Sarıyer Belediye Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyesi Ali İhsan Özdemir, Meclis'in Eylül Ayı 1. Oturumu'nda yaptığı konuşmada, Sivas Kongresi, İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşu ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin kuruluş yıl dönümü ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Özdemir, Boğaziçi Kültür Sanat Merkezi'nde yapılan toplantıda, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun mihenk taşları arasında yer alan Sivas Kongresi hakkında konuştu.

İŞTE AÇIKLAMALARDAN SATIR BAŞLARI

"Sivas Kongresi, İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşu ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin kuruluş yıldönümü dolayısıyla söz aldım. 21 Mayıs 1919 yılında İzmir'in işgaline Havza Genelgesi ile ilk tepki gösterilmiş, 22 Haziran Amasya Genelgesiyle vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı tehlikede olduğu tespit edilmiş, kurtuluşun tam olarak milletin kendi iradesinde olduğu vurgulanmış, hemen arakasından 23 Temmuz'da toplanan Erzurum Kongresi'nde de, Sivas Kongresi'nin öz hazırlıkları yapılmıştır. Bu sırada İstanbul hükümeti İngilizler adına dönemin medya operasyonlarını yapan Alemdar Gazetesi ve Peyâm-ı Sabah Gazetesi, milli mücadeleyi durdurabilmek için başta mücadelenin liderlerini hedef alarak her vatanseveri, kendileri dışında kalan herkesi hain, bozguncu ve din düşmanı ilan etmekten geri durmamışlardı. Ta ki İzmir'in Yunan işgalinden kurtulduğu 9 Eylül 1922'ye kadar.

'Yanıldık' başlıklı baş yazısıyla son sayısını çıkaran Peyâm-ı Sabah Gazetesi, 11 Eylül 1922'de yayın faaliyetlerine kendi eliyle son verdi. Kongrenin yapılacağı Sivas'ın valisi, hem İstanbul hükümeti hem de İtilaf Devletleri'nin ajanları tarafından gönderilen telgraflarla tehdit ediliyor, kongreyi yaptırmaması isteniyordu. İçişleri Bakanı Adil, yayınladığı genelgeyle Sivas Kongresi'ne katılacak memurların işten atılacağını duyuruyordu. İleri gittiler. Damat Ferit hükümeti Elazığ Valisi Ali Galip'e Mustafa Kemal ve temsil heyetini ortadan kaldırma görevi verdi. Tarihe Ali Galip Olayı olarak kaydedilen tertip, İngiliz casus Noel ve Ali Galip'in kaçmasıyla sonuçlandı.

9 Eylül 1923'te kurulan Cumhuriyet Halk Partisi'nin 1. kurultayı olarak da anılan Sivas Kongresi, İngilizlerin ve İstanbul hükümetinin tüm engellemelerine rağmen gecikerek ve beklenenden daha az delegeyle de olsa 4 Eylül 1919'da toplandı. Ya istiklal ya ölüm sloganının doğduğu kongre, 8 gün sürdü. Manda ve himaye kesin olarak reddedildi. Tüm cemiyetler Anadolu ve Rumeli Anadolu ve Rumeli Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti adı altında birleştirildi. Başkanı Mustafa Kemal olan ve 15 kişiden oluşan temsil heyeti belirlenerek, milli mücadelenin çekirdek kadroları tayin edildi. 11 Eylül 1922'de Mudanya Ateşkes Antlaşması'na kadar 40 bin 340 subay ve erlerin savaş alanlarında, 37 bin 219 subay ve erlerin savaş sonrasında toplam 77 bin 559 şehidin verildiği, sayısız gazi ve malullerle, dullarla, yetimlerle bedel ödenen milli mücadelenin en önemli siyasi olaylarından biridir.

Kurtuluş Savaşı öncesi, sırası ve sonrasındaki tüm şehitlerimize rahmet diliyorum. Yangınlar ve sel felaketleri de dahil tarih boyunca sayısız zorluklarla sınanan, eziyet gören ve her şeye rağmen varlığını korumaya çalışan milletimize selamet diliyorum. Sayın Cumhurbaşkanı başta olmak üzere tüm yöneticilerimize, hangi partiden, görüşten olursa olsun tüm liderlere, mensuplara halkımızın ve topraklarımızın refah ve huzurunun kendi ellerimizde olduğunu hatırlatmak istiyorum."

SARIYER POSTA