1CHP Sarıyer Belediye Başkan Aday Adayı Resul Can, belediye başkanı olarak ilçede farklı bir yönetim ve hizmet anlayışını gerçekleştirmek istediğini belirtti.

Eski Adalar Belediye Başkan Yardımcısı Resul Can Sarıyer Posta Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu’nun aday adaylığı ile ilgili olarak yönelttiği sorulara içtenlikle cevap verirken, 25 yıllık bilgi ve deneyimi ile Sarıyer’e hizmet üretmek istediğini belirtti.

 

“BEN DEĞİL, BİZ ANLAYIŞIYLA HİZMET VERMEYE GELİYORUZ”

Emirgan Mehtap Cafe’de gerçekleşen sohbete Resul Can’ın eşi Ayşe Can da katıldı. Sohbet sırasında Sarıyer’in fotoğrafını iyi çektiğini belirten Resul Can, “Ben diyetimi fazlasıyla ödedim. En büyük sözüm, halkıma, çalışanıma diyet ödettirmeyen bir başkan olacağım. Belediye hizmetleri ve projelerimizle Sarıyer’de farkındalık yaratacağız. Alacağımız her kararın altında mutlaka Sarıyer halkının imzası olacak. Ben değil,  biz anlayışıyla hizmet vermeye geliyoruz” dedi.

Resul Can sorularımızı şu şekilde cevapladı:

-Neden belediye başkan aday adayı oldunuz?

7“BİRİKTİRDİKLERİMİ HARCAMAK İÇİN ADAYIM”

-25 yıldır belediyeciyim. Eğitimim belediyeyle, belediyenin içindeki konularla ilgili. Benim en önemli özelliğim şudur, Yüksek mühendis mertebesine kadar gelmiş, belediyenin mühendis kadrosundan teknik başkan yardımcılığı kadrosuna kadar çıkmış, eğitimi tam ama aynı zamanda da alaylı bir belediyeciyim. Hem teorik bilgim hem de pratiğim var. Sanatçılar vardır, hem alaylı hem de konservatuarlı. Resul Can’ı da böyle tanımlayabiliriz. Hem belediyeci olarak hem de siyasi olarak diyetini ödemiş bir kişiyim. Bilgi ve tecrübe anlamında biriktirdiklerimi harcamak için aday oldum.

-Resul Can nasıl bir belediye başkanı olmak istiyor?

-Resul Can mahalle temsilcisiyle, muhtarıyla, belediye çalışanıyla, halkıyla belediye yöneten bir kişi olacak. Çünkü kendime çok güveniyorum. Her şeyi ben bilirim demem. Her gün öğreneceğim yeni bir şey olacaktır. Kimden öğreneceğim bunu,  burada yaşayan halktan öğreneceğim. Kısacası Resul Can halkıyla iç içe olacak bir belediye başkanı olacaktır. Halkımız bu cümleyi çok kere duydu ama verilen sözlerin sadece sözde kalmadığını, gerçeğe dönüştüğünü benimle ve partimle birlikte yaşayıp görecekler.

-Sarıyer’i ne kadar tanıyorsunuz?

İstanbul’a ilk geldiğim yıllarda1986-1992’de Kireçburnu- Ömürtepe’de oturdum. 1994 yılına kadar da Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nde görev yaptım. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü’nde İstanbul Kentsel Tasarım Merkezi’nde 1/100.000’lik plan yapılırken Sarıyer’le ilgili planların yapılmasında da bulundum. Kentsel dönüşüm alanları konusunda da Sarıyer’i çok çok iyi tanıyorum.

6“BİZ BU KENTİN HAFIZASIYIZ”

Kentsel dönüşüm planlama konusunda 100.000’lik planda kentsel dönüşüm koordinatörü olarak görev yaptım. Kentsel dönüşüm yasası yazılırken de görev aldım. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, biz sosyal demokratlar olarak, yerel yönetimde bulunan kişiler olarak yasa yapıcı değil, var olan yasaların uygulayıcısıyız. Biz elimizdeki doneleri bilirsek onları uygularız. İstanbul kentinin bugüne kadar yapılmış projelerinin hepsinin içinde olduğumuz için biz bu kentin aynı zaman da hafızasıyız.

-Sarıyer’in sorunlarını yeteri kadar özümsediniz mi, bunlarla ilgili ne gibi projeleriniz var?

-Sarıyer’in birinci sorunu tapu sorunudur. Mülkiyet sorunudur. Riskli alan ilan edilen alanlar sorunudur. Kentsel dönüşümde bizim farkımız şu olacak. Biz müteahhitleri değil, yandaş çıkar çevrelerini değil, kesinlikle ve kesinlikle orada oturan, hak sahibi kiracılarımızı zengin edeceğiz. Orada oturan vatandaşlarımız, oranın bedelini zaten ödemişlerdir. Ama dedeleri, ama babaları, ama kendileri ödemişlerdir. Burada oturan vatandaşlarımız kesinlikle kimsenin rantının bekçisi değil.. Biz kimseye bedel ödettirmeyeceğiz. Sarıyer’de oturan kimse taşınmayacak, hatta size iddialı bulunabilecek bir cümle daha söyleyeyim, Sarıyer’de oturan hiç kimse başka ilçede iş aramayacak.

4“KENTSEL DÖNÜŞÜM RANTSAL DÖNÜŞÜM OLMAYACAK”

Bizim belediyecilik anlayışımızda şu var; Biz farkındalık yaratacağız. Belediye meclisleri yerel parlamento, belediye meclis üyeleri ise yerel parlamenterlerdir. Yasayı da, yönetmeliği de çok iyi biliyoruz. Biz bu işin içinden geldik. Tekrar üstüne basarak söylüyorum, biz yasa yapmayacağız, var olanı uygulayacağız. Kentsel dönüşüm rantsal dönüşüm olmayacak.

İstanbul Deprem Master Planı’nda riskli alan ilan edilen10 tane güvensiz ilçe var. Adalar, Bakırköy, Zeytinburnu, Avcılar var ama burada en güvenli ilçe ilan edilen bölge Sarıyer. Buna rağmen riskli alan ilan edilen bölge neresi? Yine Sarıyer... Gerçekten çöküntü riski olan yerler varken, rant sağlamak için konu Sarıyer’e gelirse, biz orada ‘hayır’ diyeceğiz. Yetkinizi kullanmazsanız, sizin adınıza birileri kullanır.

“KİMSEYİ MAKARNAYA, KÖMÜRE MAHKUM ETMEYECEĞİZ”

Sarıyer’in kaynaklarını dışarıdan gelenlerden önce Sarıyerliler kullanacak. Servis araçları dışarıdan gelmeyecek, trafik yaratmayacak. Yolları genişletmekle trafik sorunu çözülmez. Belediye yaptığı uygulamalarla ancak bu sorunu çözebilir. İddialı olduğumuz konulardan biri de bu. Sarıyerli’ye Sarıyer’de iş vereceğiz.

Partimizin projelerinden biri de önceki seçimlerde sayın Genel Başkanımızın kendisi adayken açıkladığı, ‘Her eve aş her eve iş’ projesi. Biz kimseyi makarnaya, kömüre mahkum etmeyeceğiz. Biz taraf olacağız, iş imkanı yaratacağız ve işe alım yaparken SGK’lı çalışanı olmayan ailelere öncelik vereceğiz. Belediyede taşeron sistemi kaldıracağız yerine kadrolu çalışma sistemi getireceğiz.

3“EV HANIMI DA, MUHTARI DA, BELEDİYE ÇALIŞANI DA ÇÖZÜMÜN BİR PARÇASI OLACAK”

Göreve geldiğimiz gün çalıştay kuracağız. Bu çalıştayda ev hanımı da olacak, belediyenin çalışanı da, sivil toplum örgütünün temsilcisi de, mahalle muhtarı da, Sarıyer’deki üniversitelerin konuyla ilgili uzmanı da olacak. Yapacağımız şey çok basit. Sorun ne? Herkes kendi sorununu yazacak. Burada önemli olan şey ise sorunu yazan kendince olan çözümünü de yazacak. Vatandaş sadece sorunun değil çözümün de bir parçası olacak. Üniversite-sanayi-belediye işbirliğini oluşturacağız. Kişiye bağlı bir yönetim anlayışımız olmayacak. Biz belediyeyi muhtarımızla, mahalle temsilcimizle, ev hanımımızla, belediye çalışanımızla beraber yöneteceğiz.

“BELEDİYENİN BAŞARISI TOPLADIĞI ÇÖPLE, YAPTIĞI YOLLA ÖLÇÜLEMEZ”

Yerel bir yönetimin başarısı topladığı çöpe, yaptığı yola göre ölçülemez. Bu zaten belediyenin görevidir. Yerel bir yönetimin başarısı o bölgeye kattığı değer ile ölçülür. Bölgedeki araziniz, eviniz, daireniz son 10 yıl içerisinde ne kadar bir değer kazandı. Eğer değer kazanmışsa oradaki yerel yönetim başarılıdır. Yerinde sayıyor ise başarısızdır.

5“FARKINDALIK YARATACAĞIZ”

Sarıyer İstanbul’un en eski ilçelerinden biridir. Son 30 yıldır Sarıyer İstanbul’un pastalarından ne kadar yararlanabiliyor? Sarıyer varken ne Ümraniye, ne Beylikdüzü, ne de Çekmeköy vardı. Buralar aldı başını yürüdü. Sarıyer hala yerinde sayıyor. Sarıyer’i İstanbul’un yıldızı yapacağız. Bunu binalar yaparak, gökdelenler dikerek yapmayacağız. Bunu Sarıyer’in var olan özelliklerini kullanarak yapacağız. Nasıl ki yasayı yapmıyoruz, var olanı uyguluyoruz, Sarıyer’de de var olanı kullanacağız. Sarıyer’de plajlar var, mesire alanları, ormanlar var, binicilik tesisi var ama bunların kimse farkında değil. Sarıyer’de kimsenin bilmediği çok ünlü su markalarımız var. Biz bu farkındalığı yaratıp, Sarıyer’i zenginleştireceğiz ama tüm bunlardan önce mülkiyet sorununu çözeceğiz.

-Mevcut yerel yönetim hakkında düşünceleriniz nelerdir?

-Mevcut belediye başkanımız bu kadar imkansızlığa, Büyükşehir Belediyesi’nin zorlamalarına rağmen çok başarılıdır, çok güzel işler yapmıştır. Biz hepimiz aynı takımın oyuncularıyız. Bu bir antrenmandır ve en iyi olanımız sahaya çıkacak. Biz daha iyisini yapacağız iddiasındayız. Kazanılan kalenin düşmesini istemiyoruz, tüm çabamız bunun için.