İstanbul’un birçok ilçesinin sebze ve meyve ihtiyacını karşılayan Gümüşdereli çiftçiler geleceklerinin belirsizliği yüzünden rahatsız. 764 Nolu parsel üzerinde bulunan ve mülkiyeti Milli Emlak’a ait olan arsa üzerinde, tarım yapan çiftçiler sorulara cevap bekliyor.


BÜTÜN GİRİŞİMLER SONUÇSUZ KALDI

1998 yılına kadar köy tüzel kişiliğine ait olan arsaların, o tarihte Maliye Bakanlığına devredilmesi ile Gümüşdere köylüleri işgalci durumuna düştü. Bu durumdan dolayı köylülere çok ağır ecrimisil cezaları geliyor. Konuyu daha önce defalarca dile getiren köylülerin ve 2010’dan beri bölgeye dair imar girişimleri yapan Sarıyer Belediyesi’nin bütün ise çabaları sonuçsuz kaldı.

BU TOPRAKLAR BİZE DEDELERİMİZDEN KALDI

Gümüşdere’de 40 yıldır çiftçilik yapan Hüseyin Aday, “Gümüşdere’de bu sorunu yaşayan yaklaşık 200 aile var. Bu topraklar, bizlere dedelerimizden kaldı. Biz 40 senedir burada toprağı işleyerek geçimimizi sağlıyoruz. Köyün akıbeti ne olacak bunu bilmek istiyoruz. Kimse bize bilgi vermiyor. Yetkililer bize açıklama yapsın.” dedi.

AĞIR CEZALAR ÖDÜYORUZ

Köy arsasına tesis kurulma fikirlerinden bahseden Aday, “Su arıtma tesisi yapılmak istendi. Sonra bilgimiz kadarıyla vazgeçildi. Arsalarımız daha sonra İl Özel İdaresine devredildi. Ekin yaptığım tarım arazileri 594 dönüm tek parsel üzerine olduğu için satışı da mümkün değil. Biz 3 sene de bir ok büyük ecrimisil cezaları ödüyoruz. Buna acilen bir çözüm bulunmalı.” dedi.

KÖY İÇİN ÇOK YATIRIM YAPTIK

Köye birçok yatırım yaptıklarını belirten Aday, “Geçen sene ki kış çok ağır geçti. Yoğun kar yağışı yüzünden bütün seralarımız hasar gördü. Köylü kredi çekerek seraları tekrar kurdu. Bu kadar yatırım yapmışken köyün akıbetini bilmek bizim hakkımız. Yatırımlarımız karşılığını alabilecek miyiz?” diye konuştu.