2014 yılındaki yerel seçimler sonrasında resmi olarak Sarıyer Belediyesi sınırlana dahil edilen Ayazağa Mahallesi’nin en büyük sorunu olan imar sonu çözüme kavuşturulduktan sonra sıra diğer sorunlara geldi.  En öncelikli sorun ise kentsel dönüşüm. 1/5000'lik planı verilen mahallede sıra kentsel dönüşüme geldi.


1Ayazağa, İstanbul'un gökdelenler semti Maslak'a komşu bir mahalle... Bir tarafında Fatih Ormanları var, diğer tarafından ise Cendere Vadisi kanalıyla Kağıthane'ye komşu.  Fiziki olarak uzak olmasına rağmen uzun yıllar Şişli Belediyesi'ne bağlı olan Ayazağa Mahallesi 2014 yılındaki yerel seçimler sonrasında resmi olarak Sarıyer Belediyesi sınırlana dahil edildi.  Bu değişiklikten yaklaşık bir yıl sonra Ayazağalıların en büyük sorunu çözüldü. Uzun yıllar sadece arsa tapuları bulunan Ayazağa Mahallesi sakinleri, dört gözle imar planlanın yapılmasını bekliyordu. 1/5000'lik planlar yapılmış ama özellikle evleri dere kenarına yakın olanların evleri yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Sarıyer Belediyesi'nin yaklaşık bir yıldır yürüttüğü 1/1000'lik imar planı çalışması tamamlandı ve Belediye Meclisi'nde onaylandı.

“Birçok Ayazağa sakini mağdur olmaktan kurtuldu”


Sarıyer Belediyesi imar Komisyonu Üyesi Özkan Sucu, "1/5000'lik planlarında dere bantları 20 ila 40 metreydi. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi'ne itiraz edilmişti. Onlar da 1/1000'lik planlarla sorunun çözülmesini istemişlerdi. 1/1000'lik planlarda dere bantları 15 metreye çekildi. Birçok Ayazağa sakini mağdur olmaktan kurtuldu" diyor.

Sucu: Müteahhitlerle görüşmelerinin hızlanmasını bekliyoruz


Ayazağa'nın nüfusu 33 bin. Resmi nüfusun yanında çok göç alan bir semt olan Ayazağa'da hem nüfus hem de konut yoğunluğu oldukça fazla. Bu nedenle hak sahipleri yeni imar planlanın emsal artışına neden olup olmayacağını da bekliyordu.  Öğrendiğimize göre, 1/1000'lik planlarla 4 dönümlük ada bazında yaklaşık yüzde 50 emsal artışı sağlanmış durumda. Daha önce 2.20 olan emsal yeni planla 3.30'a çıktı. Bu emsal artışıyla birlikte kentsel dönüşüm kapsamında müteahhitlerin bölgeye daha çok ilgi göstermesi bekleniyor. Ağaoğlu İnşaat, ilk olarak Ayazağa'ya adım adan markalı inşaat firmalarından biri.  Ayazağa'da bir mahalleyi satın alan Ağaoğlu My Home Maslak Projesi'ni hayata geçirmişti. Ayazağa'da 90 sokak bulunuyor.  Bunlardan il'inde yaşayanlar kooperatif kurmuşlar. Başka mahallelerin de kooperatif kurmaya hazırlandıklarını duyduk. Sarıyer Belediye Meclis Üyesi Özkan Sucu, "Yeni imar planına göre, kooperatif kurmayıp ada bazında en az 4 dönümde arsa birleşmesi sağlamayanlar emsal artışından yararlanamayacak. Bu nedenle yeni kooperatiflerin kurulması kaçınılmaz.  Kurulan kooperatiflerin müteahhitlerle görüşmelerinin hızlanmasını bekliyoruz" diye konuşuyor.