İstanbul Boğazı'nın en güzel manzaralarından birine sahip olan İstinye sırtlarındaki devlet arazisi ranta açılıyor. TOKİ'ye ait arazi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından hazırlanan imar uygulama planı, Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'na sunuldu.

TOKİ'nin bir kuruluşu olan Emlak Konut tarafından, arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı kapsamında Tali incioğlu Grubu’na satılan İstinye sırtındaki devasa arazinin imar uygulama planı hazırlandı. Planlar, İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı tarafından İstanbul 3 Nolu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'na sunuldu. İstinye sırtındaki 5 parseli kapsayan ye yaklaşık 135 bin metrekare büyüklüğündeki araziye, yüksekliği fazla olmayan otel ve apart oteller yapılacağı iddia edilmişti.

1260 odalı 5 yıldızlı apart otel

Maslak'tan İstinye koyuna inen ve eski adı "İstinye Bayırı" olan caddenin kuzeyinde kalan arazi son derece değerli. TOKİ'nin 2014 yılında, bağımsız bir kuruluşa hazırlattığı "Değerleme Raporu"na göre arazinin piyasa değeri yaklaşık 350 milyon dolar. Değerleme raporunda yer alan bilgiye göre araziye her biri 40 metrekare büyüklüğünde 375, 5 yıldızlı otel odası, her biri 50 metrekare büyüklüğünde bin 260 adet 5 yıldızlı apart otel yapılacak. İstinye Bayırı Caddesi'nin adı geçen yıl, Katar Caddesi olarak değiştirildi. Bu değişiklik, söz konusu arazilerin Araplara pazarlanmak istendiği şeklinde değerlendirilmişti.

istinye arazisiParsel değişikliği

TOKİ tarafından daha önce kamuoyuna açıklanan parsellerle, İBB'nin Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'na sunduğu imar uygulama planındaki parseller arasında bir değişiklik yapıldığı görülüyor. TOKİ'nin açıklamalarında yer alan 1352 ada 7 nolu parsel, İstinye Bayırı Caddesi'nin güneyinde, Emirgan Korusu'nun devamında bulunan yeşil alandı. İBB'nin uygulama planında ise bu parsel bulunmuyor. Bunun yerine plana, önceki planlarda yer almayan 380 ada 39 nolu parsel dahil edildi. 380 ada 38 nolu parselin, yaklaşık 7 bin metrekarelik kısmı üzerinde bulunan eğitim tesis alanı için nasıl bir işlem yapıldığı ise belli değil.