Sarıyer Belediye Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi Üyesi Meltem Yücel Pir, İstanbul'un kurtuluşunun 97. yıl dönümü dolayısıyla bir yazı kaleme aldı. Pir, yazısında Atatürk ve Cumhuriyet vurgusu yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk ordusu tarafından 6 Ekim 1923'te kurtarılan İstanbul için bir yazı kaleme alan Meclis Üyesi Meltem Yücel Pir, dikkat çekici ifadeler kullandı.

İŞTE PİR'İN O YAZISI

"Bugün size yaşadığımız mekanın 100 yıllık gerçeğini ve muhteşem İstanbul'umuzun kurtuluşunun 97.yılının önemini vurgulamak istiyorum. Şimdi hep birlikte önce geçmişe gidelim.

Bakın 13 Ekim1919'da İstanbul işgal edildi. 55 parça gemi boğaza demirledi. Osmanlı'nın boğazını kestiler, nefesini tükettiler. Son padişah ve şürekası onlara 'hoş geldiniz' dedi.

22 İngiliz 17 İtalyan 12 Fransız ve 4 Yunan gemisinden indiler. Çok kalabalık bir havada bir o yana bir bu yana İstanbul sokaklarını kirlettiler. Bizim Osmanlı paşaları onların düşük rütbeli subaylarına selam vermeme resti çeken kendi öz evlatlarını bile cezalandırdı. Dedim ya İstanbul'u kirlettiler.

Padişah her şey vatan için deyip halkın başına geçip vatanını savunmadı. Hatta vatan için Anadolu'ya gidenlere müdahale etsin diye kardeşi kardeşe düşman etti. Kırdırdı.

O karanlık günlerde bir adam; adam gibi adam çıktı... 'Geldikleri gibi giderler' dedi. Herkes başta padişah ve şürekası gavurun subaylarına selam dururken o korkmadı. Bilakis onları korkuttu. Anadolu'ya geçti, halkına inandı halkına önder oldu. Paşaydı saltanattı demedi. İman dolu göğsünü siper etti.

İsmet, Celal, Fevzi, Ali Fuat ve nice zabitlerle, Nene Hatun ile İmam Çağdaş ile, sarı kız yorgunluktan yığılınca,mermiyi sırtlayan elifle bir oldu... Yenilmez denen emperyalistleri teker teker dize getirdiler,,,

İngiliz, Yunan, İtalyan, Fransız yetmedi içimizdeki kansızları, kardeşine silah çeken bazı soysuzları da yendi... 7 düvele Türk'ün gücünü gösterdi. 5 yıl dolmadan 6 Ekim  1923 günü ata yadigarı İstanbul'u düşmandan geri aldı. Dediğini yaptı. Geldikleri.gibi gittiler...

Hem emperyalistler hem yerli işbirlikçilerinden kurtuldu İstanbul... Ne yazık ki son padişah, İngiliz gemileriyle kaçarken yanına 40 bin altın ve mücevherleri alıp İstanbul'u terk etti. O da işbirliğinin hesabını vermeden kaçtı. Oysa Atatürk ve arkadaşları İstanbul'u alarak bu kenti fetheden Fatih Sultan Mehmet'in huzur içinde yatmasını sağladı... Fatih'in mirasına, sahip çıktı, Hz peygamberin sözünü yere düşürmedi.

Türk halkı adına da...

İslam adına da...

Mazlum ülkeler adına da ...

İstanbul'un kurtuluşu dönüm noktası oldu... O günden, yani 6 Ekim 1923'ten bu yana... Hiç kimse bir daha atamızın mezarına tüküremedi...

Kurucu Osman'a mezarı başında biz geldik Osman kalk da kurtar bakalım diyen Yunanı denize döktü. Sevgili arkadaşlar işte tam da bu yüzden  Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının İstiklal Savaşı veren ninelerimizin dedelerimizin ruhu şad olsun, İstanbul'un kurtuluşunun 97'nci yılı kutlu olsun."

SARIYER POSTA GAZETESİ