15 Temmuz’da gerçekleşen darbe girişiminin etkileri sürüyor. Siyasi parti liderleri başta olmak üzere birçok kesimden insan demokrasi nöbeti tutmaya devam ediyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sarıyer İlçe Başkanı Mehmet Deniz, içinde bulunulan süreci gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu’na değerlendirdi.

4sDarbe girişiminin olduğu gece konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, demokrasi nöbeti tutmak için meydanlara çıkma çağrısı yapmıştı. Erdoğan’ın bu çağrısı ses getirdi ve 15 Temmuz’dan bu yana milyonlarca insan demokrasi nöbeti tutmak için meydanlara çıkıyor. Mehmet Deniz, darbeye karşı partilerinin de sağlam duruş sergilediğini belirterek, “Cumhurbaşkanı’nın çağrısı çok önemliydi. Birçok kesimden insan darbeye karşı olduğunu meydanlara çıkarak gösterdi. CHP de başta olmak üzere siyasi partiler de bu çağrıya kulak verdi.” dedi.

“Darbenin başarısız olmasında emniyet güçlerinin rolü büyük”

Darbe girişiminin başarısız olmasında emniyet güçlerinin rolünün büyük olduğunu ifade eden CHP Sarıyer İlçe Başkanı Mehmet Deniz, “Sokağa dökülen vatandaşlara bakıldığında sadece bir kesimden değil, birçok kesimden olduklarını görüyoruz. Darbeye ayrıca Balyoz ve Ergenekon davasından içeride tutulan emekli subaylar da karşı durdu. Siyasi partiler, vatandaşlar ve elbette medyanın da tavır göstermesi çok önemli. Bu süreçte bütün ülke demokrasi savaşını başarıyla yürütüyor” dedi.

“Darbelerden en çok çeken parti CHP’dir”

Deniz, Türkiye’de yaşanan darbelerden en çok etkilenen partinin CHP olduğunu vurguladı. “CHP Genel başkanları daha önceki darbelerde en çok tutuklu kalan liderler oldu. CHP, hem askeri hem de sivil olan her türlü darbeye karşı olduğunu yıllardır söylüyor” diye konuşan Deniz, sözlerine şöyle devam etti; “CHP’liler 80 darbesinde işkenceler gören partidir. Bu darbeler CHP’ye travma yaşatmıştır. Dolayısıyla şimdi de devlete karşı olan bir yapılanmanın karşısında duruyoruz. Darbe girişiminin yapıldığı gece darbeye karşı duruş sergileyeceklerini söyleyen ilk lider Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu olmuştur.”

“Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak”

Devlete riyakat üzerine bir yapılanma ve adam kayırma üzerine kadrolaşma olduğunu yıllardır söylediklerini belirten Mehmet Deniz, “Bu durum da CHP’nin haklı olduğunu göstermekte. Parlamentonun dört siyasi partisi deklarasyon yayınlayarak “bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” dedi. Ülkeyi yöneten insanlar sonunda ana muhalefet partisiyle müzakere içinde olunması gerektiğini öğrenmiş bulunmaktalar. Demokrasi, diyalog kültürünün gelişmesi ve toplumsal uzlaşma açısından bir kazanımdır. Bu süreç, kutuplaşmanın erimesine de neden olmuştur” şeklinde konuştu.

“Ortak deklarasyon, orta doğu ülkesi olmadığımızı gösterdi”

CHP Sarıyer İlçe Başkanı Mehmet Deniz, siyasi partilerin ortak deklarasyon yayınlamasının dünyaya “Türkiye’nin bir orta doğu ülkesi olmadığı” mesajını verdiğini belirtti. “Dahili ve harici düşmanlar bundan sonra Türkiye’ye karşı daha dikkatli olacaktır” şeklinde konuşan Deniz, iktidar partilerini eleştirerek, “Muhalefetsiz iktidar partisi olmaz. Bütün önemli görüşmeler bir mutabakatla sağlanır. İktidar partisi muhalefet partileriyle mücadele değil müzakere eder. Ama maalesef daha önceki dönemlerde müzakereyi başkalarıyla yapmışlar. Bizimle de çok mücadele ettiler. Bunlar artık geride bırakılmalıdır. Cumhurbaşkanı’nın daveti üzerine AKP, MHP ve CHP liderleri bir araya gelerek çok ciddi kararlar aldılar. Bakanlar kurulu toplandı, Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin’le görüşme kararı alındı, olağanüstü halle ilgili çalışmalar yapıldı. Bunlar çok ciddi gelişmelerdir” dedi.

“Demokratik kazanım için mücadele etmek gerekir”

Mehmet Deniz, Türkiye’de devam eden olağanüstü halin siyaseti normale döndürdüğünü ifade etti. Bu durumun ciddi bir demokratik kazanım olduğunu sözlerine ekleyen Deniz, “Demek ki kazanım elde etmek için mücadele etmek ve bedel ödemek gerekiyor. Biz de o bedeli ödedik maalesef. Maalesef birçok insan hayatını kaybetti. Bu süreç, daha önce yaşanan Balyoz ve Ergenekon olaylarında 5-6 otobüsle Silivri'ye giderek tutukluların haklarını aradığımızda bizimle 'darbecilere sahip çıkıyoruz' diye alay etmişlerdi. Ve bizde o dönemde haklı olduğumuzun kanıtını bir kez daha gördük. Geçmiş süreçte haksızlığa uğrayan insanların haklarının iade edilmesini istiyoruz." dedi.

“CHP her zaman demokrasi peşindedir”

CHP’nin demokrasiye olan bağlılığının ve mücadelesinin artarak devam ettiğinin altını çizen Mehmet Deniz, “Bizim partimiz her zaman demokrasi peşinde olmuştur. Bu anlamda dışarıda mücadele ettiğimizde basında “darbecilere ağlıyorlar” gibi haberler yapıldı. Bugün, bizim o zaman yaptığımız şeyin ne kadar doğru olduğunu görüyorlar. Ülkenin bekası adına çok ciddi mücadele ettiğimizi ve demokrasiye ne kadar bağlı olduğumuzu gösterdik. Demokrasi nöbetinde CHP nerde diye soranlar oldu. O nöbeti CHP, Cumhuriyet kurulduğundan beri tutuyor. Biz 1920’lerden beri demokrasi nöbetindeyiz” dedi.

87db2831-99c6-4cae-9a3b-6100d8956b93