıya geçilecek" dedi.

 ORDU CADDESİ YAYALAŞTIRILACAK

İstanbul'un ana arterlerinden Levent'teki Büyükdere Caddesi'ni yerin altına almayı planladıklarını belirten Topbaş, Tarihi yarımadanın araç trafiğinden daha az etkilenmesi için Ordu Caddesi'nin yayalaştırılmasını planladıklarını sözlerine ekledi.

“İSTANBUL KANUNU OLMALI”

Kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Topbaş, "Doğru düzgün, kararlı, ranta yenik düşmeyen, şehir kültürünü yaşatan ve şehri şehirliye bırakacak bir mantıkla hareket etmeye özen gösteriyoruz. Başkan olarak kendi dönemimde yaptığım en büyük iş İstanbul Metropolitan Planlama Merkezi'ni (İMP) kurmak ve İstanbul ile Trakya'yı planlamak oldu. İMP'yi kontrol eden ve denetleyen bir yapıyla yeniden hayata geçirme çalışması yaptığımızı belirtmek istiyorum. 2017 yılında İstanbul  Kentsel Master Planı'nı da hayata geçireceğiz. İlçe belediyeleri dâhil, kentsel dönüşüm ve gelişim yaparken bütün herkes bu plana uyacak. Böylece daha planlı bir İstanbul ortaya çıkacak. Altını çizerek söylüyorum; İstanbul Kanunu olmalı ve bu şehirde bakanlıklar dahil başka kuruluşların plan yapma yetkisi olamamalı" dedi.