İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nin 2016 yılı Kasım ayı toplantısının ilki gerçekleşti. Toplantıda CHP’liler ile AK Partililer arasında ‘Özgür basın’ tartışması yaşandı. CHP’liler ‘Özgür basın susturulamaz’ dedi. Ak Partililer, sıralara vurarak tepki gösterdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde CHP’liler ile Ak Partililer arasında ‘Özgür basın’ tartışması yaşandı.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ GÜNDEME GETİRDİ

ibbMeclis’te gündem dışı söz alan ve CHP Grubu adına konuşan CHP İBB Grup Sözcüsü Tonguç Çoban basın özgürlüğü ve Cumhuriyet Gazetesine yönelik operasyon ve tutuklamalar ile ilgili Meclis kürsüsünde konuştu. Konuşmasının  başında “Burada zaman zaman ülkemizi ilgilendirilen konularda konuşmalar yapıyoruz. AKP'li arkadaşlara baştan söyleyeyim, sabırla dinleyin lütfen laf atmayın” diyen CHP’li Tonguç Çoban Meclis kürsüsünde şunları söyledi: “Türkiye zor günlerden geçiyor ve bu zor günlerin bir an önce geride kalması için hepimiz dua ediyoruz. Ülkemiz 15 Temmuz'da hain bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı, şehitlerimiz oldu. Darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL'in de sürekli uzatılması doğru değildir, git gide özgürlükleri kısıtlar bir hal aldı. OHAL. Bu çerçevede ele alırsak Basın özgürlüğü demokrasinin temel ilkelerinden birisidir, olmazsa olmazdır. Basın özgürlüğü olmadan demokrasiden söz etmek mümkün değil. Basın özgürlüğü uluslararası sözleşmelerde düşünce ve ifade özgürlüğü ile birlikte güvence altına alınmıştır. Eleştiren de olacak, muhalefet de olacak ki doğruyu bulalım. Bizim de beğenmediğimiz haber oluyor. Basın özgürlüğünü güvenceye almazsanız 180 ülkede 151'nci sırada olmaya devam edersiniz. Türkiye bunu hak etmiyor.”

HAKSIZ VE HUKUKSUZ!

Cumhuriyet Gazetesine yapılan operasyonun haksız ve hukuksuz olduğunu söyleyen Çoban şöyle devam etti: “Bu ülkenin demokrasisine karşı yapılmış olan son derece yanlış bir uyulama olarak görüyoruz. Yapılan operasyonu ve tutuklamaları. Cumhuriyet Gazetesi'ni beğenmeyebilirsiniz. Yazdıklarınız hoşunuza gitmeyebilir. Zaman zaman bireysel olarak benim de hoşuma gitmediği oluyor. Ama hep mi mağdur olacak Cumhuriyet Gazetesi; 12 Mart'ta mağdur, 12 Eylül'de mağdur, Ergenekon'da mağdur ve  bugün yine mağdurdur. Bu gazete Uğur Mumcu'yu, Bahriye Üçok'u, Ahmet Taner Kışlalı'yı, Muammer Aksoy'u şehit vermiş. Sen bunu yazmışsın, sen şunu yazmışsın. Bu ancak eleştiri konusu olur, suçlama olamaz. Bize ne diyemeyiz. Kendi derdimiz için değil Türkiye'nin geleceği için gelin hep beraber bu kararların yanlış olduğunu söyleyelim” dedi.

ibb-1Çoban’ın konuşmasının ardından “Özgür Basın Susturulamaz”  tişörtü giyen CHP'li meclis üyeleri ellerinde Cumhuriyet Gazetesi tutarak, “Özgür basın susturulamaz” sloganları attılar. CHP’lilerin “Özgür basın susturulamaz” sloganlarına karşılık Ak Partililer buna karşılık tepki göstererek, sıra kapaklarına vurdu.

SLOGANLARLA ATIŞTILAR!

CHP’li Tonguç Çoban'ın konuşmasının ardından AKP’li Meclis Üyesi Salih Akverdi kürsüye çıktı. Ak Partili Akverdi konuşmasında “CHP hayatında ilk defa Yenikapı mitinginde halkın yanında durdu. Bir daha da durmadı” demesi CHP’lilerin tepki göstermesine neden oldu ve salonda CHP’lilerin ve AKP’lilerin karşılıklı sözlü atışmalarına sahne oldu. Cumhuriyet Gazetesine ve CHP’ye haksız ithamlara ve iftiralara devam eden AKP’li Akverdi konuşmasının devamında, “Bu Cumhuriyet Gazetesi Milliyetçi oldu, Devrimci oldu, Liberal oldu, solcu oldu, Kemalist oldu, Cumhuriyetçi oldu. En sonunda FETÖ'cü oldu”  sözleri üzerine CHP'liler “Topbaş nerede, CHP burada, Damat nerede, CHP burada, Parsel parsel vermediniz mi?” sloganlarını attılar.