‘İmar barışının Sarıyer açısından değerlendirilmesi’ konulu toplantı Sarıyer Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Toplantıya Sarıyer Belediyesi Başkanı Şükrü Genç, Teknik Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay, Kentsel Tasarım Müdürü Murat Durna, İmar ve Şehircilik Müdürü Mahmut Alikaya, Emlak ve İstimlak Müdürü Ahmet Karakoç. Sarıyer Mahalleler Birliği, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Toplantıda konuşan Sarıyer Belediyesi Başkanı Şükrü Genç, toplantı amacının çıkan kanuna karşı gelmek değil; Kanunu Sarıyer açısından değerlendirmek olduğunu söyledi. Şükrü Genç, “9 yıldır yönetimdeyiz. Hiçbir dönemde siyaseti ön planda tutmadık. Sarıyer için ne hayırlı ise onun uğraşını verdik. Bu toplantının amacı da adına ne derseniz deyin çıkan yasaya karşı gelmek için organize edilen bir toplantı değil. Biz çıkan kanunu burada konuşmak, değerlendirmek ve mevcut haliyle neler getirir; neler götürür ona bakacağız” dedi.

Şükrü Genç: Vatandaş olayın dışında bırakılmamalı

Vatandaşı ilgilendiren her konuda insanların süreç dışında bırakılmaması gerektiğini söyleyen Başkan Şükrü Genç, tepeden inme kararlarla istenilen sonuçların çıkmayacağını belirtti. Başkan Genç, sözlerine şöyle devam etti: “Bir çözüm üretilecekse o bölgelerde yaşayan insanların da mutlaka sürecin içerisinde bulunması lazım. Yani Sarıyer’de ki mülkiyet ve tapu sorunlarının çözümü burada yaşayan insanların da içerisinde olduğu yasa çıkarılacaksa yasa; kararname çıkarılacaksa kararnamede imzası olmalı. Patagonya’da bile artık yukarıdan alınan kararlar aşağıya gönderilip bunları uygulayın denmiyor. O işin içerisinde ki insanlara soruyorlar. Bununla ilgili yeni bir kavram çıktı. ‘Sürdürülebilirlilik.’ Sürdürülebilirliğin de temeli de katılımcılıktan geçiyor. Birileri sizlerinde mutlaka katılmanız gerektiğini bilmeli; çünkü mutlaka bir şeyler unutuluyor. Bizim unuttuğumuz, atladığımız şeyleri sizler atlamayabilirsiniz.”

“Kanun 2981 yasasının devamı olmalıydı”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile telefonda konuştuğunu belirten Başkan Şükrü Genç: “Kanunun 2981 yasasının devamı olmalıydı” dedi. Genç: “Gecenin bir yarısında müdahale edilmeseydi. Şuan bu toplantıyı yapıyor olmayacaktık. Gece 3 kere sayın bakan beni aradı ve biz nasıl olması gerektiğini sayın bakana izah ettik. Buna rağmen kanun bizim istediğimiz gibi çıkmadı. Bizler 2981 tapu tahsis belgelerinin ve imar ıslah belgelerinin çıkarılması sırasında yapılan alt yapı çalışmalarının devamının geleceği şeklinde bir çözüm bekliyorduk. Bunlar alınsaydı ve değerlendirilmesi yapıldıktan sonra bizim mahallelerin de içerisinde olduğu şekliyle çıkmış olsaydı olaya daha pozitif yaklaşabilirdik” diye konuştu.

İmar Barışı değil; kayıt altına alma işlemi

Daha Önce çıkarılan 6306 sayılı kanunu da vatandaşlara yaptıkları bilgilendirme toplantılarıyla aktardıklarını ifade eden Teknik Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay; belirli sürelerde toplantılara devam edeceklerini bildirdi. İmar barışı ile ilgili konuşan Sevgi Atalay: “Bu kanunun adı vergi ve diğer bazı alacakların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun. Görüldüğü üzere bu bir torba kanunu. Torba kanunun içinde de 3194 sayılı yasaya eklenmiş geçici bir maddemiz var. Bu bilgilendirme İstanbul veya Türkiye genelini kapsamıyor. Sarıyer açısından değerlendirmemizi yapıyoruz. Kanunun mevcut haline baktığımız zaman çıkardığımız sonuç şudur: Bir tapu veya mülkiyet hakkı tanıyan bir düzenleme değil. İleride yönetmelikte bu durum değiştirilebilir. Ancak bu haliyle bu mümkün değil. Tapu ve mülkiyet kelimeleri kanunda geçmiyor. Sadece bir satıştan bahsediliyor; ancak satışın nasıl yapılacağı, hangi bedellerle yapılacağı hakkında herhangi bir ibare bulunmuyor.

“İnsanların tapu almasını kolaylaştırdık”

Yapı kayıt belgesi karşılığında alınacak olan m2 fiyatının henüz belli olmadığını söyleyen Sevgi Atalay, mahalle, konum vb. gibi etkenlerin fiyat farkını oluşturabileceğini ve tahmini fiyatın 2 bin 500 lira olacağını söyledi. Sevgi Atalay’ın konuşması sırasında araya giren Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Sarıyer Belediyesi mülkiyet sorununun çözümünde kendisine ait arazileri rayiç bedel 4 bin 500 TL iken 350 TL’den Ayazağa’da ki hak sahiplerine satarak birçok kişinin tapu almasını sağladı” dedi.

Kentsel dönüşüm fonu kurulacak

Teknik Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay, yapı kayıt belgesi karşılığında ödenecek paraların nerelerde kullanacağını da açıkladı. Atalay: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belirleyeceği müdürlüklere veya birimlere, bürolara, ofislere ücret karşılığında yapı kayıt belgesi alacaksınız. Bakanlık sizlerden alacağı paralar ile kentsel dönüşüm fonu oluşturulacak ve o fonda değerlendirilecek” şeklinde konuştu.

“Kanunun bazı avantajları da beraberinde getiriyor”

Kanunun eksik yönlerinin yanında vatandaşa avantajlar da getirdiğinin altını çizen Sevgi Atalay, vatandaşları bu konuda bilgilendirdi. Atalay: “Kanunu bu haliyle ele aldığımızda sizlere verilecek olan yapı kayıt belgesi ile dairenize elektrik, su ve doğalgaz alabiliyorsunuz. Eviniz ile ilgili belediyenin bir yıkım kararı varsa o kararı iptal ettirebiliyorsunuz. Ancak bizim belediye olarak şuan yıkım kararı aldığımız bir ev veya gecekondumuz yok. Tahsil edilemeyen idari para cezaları da iptal ediliyor. Bunlar mevcut kanunun size sağladığı faydalar. Mülkiyet sorunu olmayan; ruhsatlı başlamış fakat kaçak duruma düşmüş binaları kesin olarak kurtarıyor. Özellikle siteler için çözüm üretilmiş bir kanundur” açıklamasında bulundu.

3. Kişilere ait arazilerde oturanlara üzücü haber

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren kanundan bazı yapı sahiplerinin yararlanamayacağını söyleyen Sevgi Atalay’dan 3. Kişilere ait arazilerde oturanlara üzücü haber geldi. Konuya açıklık getiren Atalay: “3. Kişilere ait arazilerde oturanlar bu kanun düzenlemesinden yararlanamazlar. Bu duruma örnek göstermek gerekirse Derbent Mahallesinin yüzde ellisinden fazlası 3. Kişi mülkiyetinde oturuyor. Ancak bu durumda olan vatandaşlarımız bu kanundan muaf olacaklar” dedi.

Kanundan yararlanamayacak mahalleler belli oldu

Kanunda belirtilen şartlara uymayan mahallelerin Sarıyer’de çok sayıda olduğunu açıklayan Teknik Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay, bu mahallelerin isimlerini vatandaşlarla paylaştı. Atalay’ın açıklamalarından satır başları şöyle: “Ferah Evler Mahallesinin %7 vakıf ve 3. Şahıs arazisi üzerinde. % 20 İBB’de. %30 şahıs parseli; %9.6’sı da İBB parselinde bulunuyor. Kısaca maddeyi açıklamak gerekirse; misal oturduğunuz arazide bin hane mevcut. Siz o hanelerde yaşaya herkesten imza almadan hiçbir işlem yapamıyorsunuz. Bu kanundan yararlanamayacak mahalleler: Ferahevler Mahallesi, Kazım Karabekir Mahallesi, Tarabya Mahallesi, PTT Evleri Mahallesi, İstinye Poligon Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesinin bir kısmı ve Tarabya Topcam Sitesi. Bu bölge 2003 imar planlarına göre %50’si donatı alanında olduğu için yani; yolda, yeşillik alanda, karakol alanında, sağlık alanında ve eğitim alanında ise bunları da terkin etmek mecburiyetindesiniz. Bu bölge 2003 imar planlarına göre %50’si donatı alanında olduğu için yine birçok insan bu kanundan yararlanamayacak.”

“2960 yasası ile imar barışı yasası çelişmiyor”

Soru cevap şeklinde yapılan toplantıda bir vatandaşın “2960 yasası ile bu yasa çelişiyor mu?” sorusuna açıklık getiren Sevgi Atalay, “Çıkarılan imar barışı yasasının 2960 sayılı yasa ile çelişip çelişmediğine ilişkin gelen bir soruya şu cevabı verdi: 2960 sayılı yasa imar yasasıdır. Fakat bu kanun bir imar yasası değil. Bu bir bina kayıt belgesi yasası. Yani binanızı kayıt altına almış oluyorsunuz” cevabını verdi.

“Bu yasanın faydasız olduğunu düşünmüyorum”

Bir vatandaşın yasanın fayda getirmeyeceğini söylemesine üzerine söz alan Atalay: “İmar mevzuatı açısından bu yasanın çok faydasız olduğunu düşünmüyorum. Kayıt belgesi almak lazım. Bunun yanında henüz belli olmayan metre kare fiyatına da bakmak lazım. Ban kalırsa herkes yapı kayıt belgesi almalı. Çünkü daha sonra bu yasa iyi niyetli düzenlemelerle sizleri hak sahibi yapabilir. Ancak bu iş bugünden yarına olabilecek bir konu değil. Özellikle dernek ve kooperatifteki arkadaşlara sesleniyorum. Size gelip soran vatandaşa yapı kayıt belgesini almayı teşvik edin. Özellikle kaçak yapılmış siteler, plazalar bu belgeyi mutlaka almalı” şeklinde konuştu.