Sarıyer Belediye Meclisi Ekim ayı ikinci oturumu Boğaziçi Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleşti. Toplantıda belediyenin 530 milyon 561 bin TL'lik 2021 yılı tahmini bütçesi o yçokluğu ile kabul edilerek, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne havale edildi. Bütçe tasarısı İBB Meclisi'nden geçmesi halinde yürürlüğe girecek.

Covid-19 salgınına karşı maske ve sosyal mesafe kuralına uyularak yapılan toplantıya; Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, CHP Sarıyer İlçe Başkanı Sevim Yalınkılıç, Sarıyer Belediye Başkan Yardımcıları Sevgi Atalay, Serdar Sarıakçalı ile Ahmet Aygün, meclis üyeleri ve birim müdürleri katıldı.

"BÜTÇEYE EVET DERSEK SORUMLU OLURUZ"

2021 tahmini bütçeye hayır oyu vereceklerini açıklayan AK Parti Meclis Üyesi Saim Kadıoğlu, "Gelirlerinizi harcamalarınıza göre ayarlayarak bütçeyi denk getirirsiniz. Bu yüzden AK Parti grubu olarak bütçedeki rakamlar ile bir sorunumuz yok. Biz bütçede borçların ödenmesi ile alakalı bir plan görmedik. Sayıştay raporunu daha önceki toplantıda dile getirmiştim. Orada borçlanma limitinin aşıldığı ifade ediliyordu. Bu tablo eksiye doğru devam ediyor. Bununla ilgili bir eylem planımız yok. Peki bu bütçeye evet dersek bundan sorumlu olur muyuz? Evet oluruz. Yalnızca AK Parti değil, diğer partilerin meclis üyeleri için de söylüyorum. Borç durumuna bir çözüm bulmamız gerekiyor. İlerleyen dönemlerde bizlerle alakalı suç duyurusuna kadar gidebilir. O yüzden dikkat etmemiz lazım. Vatandaşa hizmet için doğru olan ne varsa dile getirmeye devam edeceğiz. Yanlış yaparsak özür dileyeceğiz. Bu yüzden borçlanma limitinin aşıldığı bütçe ile alakalı konuya AK Parti grubu olarak evet dememiz mümkün değil" diye konuştu.

"BU GELİR KALEMİNİN DE ARTIRILMASI GEREKİYOR"

"Diğer bir problemimiz yüzde 68 oranında mal ve hizmetler" diyen Kadıoğlu, "Zaten bütçedeki en büyük kalemi bu alan oluşturuyor. Buradaki sıkıntı açık ihaleden ziyade 22/D ihale yönteminin tercih edilmesi ve harcama fiyatlarının yükselmesi. Sayıştay raporunda 22/D ile akalı hassas davranılmadığı, limitlerin aşıldığı ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiği belirtiliyor. Giderlerimizi azaltacak yöntemler bulunmalı. Peki gelirlerimizi nasıl artırabiliriz? Mülkiyetten gelen satış gelirleri ile ilgili üretim olmadığı için bununla alakalı bir gelir kalemimiz de yok. Diğer bir gelir ruhsat gelirleri. 12 yıldır planların hatalı olduğunu ifade ediyoruz. Eğer bu hatalar düzeltilseydi daha fazla ruhsat ve doğal olarak ruhsat geliri artacaktı. Bunların dışında reklam gelirleri var. Bu gelir kaleminin de artırılması gerekiyor. Ecrimisil ve işgaliye kira gelirleri bulunuyor. Belediyenin tasarrufunda olup vatandaşlar tarafından kullanılan çok sayıda yer var. Buralardan alınması gereken ödemelerde zafiyet var. Bunun giderilmesi lazım" ifadelerini kullandı.

KADIOĞLU'NDAN DANIŞMAN BÜTÇESİNE ELEŞTİRİ

Danışmanlar ile ilgili bütçeyi eleştiren Kadıoğlu, şunları söyledi: "Özel kalem ile alakalı harcamalar artık bütçede olmasın. Belediye Başkanı Şükrü Genç bununla alakalı talimat vermişti fakat talimat yerine getirilmedi. Bunun ayrılmasında yarar görüyorum. Bunun dışında danışmanlarla alakalı 1 milyon TL'lik bütçe abartılı geliyor. Spor İşleri Müdürlüğü'ne 1 milyon TL 395 bin TL bütçe ayrılırken, danışmanlar için ayrılan bu bütçe çok fazla. Spor ile danışmanları denk tutamam. Bu bütçenin artırılması gerekiyor."

BÜTÇE OYÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

Saat 13.00 sıralarında başlayan toplantı yaklaşık 1.5 saat sürdü. Oturumun ana gündemini Sarıyer Belediyesi'nin 2021 yılı tahmini gelir ve gider tablolarından oluşan bütçe oluşturdu. Tüm müdürlüklerin ve harcama kalemlerinin ayrı ayrı oylandığı toplantıda, Cumhuriyet Halk Partisi ile İYİ Parti meclis üyeleri 'Kabul', AK Parti ve MHP meclis üyeleri ise 'Ret' verdi. Görüşmelerin ardından belediyenin 2021 yılı bütçesi 23'e karşı 10 oy ile kabul edildi. Bütçe tasarısı İBB Meclisi'ne gönderilecek.

Sarıyer Belediye Meclisi Ekim ayı ikinci oturumuna ilişkin tüm detayları gazetemizin 148. sayısında okuyabilirsiniz.

SARIYER POSTA GAZETESİ