Cumhuriyet Halk Partisi Ekonomi Masası Üyesi olan Milletvekili Gökan Zeybek, Aykut Erdoğdu, İlhan Kesici, Turan Aydoğan ve Tahsin Tarhan, Maslak Atatürk Oto Sanayi Sitesi'nde otomotiv sektöründeki meslek odaları ve STK temsilcileriyle bir araya geldi.

Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin yaşadığı zorlukların ve taleplerin ele alındığı toplantıya Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve CHP Sarıyer İlçe Başkanı Sevim Yalınkılıç da katıldı.

"OTOMOTİV ESNAFININ SORUNLARINI DİNLEMEK İÇİN GELDİK"

Toplantıda konuşan CHP Ekonomi Masası Üyesi, CHP PM Üyesi, İstanbul Milletvekili, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu CHP Sözcüsü Gökan Zeybek, "Cumhuriyet Halk Partisi'nin, 81 ilde çalışmalarına başladığı Ekonomi Masası var. Bugünkü durağımız da otomotiv sektöründeki temsilcileri oldu. Ekonomi, pandemi, bazı bakım servislerinin yarattığı zorluklar ve sigorta şirketlerinin ağır tehditleri altında bulunan otomotiv esnafının sorunlarını dinlemek için geldik. Burada önemli bir konu var. Sigorta eksperleri, sigorta şirketleri ve yetkili servisler... Bu konunun esnaf tarafından Ekonomi Masası'na aktarılmasının önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

"İŞİMİZİ ZORLAŞTIRMAK İÇİN HER ŞEYİ YAPIYOR"

Sınırlı Sorumlu Oto Tamircileri ve Benzeri Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Mustafa Keskin, "1968 yılında temeli atılan ve 1975 yılında hizmete giren 500 atölye ile tesislerin olduğu yerin maliyeti 55 milyon TL. Sigorta şirketleriyle yaşadığımız büyük problemler var. Bu şirketler üzerimizde kartel oluşturdu. Sigorta şirketleri otomotiv sektörünü istediği gibi yönlendiriyor, yönetiyor. 1975 yılından bu yana hizmet veren firmamın bu kadar zorluk yaşadığını hatırlamıyorum. Eksperler, sigorta şirketleri tarafından atandığı için dosya almak amacıyla şirketlerin kriterlerine uymak zorundalar. Biz de bir teklif götürdük. Bu sigorta şirketleri hazineyi tarafsız bir şekilde temsil ediyorsa dosya ücretlerini hazineden alsın. Diğer bir husus parça tedariki. 45 yıl boyunca aradığım parçayı istediğim yerden alabiliyordum. Fakat sigorta şirketi şuan parçayı kendi belirlediği firmadan alacağımı söylüyor. Eğer o firmadan temin etmezsem yedek parçayı karşılamayacağını söylüyor. Bizi oraya gitmeye mecbur kılıyor. Pert araç dünya genelinde preslenir ve atılır. Ancak Türkiye'de pert araçlar yeniden trafiğe çıkıyor ve yeni plaka alıyor. Araç trafiğe çıkıyor, vatandaşa aracı satıyor fakat pert olduğu için sigorta yapmıyor. O zaman neden aracı alıp satıyorsun? Diğer yandan şirket önce ekspertiz, ardından da bir muhbir gönderiyor. Kısacası bizim işimizi zorlaştırmak için her şeyi yapıyor" ifadelerini kullandı.

"KÜÇÜK ESNAFI EZEN SERMAYEYE KARŞIYIM"

Keskin, "Bize buradan çıkıyor diyorlar. Allah'tan Sarıyer Belediye Başkanımız Şükrü Genç ile aynı düşüncedeyiz de bizi buradan çıkartmıyor. Peki nereye gideceğiz? Diyorlar ki Gebze'ye, Çorlu'ya geçin. Bunu bana bir bakan söylüyor. Ben de diyorum ki oraya gidersem aracınızı oraya getirir misiniz? Ben sermayeye karşı değilim. Fakat bizi ezen sermayeye karşıyım. Güç veren sermaye ise ülkenin zenginliğidir. Hiç itirazım yok. Ancak siyaset gücünü de arkasına alarak küçük esnafı ezen hiçbir sermayeyi tanımıyoruz. Büyük şirketleri kaldırabilir misiniz? Hayır. Sadece küçük esnafı mı kaldıracaksınız? Sektör olarak hayatımız boyunca ne devlete karşı geldik ne de vergi konusunda bir yanlışımız oldu" diye konuştu.

SARIYER POSTA GAZETESİ