Sarıyer siyasetinin önemli isimlerinden ve başarılı doktorlarından Op. Dr. Cengiz Alp, Sarıyer Posta Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu'na önemli açıklamalarda bulundu. Alp, corona virüs salgını ile ilgili dikkat çekici ifadeler kullandı.

Cengiz Alp, tüm dünyayı etkisi altına alan coronaya karşı maske kullanımı tartışmalarından aşı çalışmalarına, Dünya Gazeteciler Günü'nden Atatürk Yolundakiler Dostları ve Düşmanları isimli kitaba kadar birçok konuda özel açıklamalar yaptı.

"EN DOĞRU YOL KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİDİR"

Corona virüs salgınını değerlendiren Alp, "Corona daha önce yaşadığımız virüs salgınlarından bir tanesi. Fakat dünya geneline hızlı bir şekilde yayıldığı için daha ciddiye alındı. Bu süreci genel ekonomiye olumsuz anlamda yansıtanlar oldu. Covid-19 bir halk sağlığı sorunudur ve ciddiye alınmalıdır. Hastalık çıktığı zaman bunun üzerinden 1 günde gelemezsiniz. Bunun en doğru yolu koruyucu sağlık hizmetleridir. Çocuklarımıza küçük yaştan itibaren sağlık eğitimi vermek gerekiyor. Mikrop nedir, bununla nasıl baş edilir, diş neden fırçalanır, hava nasıl temizlenir, toprak nasıl temiz tutulur? gibi bilgiler çocuklara verilmeli. İsveç ve Norveç'te olduğu gibi bu eğitimi verseydik bu sıkıntıları şuan yaşamayacaktık. Norveç'te bir yasak yok. Çünkü en küçükten en büyüğe kadar herkes ne yapması gerektiğini biliyor. Bunun yanı sıra aşı kültürü de çok önemli. Aşı kurumlarımız kapatıldığı için bugün eksikliklerini hissediyoruz. Fakat bu zorlu sürecin de üstesinden geleceğimize inanıyorum. Güzel günlerin geleceğini, korku dolu senaryoların biteceğini ve geleceğe umutla bakacağımız günlerin olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"VATANDAŞLARI EVLERE KAPATARAK ÇÖZÜM ÜRETEMEYİZ" 

Corona virüse karşı bilimsel aşı çalışmaların sürmesini değerlendiren Alp, "Covid-19 salgını aşısı mutlaka bulunacak. Fakat virüslerin mutasyona uğrama özellikleri var. Bu yüzden bulunan aşı değişim gösteren virüse karşı etkili olmayabilir. Burada önemli olan husus bulaşmayı engelleyecek ve bağışıklığı artıracak önlemler alınmasıdır. 60 yaş üstündeki vatandaşları evlere kapatarak bir çözüm üretemeyiz. Anlatarak, ikna ederek ve sağlığı öncelik tutup bir yandan ekonomi çarklarının da döneceği bir mücadele sistemi geliştirilmeli. Bu şekilde bir yol haritası izlenmeli. Bu konu hakkındaki düşüncelerimi arkadaşım Türkiye ve Dünya Diyabet Cemiyetleri Başkanı Temel Yılmaz'ın yazısına atıf yaparak tamamlamak istiyorum. 'Zannedildiği gibi Covid temas yolu, sebze, meyve ve elbise ile bulaşan bir virüs değil. Çin'de ve Belçika'daki tıp otoritelerinin yayınlarında bu gerçek ortaya kondu. Sadece partikül yolu ve konuşma esnasındaki öksürük yolu ile virüsün bulaştığı tespit edildi. Bu yüzden yaklaşan kış mevsiminde maske kuralına çok dikkat edilmeli. Bunun dışında insanları korkuya sevk edecek unsurlardan uzak durulmalı" diye konuştu.

ALP'TEN MASKE AÇIKLAMASI

Maske kullanımındaki tartışmalara değinen Alp, "Bu konuda doktorların bahsettiği husus solunum zorluğu yaşayan hastalar içindir. Bu tarz hastalar kalabalık olan kapalı yerlerde bulunmamalı. Eğer bu ortamlarda yer alıyorlarsa maske mutlaka kullanmalılar. Ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı maskeler takılmalı ve bu maskeler sık sık değiştirilmeli" dedi.

"TÜRKİYE TARİHİNE İMZA ATTILAR"

Atatürk Yolundakiler Dostları ve Düşmanları isimli kitap ile ilgili konuşan Alp, "Babam Mustafa Alp, Türkiye'nin ilk köy enstitüsü mezunlarındandır. Kendisi ile gurur duyuyorum. Rahmetli Fakir Baykurt ile aynı yaşlardadır. Köy öğretmenliği ile başladığı çalışma hayatında gittiği ilk yerin okulunu yaptı. Cumhuriyetin aydınlama hareketine öğrencilere okuma ve yazma öğreterek katkı sundu. Mustafa Alp ve onun çağdaşları Türkiye tarihine imza attılar. Bugün sosyal ve hukuk bir devletinde yaşıyorsak o kuşağın sayesindedir. Babam bu kitabı hazırlarken birlikte 4 yıl çalıştık. Kendi adıyla çıktı fakat benim, çocuklarımın ve çevremizdekilerin de katkıları oldu. Kitabı yazmamızdaki amacımız Atatürk'ün strateji, siyaset, hukuk, demokrasi kültürü ve anlayışı ile askeri dehasını ortaya koymak. Aynı fikirde olmayan hatta çok farklı fikirde olan insanları bir araya getirip Meclis çatısı altında toplanması ve oy çokluğu ile kararların alınmasının anlatılması gerekiyordu. Özellikle bugün demokratik olarak tanımlanan ülkelerin çoğunda az önce saydıklarım çok zor bir araya geliyor. Fakat 100 yıl önce Atatürk bunu başarmıştı. Bu anlamda kendi perspektifinden Atatürk'ün büyüklüğünü ortaya koymak istedi. Kitabın arkasında dünya siyasetine damga vurmuş bazı kişilerin Atatürk ile ilgili sözleri yer alıyor. Bu sözlerden biri Mahatma Gandhi'ye ait. 'Mustafa Kemal İngilizleri yeninceye kadar Tanrı'yı da İngiliz zannederdim.' O yüzden Atatürk'ü her geçen gün daha fazla özlemle anıyoruz, eksikliğini hissediyoruz. Onun ilkeleri yolumuzu aydınlatıyor" şeklinde konuştu.

"SARIYER POSTA KENDİSİNİ KANITLAMIŞ BİR GAZETE"

"Tüm gazetecilerin 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü'nü kutluyorum" diyen Alp, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Özellikle yerel basın mensupları çok zor şartlar altında çalışıyor. Sarıyer Posta Gazetesi nezdinde ifade etmek istiyorum ki bu gazeteyi çıkarmak için çok büyük emek sarf ediyorsunuz. Bu emeğinizden dolayı ayrıca tebrik ediyorum. Sarıyer Posta yıllardır objektif ve tarafsız yayınlarıyla kendisini kanıtlamış bir gazete. Günümüz şartlarında bir gazetenin özgürce halkı bilgilendirici haberleri vermekte zorlandığını düşünüyorum. Gerçekten zor bir iş. Bu yüzden kalemini düzgün tutan gazetecilerin bu gününü tebrik ediyorum. Bunun yanı sıra yazdıkları yüzünden katledilen başta Uğur Mumcu olmak üzere tüm gazetecileri rahmetle anıyorum."

Cengiz Alp, röportajın sonunda babası Mustafa Alp'in kaleme aldığı Atatürk Yolundakiler Dostları ve Düşmanları isimli kitabı imzaladı ve Pehlivanoğlu'na hediye etti.

SARIYER POSTA GAZETESİ