İBB, başta Emirgan Korusu olmak üzere İstanbul’daki korularda şiddetli yağmur ve fırtına nedeniyle devrilen ve kuruyan ağaçları, İstanbul Orman İşletme Müdürlüğü tarafından hazırlanan Olağanüstü Hasılat Etası raporları kapsamında kaldırıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı, Sarıyer sembollerinden biri olan Emirgan Korusu’nda Temmuz ayında meydana gelen şiddetli yağmur ve fırtına sonucu devrilen ağaçları tespit etti. Kuru ve devrilen ağaçların tespitleri İBB ekiplerince yapılarak koordinatlı olarak Orman İdaresine bilgi verildi. Ağaçların tespitleri sonucu damgalanması ve gerekli izinlerinin verilmesiyle Emirgan Korusu’nda, devrilerek hayatiyetini kaybetmiş ağaçlar, Çarşamba günü başlanan çalışmayla alandan kaldırılıyor. Yerlerine ise yetişkin ıhlamur, erguvan, dişbudak ve meşe ağacı dikilecek.

2 BİN 200 AĞAÇ DİKİLECEK

Ayrıca Yıldız Korusu, Gülhane Korusu ve Atatürk Kent Ormanı’nda kuruyan ağaçların izin işlemleri tamamlanmış ölü ağaçların alandan uzaklaştırılarak yerlerine yetişkin ve sağlıklı ağaçlar dikilecek. Buna ek olarak, yılsonuna kadar 2 bin 200 adet ağaç dikilecek.

EKİM SONUNA KADAR TAMAMLANACAK

Kentsel Ekolojik Sistemler Müdürü İbrahim Dedeoğlu yürütülen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunarak; “Devrilen ve kuruyan ağaçların kaldırılmasıyla ilgili yerlerine yetişkin sağlıklı ağaçların dikim işlemlerine başladık. Ekim ayı sonuna kadar Emirgan Korusu, Yıldız Korusu, Gülhane Korusu ve Atatürk Kent Ormanı'ndaki kuru ve devrilmiş ağaçları kaldırarak yerine sağlıklı ve yetişkin ağaçlar dikeceğiz. Bu işlemler Ekim ayının sonuna kadar tamamlanmış olacak. Diğer tarihi korularla ilgili resmi onaylı amenajman planları kapsamında işlemler devam ediyor. İzin işlemleri tamamlandıktan sonra yılsonuna kadar bütün bu ölü ağaçların yerine sağlıklı ağaç dönüşüm işlemlerini tamamlamış olacağız.

KORU EKOSİSTEMİ KORUNACAK

Koruların ana ağaç unsurları ıhlamur, fıstıkçamı, meşe, dişbudak, erguvan ve selvi ağaçları oluşturuyor. Kaldırılan ağaçların yerine dikileceklere ek olarak, korulardaki ekosistem sürekliliğinin korunarak geliştirilmesi amacıyla, İstanbul korularında, korulara ait 30 türden ağaç dikimini gerçekleştireceğiz. Dikim aşamalarında bu temel türlerin yanına diğer türlerle birlikte koruların ekosistemini koruyacak ve geliştirecek şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi.