memo                                                   

 CHP Sarıyer İlçe Başkanı Mehmet Deniz, Maslak’taki kaçak plazaların İBB Meclisi’nde onaylandığını ancak Sarıyer Belediye Meclisi’nin buna uymayarak doğru bildiğinden sapmadığını belirtti. Deniz konuyla ilgili yaptığı yazılı basın açıklamasında detaylı bilgi verip, AK Parti’lilere ve yandaş basına sorular yöneltti. İşte o basın açıklaması:

“Sarıyer İlçesi, Mirgün mahallesi, 48 pafta 154 adanın bir kısmına ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği İBB Meclisi’nce 23.11.2011 tarih, 2664 sayılı meclis kararı ile onaylanmış,  1/1000’lik planlar için Sarıyer Belediye  Meclisi’ne havale edilmiştir.   Maslak’taki 8 adet plazayı ilgilendiren bu plan dün Sarıyer Belediyesi Meclisi’nde görüşülmüştür.

 Konuyu kısaca özetleyecek olursak,

1987 yılında 154 adada başlayan bu çalışmalar o zaman Sarıyer’e bağlı Bahçeköy belde belediyesince yapılmış bir çalışmadır. Alınan meclis kararına el yazısı ile ‘çevre düzeni planındaki ticaret alanlarında KASK:4 olmak şartı ile avan projelere göre uygulama yapılacaktır’ notu düşülmüştür. El yazısı ile emsal 4 yazılmış ancak planların aslı devlet arşivlerinde dahi bulunamamıştır. Planın aslı bulunamadığından anılan plan doğrultusunda  uygulama yapılması mümkün değildir. 2009 yılında göreve gelen Belediye Başkanımız Sayın Şükrü Genç İBB’ye planın aslı bulunmadığından yeni bir plan yapılması ile ilgili yazılı talepte bulunmuştur. İBB Belediye Başkanı da 12/2009 da yeni plan yapılması kararı vermiş, 23.11.2011 tarihinde  yeni plan onaylanmıştır. Eski plana göre yapılan yapılara müptesap hak veriliyor elle yazılan 4 emsal kabul ediliyordu. Bu onaylanan plana göre bodrum kat emsale dahil edilmiyor, çatılara yapılacak helikopter iniş kalkış pistleri de emsale dahil değildir. Elle yazılan emsal 4 emsal bedeli eski binalara hak olarak veriliyor. Ruhsat aldıkları plan hükümlerine göre yürütüldüğü söyleniyor.  İBB de bulunan CHP Belediye meclis grubu bu plana ret oyu vererek plan AKP oylarıyla oy çokluğu ile İBB den  geçti.

Bu konu 11 adet parseli ilgilendiriyor. Bu parsellerden 8 tanesinde plazalar var. Bu 8 plazanın sadece 1 tanesi yasal olup, diğer 7 tanesinde yıkım kararı var. Mevzuata uygun  değil, yani kaçak. Bu kaçak plazalar 2009’da göreve gelen CHP Sarıyer Belediyemiz yönetiminden önce,   AKP ve ANAP döneminde yapılmıştır. Bunların yanında boş olan ve bir de sadece bodrum katı yapılı olan haksızlığa uğrayan bir parsel var.

memo2Plan Sarıyer Belediyesi Meclisi’mizden onaylanmadı.  Ancak, İBB Meclisi yetkiyi devir aldı ve plan onaylanmış oldu.

AKP Hükümetinin bir taraftan gecekondu bölgelerini yok etmek için kentsel dönüşüm adı altında rantı yüksek olan, risk içermeyen Sarıyer’in mahallelerini riskli alan ilan etme politikaları, yoksulların mülksüzleştirilme projeleri devam ederken, bir taraftan da Esenyurt’ta  olduğu gibi Sarıyer’ de de kaçak plazaları 1/5000 planla yasa dışı yöntemlerle resmileştirdiler. Bu arada CHP Sarıyer Belediyemiz  meclis grubu ve diğer parti meclis üyelerinin kararı ile  Maslak’ta ki 7 adet kaçak plazayı resmileştirme projesine ortak olmamışlardır. Bu meclis üyelerinin her birine teşekkür ederim.  Bu haksızlığa, hukuksuzluğa, adaletsizliğe alet olmadılar. AKP’li Sarıyer Belediye Meclisi üyeleri de kendi partilerinin İBB Meclisi’nde kaçak plaza affına dün Sarıyer Belediye Meclisi’nde onay vermemiş olmaları, CHP’li meclis üyelerimiz ile birlikte hareket etmeleri de ayrıca irdelenmesi gereken bir konudur.

Ne yazık ki yine Sarıyer siyasilerinden,  basınından her zaman olduğu gibi büyük AKP rant vurgunları söz konusu olunca yine çıt yok. Korkma kardeşim gerçekleri söylemekten asla ve asla korkma. Nerede o ‘CHP’li meclis üyeleri şu kadar para aldı’ diyenler, hiç mi vicdanınız sızlamadı AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir taraftan fakirin gecekondusunu elinden almak için burnundan fitil fitil getirirken, bir taraftan da;

Esenyurt’ta olduğu gibi Maslak’ta 7 adet kaçak plazayı resmileştiriliyor. Siz hala susuyorsunuz.

Buradan AKP yöneticilerine ve yandaş basına birkaç sorum olacak,

Bu kıyağın ve de suskunluğun  bedeli nedir?

Bahsi geçen paralar ne oldu? Yoksa daha da büyüyüp büyük makamlara mı aktı?

Bu binaların AKP Sarıyer iktidarı döneminde neden yapımına göz yumuldu ve yıkılmadı?

Kaçak yapıların kamuya terki yapılabilirdi. Neden yapılmadı?

 Gecekondu semtlerinde, kentsel dönüşüm adı altında risk alanı ilan ettiğiniz yoksul vatandaşın gecekondularında yapmış olduğunuz uygulamaları burada neden yapmadınız?

Bu 100 milyon dolarlık kıyakları yaparken, yoksulun garibanın kentsel dönüşüm adı altında iki göz odalı gecekondularına ne den göz dikiyorsunuz? Onları bu ilçeden şehrin dışına göçe zorluyorsunuz?

Meclis kararlarına elle yazılan 4 emsal artışı yazısı yasal mıdır? Bunun orjinalinin devlet arşivlerinde bulunmaması size neyi çağrıştırıyor? Böyle bir projeyi onaylamak suç teşkil etmiyor mu?

AKP’li bir meclis üyesi ve yandaş basın pis kokular var diyordu, bu kokular nereye aktı?

Adaletin aldatmak, kalkınman kaçak plaza mı?

Biliyorum sizden yine her zaman olduğu gibi çıt çıkmayacak, yargı yolu ile hesabı sizden ilk önce biz, daha sonra asıl bu soruların cevabını size halk soracaktır.”