Ümraniye metro hattı inşaatında yaşanan olay sonrası, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul 2. Bölge Milletvekili Gökan Zeybek’in, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda metro inşaatlarında çökmelerin meydana gelebileceği ile ilgili uyarılarda bulunduğu ortaya çıktı.

Geçtiğimiz günlerde Ümraniye metro hattı inşaatında meydana gelen ve 2 kişinin hayatını kaybettiği göçük sonrası olay yerine giden İstanbul 2. Bölge Milletvekili, CHP PM Üyesi, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi Gökan Zeybek, 30 Ekim Salı günü yapılan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında inşaatlarda çökmelerin yaşanabileceğine dair uyarılarda bulunduğu ortaya çıktı.

İşte Zeybek’in o açıklamaları:

“Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2019 bütçesinde ödenek olarak konmuş rakam 13 Milyar 601 Milyon TL. Zaten buradan şunu anlıyoruz ki şu an yapılmış olan işlerle ilgili ödemelerin dışında herhangi bir yatırım için bütçeye ödenek konmamış gözüküyor. Burada gerek ekonomik durgunluk, gerek faiz, gerek bütçe açığı dolayısıyla bütçede bir tasarrufa gidilmesini anlamaya çalışıyorum ama en çok ihtiyacımız olan, yani nüfusu artan, büyüme ihtiyacı olan bir ülkede büyümenin yavaşlatılmasıyla ilgili hem de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının bütçesinde bu büyüklükteki bir tasarrufu anlamak mümkün değil. Şunun için mümkün değil. Dün kısmi açılışı gerçekleştirilen İstanbul Havalimanı’na, günlük ortalama 250 bin yolcunun giriş yapacağı öngörülüyor. İstanbul Havaalanı’na ulaşım için en geçerli yöntem zaten raylı sistem. İstanbul Mecidiyeköy-havaalanı raylı sistemin 31 Aralık 2017 itibarıyla gerçekleşme oranı yüzde 1. Yani 2018 yılı içinde yatırımlarla birlikte başladı. Bir programsızlık söz konusu ve tünellerde de ciddi çökmeler meydana geliyor. Zaten var olan çökmeler sebebiyle de yatırımın bir yıla varan bir süre içinde de uzaması söz konusu.”