HABER-FOTO



“İhsanoğlu kutuplaşmayı yok edecektir” Uzun yıllar sosyal demokrat çizgisinden ödün vermeden siyaset yapan CHP’li Dr. Cengiz Alp ‘Çatı aday’ olarak cumhurbaşkanlığına aday gösterilen Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nu desteklediğini belirtti.


“İhsanoğlu kutuplaşmayı yok edecektir”


Uzun yıllar sosyal demokrat çizgisinden ödün vermeden siyaset yapan CHP’li Dr. Cengiz Alp ‘Çatı aday’ olarak cumhurbaşkanlığına aday gösterilen Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nu desteklediğini belirtip, “Genel merkezin uzlaşma adayı olarak topluma sunduğu sayın İhsanoğlu’nun, çok sesliliğe ve çok kültürlülüğe uygun, toplumdaki kutuplaşmayı yok edecek olması nedeniyle desteklenmesinin, Türkiye’nin çıkarları açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.


Gazeteci Tuncay Dağlı’ya cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili görüşlerini açıklayan Sarıyerli siyasetçi Dr. Cengiz Alp şunları söyledi:


“CHP ve MHP’nin ortak adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu ile ilgili olarak parti içinde ve toplumda çeşitli tartışmalar oldu. Bu durum partimizin çok sesli bir kültüre sahip olmasından kaynaklanıyor. Bunların belirli bir dozda yürümesinde bir sıkıntı yok. Ama alternatif bir aday çıkarılmasını doğru bulmadım. Neyse ki sağduyu galip geldi ve böyle bir girişim olmadı. Düne kadar CHP’liler parti içinden kendi adaylarını çıkarıyordu. Ama siyasetin önemli özelliğinden biri de, döneme ve şartlara uygun hareket etmektir. Bu siyasette yapılabilecek, tutulabilecek yollardan biridir. Başbakanın aday olmasıyla birlikte, karşı adayın da toplumun büyük bir çoğunluğunu kucaklayacak ve en az yüzde elli oranında bir oy alması gerektiğini biliyoruz. Bu nedenle partimiz, daha geniş kesimlerin oyunu da alabilmek için böyle bir aday ortaya çıkarmıştır” dedi.


“BAŞKANLIĞA GİDEN YOLUNUN ÖNÜNÜN KESİLMESİ GEREKİR”


İhsanoğlu ile ilgili olarak parti içinden ya da dışından eleştiriler gelebileceğini ancak bunların hepsinin seçimden sonra değerlendirilmek üzere saklı tutulması gerektiğini ifade eden D. Alp şöyle devam etti:


“Genel merkezin uzlaşma adayı olarak topluma sunduğu adayın sonuna kadar desteklenmesi ve bu seçimden başarıyla çıkılmasının, önümüzdeki dönem Türkiye’nin çıkarları açısından önemli olduğunu düşünüyorum.Başkanlık ya da yarı başkanlık gibi bir sistem değişikliğine gidilecek hareketin önünün kesilmesi için en doğru adayın çıkarılması gerekirdi, bunun yapıldığına inanıyorum. Önümüzde daha süre var, ben karamsar değilim. Sayın İhsanoğlu’nun iyi bir kampanya ile toplumun sağduyusuna seslenerek, kendisini anlatıp, gerekli desteği alacağını düşünüyorum" dedi.


“ORTAK ADAY TOPLUMDAKİ KUTUPLAŞMAYI YOK EDECEK”


Toplum olarak herkesin kafasında farklı aday profilleri olabilir. Ama siyaset bir uzlaşı sanatıdır. Ama bence en önemlisi CHP ve MHP gibi çok kamplaşmış iki partinin, eskiden yan yana gelmeyen insanların ortak aday çıkarmasıdır. Bu toplumun üzerindeki gerginliğin giderilmesi, kutuplaşmamın yok edilmesi için çok önem taşıyor. Aynı şeyi önümüzdeki dönemde AKP ile de yapmak gerekir. Cumhurbaşkanlığı seçiminin önemi burada. Türkiye’nin çok kültürlülüğüne, çok sesliliğine uygun bir aday olacağını düşündüğüm için mevcut adayı destekliyorum. Diğer arkadaşlarımızın da sağduyulu davranarak oylarını vereceğini düşünüyorum.


Ayrıca yapılan araştırmalarla oy vermemenin de karşı tarafa yaradığı ortaya çıktı. Birinci turda çıkma şansını artırıyor. Bu nedenle adayımızı destekleyeceğiz. Oy vermeme gibi bir eylemi doğru bulmuyorum. Stratejik hareket etmeliyiz. Hepimizin sandığa gitmesi gerekir. Büyük hedefleri unutup, küçük detaylara boğulursak hem topluma hem de sosyal demokrat harekete zarar vermiş oluruz.”


Dr. Cengiz Alp, Ortadoğu ülkelerinde yaşanan iç savaş nedeniyle insanların İslam adına birbirini boğazladığı bir dönemde, Türkiye’nin rolmodel olarak, uzlaşı kültürü içinde cumhurbaşkanlığı ve sonrasındaki genel seçimi gerçekleştirmesinin ülkedeki birlik ve bütünlük adına olumlu bir gelişme olacağını söyledi.